♥ Menü
 
♥ Képgaléria
 
♥ Sütemények
 
♥ Étel receptek
 
♥ Muffinok
 
♥ Sütés nélküli sütik
 
♥ Húsvéti receptek
 
♥ Leveles tésztából......
 
♥ Torta receptek
 
♥ Update receptek
 
♥ Epres finomságok
 
♥ E-mail értesítő új receptről
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
♥ ♥ ♥ ♥
 
♥ Vendégeim
Indulás: 2008-01-20
 
♥ Vendégeim
 
Andi konyhája Receptverseny
 
♥ Ti küldtétek..... Olvasóim kedvenc receptjei
 
Receptek nyomtatása

Egy klikkelés és már nyomtatódik a recept.....hogyan? Jelöld ki a nyomtatni kívánt szöveget, majd kattints erre a linkre, állítsd be, hogy csak a kijelölt szöveget nyomtassa és már mehet is! Ilyen egyszerű!!!!

 
Hajtogatott leveles tészta készítése

 

 Hajtogatott leveles tészta :

Hozzávalók : 1.10 kg liszt, 1 kg margarin, 3 dkg só, 1 dl olaj, 0.5 dl ecet ( 10 % )

Az 1 kg szobahőmérsékletű margarint 10 dkg liszttel csomómentesen összedolgozzuk, és téglalappá formáljuk. ( Hideg helyen, gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne puhuljon meg és jól dolgozzuk el a margarint, ne legyen csomós! )

Tegyük hűtőbe kb. fél órára, de ne keményedjen meg a margarin, az ujjunkkal még be tudjuk nyomni.

 

Az  1 kg lisztből, az ecetből, az olajból és a sóból kb. 7 dl vízzel közepes keménységű tésztát gyúrunk.

A vízet csak fokozatosan szabad a tésztához hozzáadni, mert minden fajta liszt más, máshogy viselkedik. Egyik fajta liszt kevesebb, a másik több vízet vesz fel, ezért van írva a kb. vizmennyiség!

A tésztát fél óráig pihentetjük.

Majd a pihentetés után a margarint beleburkoljuk a két képen látható módon a tésztába.

 

 

 

A beburkolt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és egy szimpla hajtást csinálunk.

 

 

 

 

 

Fontos, hogy a hajtogatás során a lisztet minden oldalról keféljük le!

 

 

 

A hajtással magunk felé fordítjuk a tésztát.

  

 

 

Ezután újra kinyújtjuk téglalap alakúra.

 

 

 

Csinálunk egy dupla hajtást.

 

 

  

 

 

 

 

A fél óra pihentetés után kinyújtjuk és újra egy szimpla és egy dupla hajtást kell csinálni ahogyan az első körben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az összehajtott tésztát 5 egyforma ( kb. 60 dkg-os ) részbe vágjuk és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt pihentessük 1-2 órát, de legjobb, ha csak másnap használjuk fel.

Darabonként lefagyasztható!

 

A dupla hajtást ne téglalapra, hanem négyzetesebbre nyújtsuk.

 

Ez az igazi leveles tészta receptje, de csak annak ajánlom a készítését akinek van egy kis rutinja már a konyhában, mert ez azért egy kis gyakorlatot igényel!

 

 

63 hozzászólás
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
2015.01.24. 10:55
gulyasagi

Kedves Andi, nagyon szeretném elkészíteni, látom, hogy mindenki milyen sikerrel meg tudta csinálni. De sajnos egyáltalán nem értem a receptet, kérlek magyarázd el.

1 kg 10 dkg lisszttel kell 1 kg margarint elmorzsolni, ha jól értem.

Utána újabb 1 kg lisztet kell 7 dl vízzel, ecettel?

Akkor 2 kg liszt kell?

Utána azt a margatint kell becsomagolni, amit már a liszttel bekevertük? Mennyi liszttel (1kg? 10 dkg? 1 kg 10 dkg?)

