Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
[25-6] [5-1]
Mascarpones citromtorta népi mintás fondanttal
Tészta: 35 dkg cukor; 35 dkg liszt; 1,5-2 dl étolaj; 2 dl tej; 8 db tojás; fél teáskanál szódabikarbóna kis citromlével felpezsdítveA tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam az olajat, a tejet, aztán lassanként a lisztet, a szódabikarbónát és legvégül óvatosan a kemény habbá vert tojások fehérjét. Sütőpapírral kibélelt 24 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, 150 °C-on sütöttem. Mikor kész lett, 3 lapra vágtam és hagytam hűlni.
Krém: 50 dkg mascarpone; 4 dl habtejszín; 2 csomag habfixáló; kb. 20 dkg cukor; 2-3 csomag bourbon vaníliás cukor; 3 citrom lereszelt héja, és egynek a leve (cukrot, citromot ízlés szerint)
A hozzávalókat összekevertem, legvégén a habfixálóval kemény habbá vert habtejszínt forgattam bele.
Egy lap tésztán a krém negyedét elkentem, rá a második lap tésztát, rá a krém második negyedét, harmadik lap tésztára a harmadik negyedet, és a maradék krémet pedig szépen a torta oldalára kentem. Beraktam a hűtőbe, míg a fondantot összeállítottam.
Fondant: 1 ek. zselatin; 6 ek víz; 1,5 ek margarin; 2,5 ek méz; porcukor, amennyit felvesz (nagyjából 75 dkg); ételszínezékek
A zselatint a vízzel elkevertem, melegítettem, de nem forraltam. Mikor meleg volt, hozzáadtam a mézet és a margarint, kevergettem, míg el nem olvadt. Továbbra sem forraltam. Kb. fél kg porcukorhoz hozzáöntöttem, elkavartam, és folyamatosan adagoltam hozzá a porcukrot. Mikor már nem tudtam kavarni, porcukorral hintett gyúródeszkán gyúrtam tovább, míg nyújtható állagú nem lett.
Több, mint felét leválasztottam, és szép vékonyra kinyújtottam, befedtem vele a tortát. A felesleget az alján a maradékba visszagyúrtam. Minta szerint egy-egy adag fondantot beszíneztem, kinyújtottam, és előre elkészült sablon alapján körülvágtam, így raktam a tortára. A megmaradt pirosból pedig 6 cm szélességű "csíkot" vágtam, és azt raktam a torta oldalának aljára.
|
Csupa csoki torta
Brownie: 2 tábla étcsokoládé; 15 dkg margarin; 6 tojás; 45 dkg cukor; 3 csomag vaníliás cukor; 20-25 dkg liszt; 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna citromlével felpezsdítve
Vízgőz fölött a csokit a margarinnal megolvasztottam. A tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra kevertem, ehhez hozzáöntöttem a felolvasztott margarinos csokit. Kanalanként hozzákevertem a lisztet, végül pedig a felpezsdített szódabikarbónát is. Kivajazott, kilisztezett 24 cm átmérőjű tortaformában 150 °C-on megsütöttem. Mikor kész lett, kettévágtam és hagytam hűlni.
(A brownienak az a lényege, hogy a közepe folyjon, ebben az esetben viszont jobb majdnem teljesen átsütni.)
Krém: 2 csomag kakaós pudingpor; 6 ek cukor; 8 dl tej; 2 tábla étcsokoládé; 2 ek étolaj; 2,5 dl habtejszín; 2 csomag habfixáló
A pudingport a cukorral és a tejjel megfőztem. Vízgőz fölött a csokit az olajjal megolvasztottam, hozzáöntöttem a pudinghoz, elkevertem, és hagytam hűlni. Mikor már teljesen kihűlt, a habtejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem, és óvatosan összekevertem a csokis pudinggal.
