Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
[9-1]
Tejszínes, tárkonyos sajtgombóc leves
Hozzávalók:
70 dkg pulykamell
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 db sárgarépa
2-3 db fehér répa
tárkony
0,5 l tejszín
50 dkg trappista sajt
só
ételízesítő (ízlés szerint)
1 tojás
1 ek liszt
A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk és feltesszük főni a karikára vágott sárgarépával, fehér répával, vöröshagymával és fokhagymával együtt. Amikor minden megpuhult akkor adjuk hozzá a tárkonyt és a fél liter tejszínt. Közben a sajtot lereszeljük, hozzáadunk 1 db tojást, és egy púpos evőkanál lisztet. Jól összegyúrjuk és pici gombócokat formálunk belőle. Amikor az összes gombóc készen van, egyszerre tesszük bele a levesbe. Amikor megfőttek, feljönnek a tetejére.
Jó étvágyat kívánok!
|
Lencsegulyás
Kb. 50 dkg húst felkockázok, majd beleteszem a kuktába, amelybe előzőleg már kevés olajat öntök. Átpirítom a húst, majd megszórom pirospaprikával. Ekkor ráteszem az átválogatott/átmosott 25 dkg lencsét. Ezután hozzáadom a következőket: sárgarépa, fehérrépa, vörös és fokhagyma, só, bors (kb. 10-15 szem), egy evőkanál vegeta, 1 db gulyásleves kocka, 1 db pörkölt kocka, 1 db húsleves kocka, 2 kisebb babérlevél. Felöntöm vízzel, majd lezárom a kuktát. Forrás után még kb. 20-25 percet főzöm. A végén ráöntöm a vöröshagymás rántást és még egy picit forralom a levest. Nagyon egyszerű és finom. De leginkább az a jó benne, hogy hamar elkészül. A lencsét nem kell napokig áztatni, mert kuktában, vagy Zepter/AMC gyorsfőzőben tökéletesen megfő rövid idő alatt.
|
Kapros tojásleves (2 főre)
6 tojást keményre főzök, ebből 3-nak a sárgáját összetörök és lábosban 1 e.k. lisztel egy kis tejföllel, 1 e. k. vágott kaporral, 2 girizd áttört fokhagymával felrakom, kicsit kevergetem és felengedem vízzel. Sóval, borssal ízesítem. Miután összefőtt belerakom a megmaradt felkockázott főtt tojást.
Ezt a különleges levest mindig ünnepnapokon tálalom, és nem egyszer merít belőle a család. :) Magyarországon szerintem nem igazán ismert, énis egy külföldi ismerősömtől tanultam. Hidegen és melegen egyaránt finom.
|
Darás zoldséges leves:
Hozzávalók:
Olaj vagy zsír a sutéshez
1db nagyobb póré hagyma karikákra vágva
1db nagyobb répa nagylyukú reszelon lereszelve
4ek dara(gríz)
4db egész tojás
kb 1L húslé
1csokor petrezselyem zold.
Elkészíttése:
Az olajon megpároljuk a pórét és a répát.Amikor már egy picit megpárolódot,rászórjuk a darát.Adig pároljuk tovább amíg a dara színt nem kap.Utánna ráutunk 4 egész tojást és sutjuk mint a rántottát.Amikor ossze ál,akkor ráontjuk a húslevet.Felforraljuk 15-20 percig még fozzuk,és lehet tálalni.
|
Legényfogó leves (4 személyre)
3 csirkecombot kicsontozok, kockára vágok, majd kevés zsíron (vagy olajon) elkezdem sütni, mikor már fehéredésig sült, beleteszek 2 sárgarépát és 1 karalábét kockára vágva. Így is tovább sütöm, ezután jön bele ízlés szerint a borsó, majd a kockára vágott gomba. (Pontos mennyiséget nem tudok írni, mert ízlés szerint -ki mit szeret jobban - alapon pakolom a zöldségeket.) Amikor már így is pirítottam, akkor sózom, borsozom, kaprot szórok bele és felöntöm vízzel. Amikor megfőtt, akkor behabarom lisztes-tejfölös habarással és nokedlit vagy csipetkét főzök hozzá.
|
ALFÖLDI LEVES
30 dkg sertéshús
1 fej hagyma
2 ek olaj
25 dkg burgonya
1 liter erõleves (kockából)
2 dl tejföl
liszt
2 fõtt tojás
1/2 cs zöldpetrezselyem
1/2 citrom leve
2 babérlevél
mustár
só
bors
Az apró kockára vágott húst az olajban megpirított hagymára tesszük. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük a húslevessel. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a kockákra vágott burgonyát. Amikor a hús és a krumpli is megpuhult, világos, petrezselymes rántást készítünk. A tejföllel simára keverjük, és besûrítjük vele a levest. Mustárral, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük. Tálaláskor a kockára vágott fõtt tojásra merjük a levest.
(én ki szoktam hagyni a végén a főtt tojást) |
Törtpaszuly és levében leves
Hozzávalók: 1 kg fehérbab, 3 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 sárgarépa, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 20 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt. A csipetkéhez 1 tojás, liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál víz.
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap a megtisztított sárgarépával, és kevés sóval puhára főzzük.
Közben a leveshez csipetkét készítünk. A lisztet a tojással, sóval, kevés vízzel összegyúrjuk, kicsipkedjük.
A vöröshagymát fél karikákra vágjuk, zsírban átsütjük, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a felkarikázott füstölt kolbászt. Összesütjük, és félretesszük.
A leszűrt paszulyból kivesszük a sárgarépát. A főzőlevet félrerakjuk, ebből készítjük el a levest. Teszünk bele 1-2 evőkanálnyi hagymás zsírt, a sárgarépákat, és belefőzzük a csipetke tésztát.
A leszűrt babot szűrőkanálban átpasszírozzuk, hogy a haja ne kerüljön bele. Tűzre tesszük, kevés tejjel, és 1 evőkanál liszttel összesütjük. Tányéron szétterítjük, a tetejét hagymás zsírral locsoljuk, és megrakjuk sült kolbászdarabkákkal. |
Kaszás leves
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg füstölt hús (oldalas, vagy tarja), 30 dkg füstölt kolbász, 1 kg sertéshús (comb, lapocka, tarja), 3-4 kg krumpli, 2 nagy vöröshagyma, 10 babérlevél, só, 1 liter tejföl, 1 dl tej, liszt a habaráshoz.
A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk.
Nagy leveses fazékba beletesszük a megtisztított egész hagymákat és a babérlevelet. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott füstölt- és sertéshúst.
Amikor a hús megpuhult, beletesszük a krumplit, a karikákra vágott kolbászt, majd ízlés szerint megsózzuk.
Összekeverjük, és felforraljuk.
2-3 evőkanál lisztet tejjel csomómentesre keverünk, hozzáadjuk a tejfölt, és lassan a levesbe csurgatjuk. Összefőzzük, és tálaljuk. |
Kedves Olvasóim!
Ha van olyan kedvenc, bevált leves recepted amit szívesen megosztanál másokkal is, itt megteheted. Receptek beírásáshoz regisztráció szükséges! Kérlek itt ne "beszélgess", ide csak receptek kerüljenek. Ha esetleg fotód is van a recepthez, akkor azt küld el az andikonyhaja@indamail.hu címre és én felteszem a recepthez.
Üdv. : Andi / a szerkesztő |
[9-1]
|