Kókuszos meggytorta
Hozzávalók: 15 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 csipet só, 4 tojás, 2 evőkanál hideg víz, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 4 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 evőkanál zöldcitromlé, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum
Meggyes krém: 1 üveg magozott meggy, 7 dl tejszín, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 csomag zselatinlap (6 lapos), 1 pohár joghurt (140 gramm natúr), 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
Előkészítem a kapcsos tortaformámat, sütőpapírral bélelem ki az alját.
A lisztet, a sütőport elkeverem 1 csipet sóval.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéhez adok 2 evőkanál hideg vizet, és kemény habbá verem, közben adom hozzá az 1 csomag vaníliáscukrot, és a 2 púpozott evőkanál porcukrot.
A tojássárgákat 4 evőkanál vízzel, 10 dkg cukorral krémesre keverem. Hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérje habot – először csak az egyharmadát, majd a többit is lazán, hogy ne törjem össze a habot.
Elfelezem a tésztát, az egyik részéhez adom a kókuszreszeléket és a zöldcitromlét, a másik feléhez az átszitált kakaóport és a rumot. A sárga tésztát sütöm ki először, előmelegített sütőben, 20 percig, 200 C fokon. Majd a kakaós piskótát sütöm ki, szintén sütőpapírral bélelt tortaformában.
Meggyes krém:
A meggybefőttet lecsöpögtetem, a levét felfogom. A tejszínt a porcukorral, kemény habbá felverem. 2/3 részét hűtőbe teszem, a maradékot elkeverem 1 dl meggy lével, 1 porár joghurttal és a kókuszreszelékkel. A zselatinlapokat kevés hideg vízbe áztatom 5 percre, majd 4 evőkanál vízzel felmelegítem (de nem forralom fel!). Hagyom langyosra hűlni, majd apránként a meggylével kevert tejszínhabhoz adagolom. Hűtőbe teszem bő fél órára.
Összeállítás:
Kapcsos tortaforma aljára teszem a sárga piskótát, ráöntöm a meggyes krémet (még nem kötött meg teljesen, nem kell megijedni), rászórom a lecsöpögtetett meggybefőttet. Lefedem a kakaós piskótával, és megkenem a félretett tejszínhab felével. Újabb hűtés következik, legalább 2 óra.
Kiegészítés:
A tetejét úgy díszíted, ahogy akarod. Én bevontam habbal,megszórtam kókuszreszelékkel,és csoki szívekből van a lóhere,a széle körben,marcipánkenyér szeletek, némi tortadarával körbe szórva. A piskótának kevésnek tűnik a 4 tojás,de elég, mert csak két vékony piskóta kell hozzá. A tejszínből is csak 5 dl-est tettem, az is bőven elég volt, és a zöldcitromlé helyett,aromát használtam.
A receptet és a fotókat Csató Anna küldte!
|