Teteje és oldala: 1 csomag Dr. Oetker csokoládéízű desszertöntet; 2 dl tej; 2 ek cukor; 1 csomag zselatin; tortadara, 12 db (4 hasábos) KitKat
A desszertöntetet a cukorral, zselatinnal és tejjel megfőztem. Egy lap browniera rákentem a krém felét, ráraktam a másik lapot, és rá és az oldalára kentem a maradék krémet. A KitKateket 2 hasábonként elvágtam, így raktam körbe szorosan a tortát, amit megkötöttem egy szalaggal. A krém tetejére öntöttem a megfőzött és már kicsit lehűlt zselatinos desszertöntetet és jól megszórtam tortadarával.
|
Thomas torta :
3 gáztepsi piskótát sütöttem erdélyi piskótából:
(1 adag): 6 tojást 3 dl cukorral fehéredésig keverek, hozzáadok 1 dl étolajat, 4 dl (feles) lisztet,amibe előtte belekevertem egy cs. sütőport.
Thomas orrát 5 tojásos vizes piskótából készítettem, mikor megsült, összetekertem, mintha piskótatekercset készítenék, és kihűtöttem a többi piskótával együtt. Én kicsit be szoktam rakni hűtőbe, könnyebb vele úgy dolgozni.
1 liter tejjel elkészítettem 4 cs. vaníliás pudingot, belefőztem a cukrot is, így biztos, hogy nem roszog :). Lehűlt, addig 3 cs. Rama margarint kikevertem jó habosra. Majd összekevertem a két krémet.
Töltelék:
Kivettem annyi fehér krémet, amit számításaim szerint elegendő volt a megtöltésre, hozzáadtam egy kis olvasztott csokit, és 3-4 ek. mogyorókrémet. Nagyon finom lett!
Amikor összeállítottam, körbekentem a maradék mogyorós krémmel. Kicsit ilyenkor jó berakni a hűtőbe/fagyasztóba, hogy a krém kicsit szilárduljon! Addig megszíneztem a maradék krémet. Kékből a legtöbbet, majd piros, fekete, és egy nagyon kevés sárgára volt szükségem.
Mivel másik tortát is készítettem, és arra fondant rózsákat gyártottam, ezért Thomas arcát ebből készítettem el. lényeges, hogy a fondant alatt legyen bekrémezve a piskóta,mert arra tapad rá jól. Mikor a torta jól kihűlt, először az arcot raktam rá, majd körbedíszítettem az egész mozdonyt. Én külön kéményt nem csináltam neki, mivel volt kis tűzijáték a tortán, így kevés lett volna a hely.
Fondant:
1ek zselatint 6 ek vízzel, 2 ek mézzel és 4dkg margarinnal összeolvasztottam gőz felett. Folyamatosan hozzákevertem 1 kg porcukrot. Ez lehet több is- kevesebb is,. az állagától függ. Beraktam a fagyasztóba, míg megszilárdul,. majd kivajazott deszkán meggyúrtam még. Amiből virágot-levelet készítettem, azt ételfestékkel megszíneztem.
Csokitorta:
Erdélyi piskótát készítettem, 24 cm-es kapcsos tortaformába.
Erdélyi piskóta:6 tojást 3 dl cukorral fehéredésig keverek, hozzáadok 1 dl étolajat, 4 dl (feles) lisztet,amibe előtte belekevertem egy cs. sütőport.
2,5 dl tejjel felfőztem egy csoki pudingot és 3ek.cukrot.
25 dkg Ramat kikevertem habosra, majd mikor kihűlt a puding hozzáadtam. Megolvasztottam 10 dkk csokit, hozzáadtam a krémhez.
A piskótát 3 részre vágtam, megtöltöttem krémmel.
Közben felvertem fél liter tejszínt. Bevontam vele a tortát. Fondant-ból készítettem rózsákat, leveleket, azzal díszítettem a tortát,körbe pedig szőtt/fonott mintával nyomtam rá a habot.
|
Barbi torta
Tészta:
6 tojásból vizes piskótát készítettem, és egy 24 cm átmérőjű tortaformában megsütöttem.
4 tojásból szintén vizes piskótát készítettem, ezt 18 cm átmérőjű sütőben sütöttem, és 3 db készült belőle.
A nagy tortakarikára "építettem" fel a Barbie-t.
