Túrós - barackos charlotte
5 tojásos piskótaroládot készítünk.
5 tojássárgáját 5 dkg cukorral és kevés vízzel ki kell keverni.
5 tojásfehérje 5 dkg cukorral felverni.
12.5 dkg lisztet, 1 kiskanál sütőporral kikeverni, majd először a tojássárgás masszával, majd a fehérjével lazán összekeverni.
Sütőlemezen, sütőpapíron sütni. Ha kisült akkor a tészta tetejét le kell lisztezni és átfordítani.
Ha kihűlt akkor megkenni lekvárral és feltekerni.
Töltelék: 50 dkg túró, 3 dl tejszín felvert habja, 20 dkg porcukor, 1,5 dl langyos tej, 1 csomag zselatin
őszibarack befőtt, vagy más gyümölcs
Elkészítés: Ha a piskótaroládunk kihűlt, lekvárral megkenjük, és kb.1 cm szélesre szeleteljük. Egy mélyebb kerek tálat folpackkal béleljük ki és a szeletekkel rakjuk körbe úgy, hogy a lyukakat is „tömjük” ki.
A szitán áttört túrót a porcukorral alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a zselatinos tejszínhabot. Ehhez a zselatint a tejben óvatosan, langyosra melegítve feloldjuk, elkeverjük 2-3 kanál habbal, s így adjuk a teljes habmennyiséghez. A tejszínes túróhoz apróra darabolt őszibarack befőttet keverünk.
A krémet ráöntjük a piskótára, és a tetejét is kirakjuk a maradék tekercsekkel. Másnap tálcára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, s szeleteljük, mint a tortát.
Megjegyzés : A piskótaroládot előző nap is elkészíthetjük, mert sokkal könnyebb szeletelni. Tejszínhabbal, gyümölccsel diszíthető. Az 5 tojásos piskótarolád nekem egy 22 cm átmérőjű tálhoz volt elég.
|
Megcsináltam ezt a túrós finomságot szombaton, édesanyám születésnapjára.
Annyi különbséggel hogy az 5 tojásos piskótát tortaformában sütöttem meg, azt 3 részre elvágtam.
A tölteléknél mindent ugyanúgy csináltam ahogy írtad, de barack helyett erdeigyümölcsöt turmixoltam össze és azzal kevertem el a masszát.
A torta legalsó lapját megkentem áfonyalekvárral vékonyan, erre jött a massza és így rétegeztem.
Végül bevontam Hulalával és díszitettem. Olyan isteni finom lett hogy fél óra alatt morzsája nem maradt, mikor másnap megköszöntöttük édesanyámat. Még le is fényképezte.
Köszi Andi