Vagy tényleg 10 dkg lisztet kell 1 kg margarinnal összemorzsolni? (ezt valaki kérdezte, de arra nem volt a válasz)

SZóval, egyáltalán nem  értem a receptet, még azt sem hogy mennyi hozzávaló kell.

Nagyon klassz amúgy az oldal.. 

Köszönöm szépen a választ!

2013.12.26. 18:06
Gyongy279

Megcsináltam és sikerült!!!! :) Nagy sikert arattam vele.   A recept fantasztikus csak mindent a leírás szerint kell csinálni:))))

2013.12.25. 08:36
Gyongy279

Szia Andi és Többiek!

Próbálom  a receptet először fejben megcsinálni. Elakadtam. 1 szimpla hajtás után magam felé fordítom a tésztát és utána 1 dupla hajtás. Fél órát pihentetem. Ez eddig meg van. Utána hogyan fordítom a tésztát az újbóli hajtáshoz? Újra magam felé? Aki tudja vagy már csinálta írja meg kérem. Köszönettel:))))) Gyöngy279

2013.10.29. 14:07
labelle

Szia!

Nézd csak,kicsit félrenézted:

Hozzávalók : 1.10 kg liszt, 1 kg margarin, 3 dkg só, 1 dl olaj, 0.5 dl ecet ( 10 % )

több mint 1kg liszt kell hozzá,nem 10 deka :)


2013.04.16 14:43
Gibrok

„ Kedves Andi!

Érdeklődnék hogy a leveles tészta készitésének kezdeti fázisában hogyan lehet 1kg margarint 10dkg liszttel elkeverni,hogy abból tészta legyen?Mert nemigazán lett belőle tészta állag,csak a kezemen maradt a margarin nagyrésze.

2013.04.16. 14:43
Gibrok

Kedves Andi!

Érdeklődnék hogy a leveles tészta készitésének kezdeti fázisában hogyan lehet 1kg margarint 10dkg liszttel elkeverni,hogy abból tészta legyen?Mert nemigazán lett belőle tészta állag,csak a kezemen maradt a margarin nagyrésze.

2012.12.31. 22:04
monica75

Kedves Andi!

Fantasztikus a recept, isteni tiroli rétest készítettem vele és sajtos rudat, el sem hittem, hogy nekem így sikerülhet:)

A margarinos tésztától én is tartottam, de a hűtőből vettem ki a margarint és lereszeltem és folyamatosan adagoltam a 10dkg lisztet és pillanatok alatt olyan négyszögletes darabot kreáltam mint a képeden van:) tehát tökéletes a recept...köszönet érte!

2012.12.29. 16:36
orsybaba88

szia Andi,
én kezdő háziasszony vagyok, de nagyon szeretnék a páromnak jó leveles pogácsát csinálni, amiknek tényleg szétesik a levele, és a leveles tésztához kapcsolódóan találtam meg, ami kocka alakú és a tetejére kell sajt, az jó lenne.
De elolvastam a hsz-okat, és sokan írják h nem sikerült...
Én elképzelni sem tudom, hogy a margarint hogyan gyúrjam össze a  kevéske liszttel, és ne olvadjon meg, de legyen tésztaállaga :( . Írta egy csaj, h lereszelte, és úgy jó volt, szerinted ne próbáljam meg úgy? Vagy (tudom csalás :P ) de konyhai robotgépben?? Hátha nem olvad fel :P 
A tészta kigyúrása biztos nem lenne gáz, az megy nagyon :D
de ettől a margarin+10dkg liszt dologtól félek...
Az jó, ha arányosan csökkentem a hozzávalókat fél kg liszthez? (ha nem sikerül ne menjen sok kárba :D )
olvastam kb ugyanezt a receptet a Horváth Ilona szakácskönyven is, de ott citrommal is írja ecet helyett, úgy is jó lehet?
köszi szépen előre is a segítséget!
Orsy

2012.12.22. 16:30
demogun

Köszi szépen a receptet, tényleg nagyon jó.