Krém: fél-fél l tejbe belefőztem 2 -2cs. (puncs ill.csoki) pudingot 4 -4ek. cukorral. Jó keményre ki kell főzni! Kikevertem fél kg Rama margarint jó habosra. Miután kihűlt a puding, elfeleztem a kikevert margarint, feléhez a puncs, feléhez a csoki pudingot raktam. A puncsoshoz még pici rumaromát, a csokishoz pici kakaóport kevertem.
Összeállítás: A nagy tortalapot ketté, a kicsiket 3 részre vágtam, közepét pogácsaszaggatóval kiluggattam. A babát becsavartam folpackba, hogy ne legyen tiszta krém. Az alsó tésztát bekentem az egyik krémmel, ráraktam a másik tésztát, majd jött a következő fajta krém, mindezt addig ismételtem, míg a Barbie derekáig nem értem. Akkor a szoknyát formára vágtam, és a külsejét bekentem azzal a krémmel, amiből egy picit több maradt meg.
Fél l Hulala tejszínt jó keményre felvertem.
Először a baba felső testét díszítettem, ,nyakláncot rajzoltam neki, majd a ruha fehér díszeit rajzoltam meg. Mikor ezzel megvoltam félre tettem a fehér habból egy picit, a többit ételfestékkel megszíneztem, és feldíszítettem a babát. A végén a maradék fehér habbal masnit rajzoltam a szoknya hátuljára. Apró ezüst gyöngyökkel díszítettem a szoknyát.
|
Túrótorta másképpen
Hozzávalók :
Enyhén kakaós piskóta: 8 tojás, 8 kanál cukor, 6 kanál liszt, 2 kanál kakaópor, 1 csomag sütőpor
Tojások sárgáit, a cukorral, kikeverem. Ehhez hozzáadom az előzőleg összekevert liszt, sütőpor, kakaópor hármast. Egy másik edényben a fehérjét felverem. Óvatos mozdulatokkal a fehérjét a lisztes masszához keverem. A tepsibe ami kb 39X29cm-es sütőpapírt teszek, és a piskóta alapot beleöntöm, majd megsütöm. Kb 15-20perc. Hagyom kihűlni.
Krém: 50 dkg Ricotta, kb 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint, én kóstolom, hogy mennyire legyen édes), 1 v. 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília, 1 cirom reszelt héja, ½ liter habtejszín (vagy hulala, vagy Meggle), 10 g zselatin
Tetejére: tescóban kapható nagy szemű piros szőlő
Elkészítés:
Ricottát, a vaníliás cukorral (a vaníliarúdból kikapart vaníliával), a citrom reszelt héjával összekeverem. A tejszínhabot felverem külön. Ezután az egészet óvatosan összekeverem. A zselatint a csomagoláson írtak szerint feloldom, és hozzáteszem.
A piskótát ketté vágom, a krém egy részét beleteszem, a többit a tetejére. Díszítésnek pedig a nagy szemű szőlőt félbevágom és ráteszem a tetejére.
Pár órára hűtőbe teszem, és már fogyasztható is!
Jó étvágyat hozzá!
|
CSOKI- TORTA
(ketfele csokikremmel)
Lapok
Hozzavalok: 8 tojas, 21 gr cukor, 180 gr liszt, 30 gr kakao, 1 sutopor, 60 gr olvasztott vaj.
Elkeszites: A tojasokat a cukorral felverjuk, majd hozzaadjuk a kakaoval es sutoporral osszekavart (megszitalt) lisztet. A vegen hozzaadjuk az olvasztott vajat es 3 lapot sutunk belole.
Ez az adag 24 cm-es (26 cm) tepsihez valo.
Csoki-mousse krem: 1 tojasfeherje, 1 tojas sargaja, 30 gr cukor, 100 gr tejes csoki, 25 gr fozott kave, 100 gr tejszin.
A tojasfeherjet felverjuk 15 gr cukorral, a tojas sargajat pedig a megmaradt 15-el. A csokit goz folott megolvasztjuk es amiutan kihult hozzakavarjuk a kavet. Az igy megolvasztott kavet hozzaadjuk a tojas sargajahoz, majd rendre a felvert tojasfeherjet es a jol felvert tejszint.
A kavehoz egy kis rumot is adhatunk.
