Néró ( 1 kg kész tésztához ) :
50 dkg liszt
30 dkg porcukor
32 dkg margarin
10 – 12 db tojássárgája
reszelt citromhéj
1 cs. vaníliáscukor
a csokis néróhoz : holland kakaópor
Gépi habverővel a margarint a porcukorral kikeverjük, majd állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját. Ha keményebbre akarjuk készíteni a tésztát, kevesebb, ha puhábbra több tojássárgáját adunk hozzá. Adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat, majd az előzőleg átszitált lisztet. A tésztából sima vagy csillagcső feltétes nyomózsákból papírral fedett sütőlemezre félgömböket, rudacskákat ,kifli formákat stb. alakítunk majd 170 – 190 fokos sütőben sütjük.
Megjegyzés : ha csokis nérót készítünk akkor 1- 2 kanál liszttel kevesebet tegyünk a tésztába, és holland kakaóporral ízesítsük. A margarinnak sem túl lágynak, sem keménynek nem szabad lennie. Másnapra a tölteléktől kellően átpuhul.
A nérót különböző ízű lekvárokkal, nugát krémmel ,párizsi krémmel tölthetjük. A megtöltött nérókat csokoládéval vonalazhatjuk vagy félig olvasztott csokoládéba márthatjuk.
|
Ez egy PÁRIZSI KRÉM recept!
2,5 dl tejszínt
25 dkg cukorral felforralunk, 5 percig tovább forraljuk 110-120C-fokig
12,5 dkg kakaóport (fémteaszűrőn átszítálva) hozzákeverünk, majd amikor sima, bársonyos a krém, és még meleg, hozzáadjuk a
35 dkg vajnak az 1/3 -át (12 dkg-ot), és KIHŰTJÜK.
Közben a maradék vaj 2/3-adát (23 dkg) vajat géppel habosra kevertjük és apránként hozzáadjuk a csokis keveréket, majd együtt is felhabosítjuk. a robotgép legmagasabb fokozatán.