Piskóta piskótával
A fehér piskótalaphoz:
6 db tojás ,12 dkg kristálycukor ,1 cs. vaníliás cukor ,
6 evőkanál liszt , 1/2 evőkanál sütőpor , baracklekvár
A kakaós piskótalaphoz:
12 db tojás ,12 dkg kristálycukor ,10 dkg kakaópor ,1 db citrom ,5 dkg vaj , 12 dkg liszt , 1 cs. sütőpor , 1 db narancs
A krémhez : 3 dl tej , 10 dkg kristálycukor , 2 cs. vaníliás pudingpor ,
1/2 liter tejszín
A hat tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt 4 evőkanál cukorral, majd adunk hozzá vaníliás cukrot, és reszelünk bele citrom-, illetve narancshéjat. Ehhez a masszához öntjük a tojásfehérjehabot. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és körkörös mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát.
A masszát olajozott, lisztezett tepsire öntjük, és egy habkártya segítségével téglalap alakúra nyújtjuk. Előmelegített, 180°C fokos sütőben megsütjük a piskótát. Mikor megsült, konyharuhába feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a 10 dkg kristálycukrot, és hideg vízzel csomómentesre kikevert pudingporral sűrítjük. A krémet hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A kakaós piskótához a 12 tojást kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket, mint az előző piskótánál is tettük, kevés cukorral kemény habbá verjük.
A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a kakaóval. Reszelünk bele citrom-, és narancshéjat, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vajat. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd simára keverjük. Ha túl száraz lenne a massza a kakaótól, pár csepp vízzel lazíthatjuk.
A kakaós tésztaalapot kettéosztjuk, és mindkét félhez hozzákeverjük a szintén kettéosztott tojásfehérjehabot. Mindkét adag masszát elkeverjük a tojáshabbal, majd egy-egy tepsibe öntjük, és téglalap alakúra egyengetjük a habkártyával.
Amennyiben légkeveréses sütőnk van, a két tepsi piskótát egyszerre is megsüthetjük, ellenkező esetben azonban külön-külön süssük meg a tésztákat a 180°C fokos sütőben.
Amikor az összes piskóta megsült, hozzákezdhetünk a sütemény összeállításához. A tejszínhabot összekeverjük a kihűlt pudinggal.
A feltekert világos piskótát kivesszük a konyharuhából, kicsavarjuk, vigyázva, hogy ne törjön szét, és megkenjük baracklekvárral. Ezután szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük. Körülbelül annyi szeletre van szükség, amellyel a kakaós piskótalapot teljesen be tudjuk teríteni.
Az egyik kakaós lapot tepsire helyezzük, és megkenjük a vaníliás krém felével. Erre helyezzük a felszeletelt piskótatekercset, majd újabb adag krém következik, és végül a tetejére helyezzük a másik kakaós piskótát.
A kész süteményt legalább egy órára hűtőszekrénybe helyezzük, majd kockákat vágunk belőle, és porcukorral meghintve tálaljuk.
|
Szia Andi!
Nagyon "veszélyesek" a süteményeid! Ahogy elolvasom AZONNAL meg akarom csinálni!!! Keresek, kutatok a szekrényben vajon van-e itthon hozzá minden? Itt a krémmel egy kicsit variáltam, mert nem volt itthon tejszínem és egy főzött krémmel helyetesítettem. Tetejét bevontam csokival, vékonyan.
Nagyon finom lett így is, félek dupla adag kell majd legközelebb! Remélem azért a csokinak lesz ideje megkötni a tetején....:-)))
Köszönöm, hogy megosztod velem/velünk a receptjeidet, nagyon jók! (csak kéne a szomszédba egy éjjel-nappali :-))) )
Üdv.:
Hajni