Ganache- csokikrem: 150 gr tejes csoki, 150 ml tejszin.
A tejszint tuzre tesszuk, amig foni kezd. Amikor elkezd foni, levesszuk es belekavarjuk a feldarabolt csokit. Addig kavarjuk, mig a csoki elolvad. Ezt a hutobe taroljuk kb 4 oran keresztul. (ajanlatos egyik naprol a masikra hutoben tartani).
Majd kivesszuk es habosra verjuk.
A vegen osszerakjuk a tortat: lap + mousse + lap + ganache krem + lap.
Tetejere 1 tasak Dr. Oetker glazurt teszunk.
Megjegyzes: a lapokat lehet egy cukros-rumos sziruppal megontozni.
|
Háromtej torta (tipikus dél-amerikai recept))
Hozzávalók:
Piskóta: 5 tojás, 15 kanál cukor, 15 kanál liszt, 1 kávés pohár forróvíz, 1 pálinkás pohár cognac (lehet vhisky vagy brandy is, de az sem baj ha kihagyjuk), sütőpor
Tejkeverék: 250 ml sűrített tej, 250 ml elpárolt tej (ha nincs, lehet tehéntejjel is pótolni), 250 ml tejszín
Töltéshez - Díszítéshez: 300 ml tejszínhab, 250 ml tejkaramell, amit sűrített tejből kapunk ha gőzön főzzük minimum másfél órát (úgy mint a befőttet) és amelyet ajánlatos még a sütés kezdése elött feltenni, hogy idoben elkészüljön
Piskóta keszitése:
Habot verünk a tojások fehérjéből és amikor kész, beletesszük a cukrot és tovább verjük, amíg sima lesz, hozzáöntjük a forróvizet (nem szükséges a robotgépet leállítani), majd a tojás sárgákat és végül, óvatosan belekeverjük a sütőport és a lisztet. Kerek, vajazott tortaformában, 180ªc-on, kb. 40 percet sütjük. Amint lehetséges, kivesszük a formából és egy pálcával, fentről lefele és oldalról a közepe fele, bőven (szita szerűen), megszurkáljuk, majd visszahelyezzük a formába.
Tejkeverék:
Összekeverjük a három féle tejet és mikrohullámú sütőben vagy tűzön jól felhevítjük (vigyázva hogy ne forrjon fel). Amikor kész, lassanként beitatjuk vele a formában levő piskótát, ügyelve hogy az oldalára is jusson. Ne idegenkedjünk tőle, mert a piskóta villámgyorsan beissza a tejkeveréket. Amennyiben ez megvolt, tehetjük hűlni.
Töltés - Díszítés:
A sűrített tejet, levegőmentesen lezárjuk (vagy az eredeti csomagolásban hagyjuk) és kis edénybe forrni tesszük, lassu tuzon, kb masfel orara, úgy hogy a víz majdnem ellepje. Én, a gőzfőző edényben csinálom. Annak aki először probalja ki, ajánlom hogy csavaros befőttes üvegben tegye főni, így utolag, kiszamithatja mennyi idő alatt készül el, mert az üvegen (át) látható amikor a sűrített tej összeáll és karamella színűvé válik. Miután elkészült a forró tejkaramellát a torta tetejére kénjük, majd ha teljesen kihűlt, tejszínhabbal bevonjuk az oldalat es izlés szrint a tetejet is kidíszítjük, de akar teljesen is bevonhatjuk.
Elso látásra, nem túl mutatós, izléstol függoen, talán túl édes, de nagyon finom torta. A fenti modon leirt tejkaramellát, vajjal kikeverve, töltelékként is használhatjuk.
|
Tejszínes Csokoládétorta:
Hozzávalók:
Tészta: 9 tojás,9 kanál liszt,9 kanál cukor, 1 sütőpor,2 kanál kakaó,ebből piskótát sütünk,3 részre osztjuk
Krém:
2 csokoládépuding ,6dl tel 7 kanál cukor ebből a szokásos módón pudingot főzünk,ha kihült hozzáadunk 1 tábla olvsztott csokoládét és 3dl Hulala tejszinhabot amit előzőleg felverünk 1 habfixálóval.Töltjük a lapokat és a külsejét is megkenjük a krémmel.A diszitéshez még 2dl tejszinhabot használtam.
|
Feketeerdei meggytorta
Tészta:
7 tojássárgáját elkeverünk 7 dkg kristálycukorral. 7tojásfehérjét 7 dkg kristálycukorral kemény habbá verünk és a kettőt óvatosan összeforgatjuk. Hozzáadunk 18dkg finomlisztben elkevert 1/2 csomag sütőport és 3 dkg kakaóport. Margarinnal kikent, lisztezett tortaformában kb. 30 percig sütjük közepes lángon.
1.krém: 1 üveg magozott meggybefőttet felforralunk. 2 csomag vaníliás pudingport kevés vízzel elkeverünk és a forrásban lévő meggyhez adjuk, majd csomómentesre főzzük. (Pár pillanat alatt kész.)
A tésztát három részre vágjuk. Az alsó lapra kenjük a meleg, de nem forró meggykrémet, lefedjük a második lappal és hűtőben lehűtjük.
1 zacskó OKÉ's habtejszínt felverünk porcukorral, 2 evőkanál kakaóval és 1,5 habfixálóval és a második lapra kenjük, majd lefedjük a harmadik lappal.
2 zacskó OKÉ's habtejszínt porcukorral és 3 csomag habfixálóval felverünk és a tortát ezzel díszítjük. |
Nigella féle Mandarin torta:
4 nagyobb mandarin vagy narancs
250 gr darált mandula
225 gr porcukor
1 tk sütőpor
6 db tojás
Elkészítés:
A mandarinokat bo vízben puhára f'ozzuk /kb.2 óra/.Amikor kihult kivesszuk a vízbol kinyomjuk belolle a felesleges vizet.Mixerbe rakjuk az osszes hozzávalóval ,és ossze dolgozzuk.Ez olyan lágyabb massza lesz.Torta formát sutopapírral kibelelunk és bele ontjuk a masszát.Elomelegített sutoben /180-200°C/ kb 1 órát kell sütni de ez lehet sütő függő is. |
Coca Cola torta mályvacukorral:
Hozzávalók:
1 csésze (250ml) Coca Cola,
1/2 csésze (125ml) író (esetleg sovány tej, ha nincs író),
1 csésze lágy vaj,
1 3/4 csésze (375ml) cukor
2 nagy, szobahőmérsékletű tojás könnyedén felverve
2 tk. vaníliakivonat (esetleg vaníliáscukor)
2 csésze (500ml) liszt
1/4 csésze (60ml) jó minőségű teljes kakaó
1 tk. szódabikarbóna
1 1/2 csésze mini mályvacukor
coca-cola Elkészítése:
keverjük össze a Coca Colat és az írót, és tegyük félre. Verjük fel a lágy vajat, amíg krémes nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük amíg sima nem lesz. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát és jól keverjük össze. Keverjükk össze a lisztet, kakót és a szódabikarbónát. Váltakozva adjuk hozzá a vajas keveréket és a kólásat. A kezdő és utolsó réteg a lisztes legyen.
Jól keverjük ki. Keverjük bele a mályvacukrot, majd tésztát tegyük vajjal kikent és lisztezett tepsibe és 180°C-os sütőben 30-35 percig süssük. A sütőböl kivéve 10 percig hűlni hagyjuk.
A cukormáz hozzávalói:
1/2 csésze vaj, 1/3 csésze Coca Cola, 3 ek. jó minőségű kakaó, 450g porcukor, 1 ek. vanília kivonat. Elkészítése: az első három összetevőt mérsékelt hőmérsékleten melegítsük fel egy nagy serpenyőben. Addig kevergessük, amíg a vaj fel nem olvad. Távolítsuk el a tűzröl és keverjük bele a porcukrot és vanília kivonatot. Jól keverjük össze, majd öntsük le vele a még meleg tortát. |
Csokikrém:
1/2 liter hulala tejszint felmelegitek és beletördelek 15 dkg étcsokit, 1 vaniliás cukrot simára keverem és ha kihült 1 éjszakára hütőbe teszem. Másnap felverem kézi mixerrel és a sütibe töltöm.
Szerintem nagyon finom, könnyü krém és egyszerü az elkészitése.
|
Krém csokitortához
Hozzávalók: 3 dl tej, 1 csomag vaníliapuding, 3-4 ek, cukor, 10 dkg csoki, 1 kocka margarin.
A tej egy részét felforralom a csokival, hogy rendesen elolvadjon, a maradék tejben feloldom a cukrot és a pudingport. Sűrű pudingot főzök belőle. Ha kihűlt elkeverem a margarinnal és még ízlés szerint cukorral.
Én legutóbb margarin helyett felvert tejszínhabbal kevertem el és úgy könnyebb, finomabb krémet kaptam!
|
Gyümölcs torta
Hozzávalók: 2 piskótatekercs (1 kakaós, 1 sima)
A piskótákat egyenként 4 tojásból készítjük és lehetőség szerint vizespiskóta legyen.
Piskóta készítése:
4 tojás fehérjét pár csepp citrommal és 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Amikor készen van, hozzáadunk 20 dkg kristálycukrot, és tovább verjük a habverővel vagy mixerrel. Kisebb fokozatra vesszük a mixert, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat a habhoz. Egy késhegynyi szódabikarbónát citromlével felfutattunk és belekeverjük az eddig elkészült habhoz. Utána átváltunk fakanálra és gyengéden hozzáadunk 6-7 evőkanál lisztet, de nem egyszerre hanem egymás után, miközben lassan forgatjuk bele a habba.
Kizsírózott, lisztezet nagyobb tepsibe tesszük, hogy a piskóta vékonyabb legyen és feltudjuk tekerni és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 175° C fokon sütjük. Amikor kisült, akkor vesszünk egy anyagkonyharuhát és még melegen szorosan feltekerjük. (nem baj, ha egy kicsit megtörik, mert úgyis felszeleteljük utólag).
A kakaós piskótát ugyanígy készítjük, csak mielőtt a lisztet hozzáadjuk, belekeverünk kb. 2 csapot evőkanál kakaót.
Krém:
25 dkg vajat (vagy margarint) habosra keverünk 20-25 dkg porcukorral. Mikor kész egyenként hozzáadunk 3 tojássárgáját. Ha kész félretesszük.
Kb. 30 dkg vegyes gyümölcsbefőttet összevágunk apróra és lecsepegtetjük. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verünk 2-3 kanál porcukorral. Hozzáadjuk az összevágót-gyümölcsöt és utána 30 dkg darált diót. Amikor kész lassan hozzáadjuk a vajhoz a gyümölcs masszát.
A piskótatekercseket megkenjük lekvárral, lehetőség szerint 2 különböző ízzel. Felszeleteljük kb.1,5cm vastagra. Elővesszünk egy 3 literes lábost, alaposan kivajazzuk az oldalát és a lábos alját. Az egyik piskótából belehelyezzünk a lábos aljába pár szeletet lefektetve, meglocsoljuk a gyümölcslével és rákenünk egy réteg krémet. A következő sor a másik színű piskótából következik, ugyanúgy meglocsoljuk és rákenjük a krémet. Ezt addig folytatjuk ameddig meg nem telik a lábos, és el nem fogy a piskótatekercs. Ha elkészült, akkor egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap kivesszük, 1-2 órát kint hagyjuk, hogy kicsit átmelegedjen a szobahőmérsékletén, mert könnyebb lesz kiborítani a lábosból. Utólag megkenjük tejszínhabbal és díszítjük ízlés szerint.
|
Ananásztorta
8-10 tojásból 3 lap piskótát sütünk.
1. 5 tojássárgája, 3 dl tej, 7 ek.cukor, 2 ek.liszt
2. 2 doboz ananászkonzerv: 1 darabolt és egy egész.
Az ananászok levét 1 cs.zseletinnal felmelegíteni.
3. 5 tojásfehérjét 2 cs.van.cukorral felverni.
4. 4 dl.Hullala tejszínhabot felverni.
Ha a főzött krém kihűl,összekeverni a 2.krémmel,majd hozzáadni az ananászdarabokat.Utána a 3.majd 4.krémet sorban.
Egy lábast kibélelünk alufóliával alul és oldalt.
A lábas picivel nagyobb legyen,mint a tortaforma volt.(előtte bele kell mérni,illeszteni)
-A lábas aljára kerek ananászokat rakunk,amennyi fér.
-utána krém
-piskóta
-krém
-piskóta
-krém
-piskóta
Egy éjszakára hűtőbe tesszük,másnap kiborítjuk nagy tálcára,tányérra vagy tortatartóra.Fóliát lehúzzuk,díszítjük.
Jó munkát,jó étvágyat kívánok.
|
Máktorta meggy-ágyon, vanilia fagylalttal
15 dkg vajat (margarint) 20 dkg cukorral és 1 cs. vaniliás cukorral keverjünk habosra , majd 7 tojás sárgáját egyenként dolgozzunk hozzá. Egy tálban 13 dkg darált diót (vagy mandulát) és 25 dkg darált mákot keverjünk össze fél zacskó sütőporral. Mindezt , majd a 7 tojás kevés sóval keményre vert habját is keverjük a masszához. Kikent, lisztezett formába öntve, 170 fokra előmelegített sütőben (kezdetben fólia takarás alatt) kb. 40 perc alatt süssük készre. Még forrón porcukorral szórjuk meg.
Meggy-ágy
Kb. 5 dkg vajon (margarin) karamellizáljunk 10 dkg cukrot. Egy üveg meggybefőttet szűrjünk le, kevés lét töltsünk a cukorra a gyümölccsel együtt. A felfogott lébe keverjünk el 2 evőkanál keményítőt, mellyel sűrítsük be a meggyet, ha a cukor már teljesen felolvadt benne. Izlés szerint kevés fahéjjal, rummal ízesíthetjük.
Tálaláskor a forró meggy-ágyra helyezzük a tortaszeletet, majd rakjunk rá 1 gombóc vaniliafagylaltot. |
Dobos torta
Hozzávalók:
5db tojást ketté választunk.A fehérjét kemény habbá verjük ,ezután állandó ,további habverés mellet hozzáadunk kicsinyenként 10dkg kristálycukrot.Majd a tojások sárgáját és végül a lisztet.( a lisztet fakanállal óvatosan forgassuk bele,hogy ne törjön össze a hab).Ezután sütőpapírra vagy olajozott ,lisztezett tepsi hátára vékony lapot kenünk kör alakban.Ezt 5-ször csináljuk meg.(így kapjuk meg az 5 db különálló lapot)200 C fokos sütőben rövid idő alatt(kb 5-10 perc)készre sütjük őket.Hűlni hagyjuk.
Párizsi Krém:
3,6 dl tejszínt 36dkg kristálycukorral felteszünk forrni.Közben megkevergetjük hogy elolvadjon a cukor és ne süljön le az aljára.Ha elkezd forrni ,folyamatosan kevergetni kell:habverővel vagy fakanállal.Szálpróbáig főzzük!Ez azt jelenti hogy veszünk ki egy keveset az ujjunkra és ahogy szét húzzuk a két ujjunkat : hüvelyk és mutató,ha közötte megmarad a szál azaz nyúlik és nem szakad szét akkor lezárhtajuk a gázt és bele kell tennünk 24dkg margarint ,ha ez elolvadt ezt követően 8dkg kakaót majd a végén 12dkg csokoládét.Addig keverjük míg szép sima egynemű anyagot nem kapunk.Ezzel kész a párizsi krém.Ha kihűlt robotgéppel addig keverjük míg szép kihabosodott csokoládékrémet kapunk.Ezzel töltjük az 4 db lapot.Az 5. lapot pedig olvasztott - dobos cukorral kenjük le:ehhez szükséges 15 dkg kristálycukor amit gázon felolvasztunk ,de tegyünk bele egy fél kávéskanálnyi ecetet az arany szín elérése érdekében.A végén míg nem kötött meg a cukor a lap tetején vajba mártogatott késsel(nem az éles felével)bejelöljük a 16 db szeletet.Rátesszük a betöltött tortalapokra és az egész torta szélét vékonyan körbekenjük a maradék krémmel.Leg végül panírozzuk:a torta szélét édesmorzsával vagy dióval esetleg csokoládé reszelékkel körben beszórjuk.
A tetejét csinálhatjuk úgy is hogy az 5.lapon elvagdossuk a szeleteket(míg nem kötött meg rajta a cukor ,és srégen ráhelyezzük a tortára ,amint az a képen is látható.
Megjegyzés : Sajnos a recept beírója kifelejtette a liszt mennyiségét. Én pótolom, 1 tojáshoz, 2.5 dkg lisztet kell számolni, vagyis az 5 tojáshoz 12.5 dkg liszt kell. Üdv. : Andi |
Ünnepi kávés ostyatorta
Németh Jánosné / Éva beküldött receptje
Tortalap: 5 tojásból, 5 e. k. cukorból, 3 e.k. lisztből, 3 e.k. daráltdióból és fél sütőporból diós tortalapot sütünk.
Krém: 6 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1 dl erős feketekávé, 25 dkg margarin, 1 db vaniliás cukor.
Díszítéshez: 20-25 szál roletti, tetszés szerinti ostya, és 1 m körüli szalag.
A krémhez a tojássárgáját és a cukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a kávét.
Sűrűre főzzük, ha kihűlt, a habosra kevert margarinnal, összedolgozzuk.
A piskótát ketté vágjuk, és megtöltjük, a tetejét és az oldalát is bekenjük.
Az oldalát sűrűn körberakjuk a kettétört rolettivel a tetejét ostyalappal
díszítjük, tehetünk rá egy-két kávészemet, egész diót, vagy akár
mandulaforgácsot is. Két órára beteszem a hűtőbe, és fogyasztható is.
Jó étvágyat hozzá!
|
MAMI DIÓTORTÁJA
Hozzávalók:
Tésztája:8 tojás,20deka darált dió,8 kanál cukor,2 kanál morzsa
Krémje:3 tojás,15deka cukor,2-3 kanál kakaó,egy vaj vagy Ráma
Elkészités: A 8 tojás sárgáját 4 kanál cukorral habosra keverjük.a diót ,a morzsával összekeverjük.A fehérjéket kemény habbá verjük ,a végén beleadagoljuk a 4 kanál cukrot,egyenként miközben továbbverjük.Aztán a sárgájába adagoljuk két-két kanalanként a diót és a habot felváltva mig elfogy,miközben fakanállal(nem mixerrel!)kavargatjuk,igy egyenletes masszát kapunk,amit sütőpapirral bélelt tepsibe töltünk és előmelegitett sütőben,nagyon lassú tűznél kisütjük.Addig elkészitjük a krémet.A 3 egész tojást, a cukorral gőz fölött kavarjuk,kb.10 perc,miközben hozzáadjuk a kakaót szép simára keverjük,letesszük hűlni.A vajat vagy Rámát felhabositjuk és mikor kihűlt ,kanalanként a kakós alaphoz kavarjuk.A kihűlt tésztát kettévágjuk hosszában,felét meglocsoljuk rumos sziruppal,megkenjük a a krémmel,ráhelyezzük a másik felét,szirupozzuk,bevonjuk a maradék krémmel az egészet.Tejszinhabbal diszitjük.
|
Tejszínes Túrótorta
Tészta:9 tojás , 9 kanál cukor, 9 kanál liszt 1 sütőpor
Krém: 50 dkg túró, 3 kanál porcukor 1 citrom 1l teszinhab habfixáló
A tojások sárgáját a cukorral habosra kavarom hozzáadom a liszttel elvegyitett sütőport 180 fokos sütőben sütöm.
ha kihült 3 felé vágom
A krémhez a túrót a cukorral a citrom héjjával és levével összekeverem,
Fél liter tejszinhabot felverek egy habfixálóval és a túrot hozzáadom. Betöltöm a lapokat ugy hogy a tetejére és az oldalára is jusson.
Még 3dl tejszinhabot felverek és diszitem vele.
|
[25-6] [5-1]
|