Viszont: Legközelebb a recept elejére is ird ki, hogy kezdőknek nem ajánlott, mert ne tudd meg, mit össze szenvedtem vele... 28 éves agglegény vagyok, és a lakásra ki kellett tennem a cezúra feliratot sütés közben. :)

 

De tényleg nagyon köszi, és aki akarja az tudása ellenére is el tudja késziteni. Én, mint ellenpéda vagyok itt :)

 

Üdv,

2011.08.07. 14:10
lunki

Kedves Andi! Szeretném megkérdezni, hogy milyen margarint használjak a leveles tészta készítéséhez. Ráma?

Szia, készítheted Rama margarinnal, igaz már lehet kapni többfelé sütőmargarint fél kg-os kiszerelésben is ezzel talán még tökéletesebb lesz. Üdv, Andi

2011.04.25. 14:24
Any

Szia Andi!

 

Sajtos rolót akartam készíteni, de a tészta lefolyt a formákról, szerintem sok a margarin, legközelebb megpróbálom kevesebbel.

2011.04.11. 10:08
Gina

Szia Andi!

 

Megcsináltam a tésztát a leírás alapján, tökéletesen sikerült, durumlisztből és biomargarinból készítettem, így is nagyon jó lett!

Köszönöm szépen!

2011.03.16. 20:35
evi

szi. Érdeklödnék ukrajnából hogyan lehet adagolni a "sós leveles mixet",ilyen por anyagu kiegészitöt,különbözö zsömlékhez,cipókhoz? nincs recept hozá. Ha tudsz segits,az álásom mulik rajta.Elöre is köszönöm.

2011.03.01. 10:28
ilyes

A tegnap megcsináltam a leírásnak megfelelően,csak margarin helyett hájat használtam és tökéletes lett !

Nem folyt ki ,nem ragadtt,nem szakadt el a tészta,és a végeredmény ugyan olyan réteges leveles tészta lett mint a képen lehet látni!

Akinek elsőre nem sikerült az ne adja fel ,hanem próbálja meg újra ,mert sikere lesz.

Már nagyon sok receptet megcsináltam erről az oldalról és mindegyik tökéletes lett!

Üdv.Erika

2011.02.27. 15:33
Erika

Köszönöm a gyors választ!

2011.02.27. 12:50
Erika

Az lenne a kérdésem,hogy hájjal is el lehet készíteni és ha igen akkor abból is 1 kg kell vagy kevesebb?

Szia! Hájjal is készítheted, 1 kg liszthez kb. 70 dkg háj kell. Üdv, Andi

2011.01.19. 12:40
cikasz

Szia!

Kérdésem lenne,nem értem azt a recept elején,hogy 10dkg rámát összedolgozunk 1 kg liszttel,majd hűtőbe tesszük és az 1kg lisztet a többi hozzávalóval gyúrjuk össze és aztán azt nem írod,hogy ezt a két dolgot is egybe dolgozod vagy ez hogy lesz?

(-1kg ráma és 10dkg liszt majd 1kg liszt a többivel és aztán ezeket egybe dolgozni,vagy nem értem ezt nem írod le hogy összedolgozod vagy mi lesz velük?

Vagy ezt (az 1kg rámát a 10dkg liszttel) teszed később a közepébe?

Köszi.

Szia! Igen, így van ahogy leírtad, de ez pontosan benne van a receptben is, és a képek alatt is. Üdv. : Andi

2010.12.11. 09:29
Wittinger Zoltán

Szia! Csak egy kérdésre szeretnék választ kapni. A leveles tésztát le lehet e fagyasztani és meddig? Köszi

Szia! Persze, le lehet fagyasztani. Pár hétig nyugodtan eltartható. Üdv. : Andi

2010.12.09. 13:11
Netti

Kedves Andi!

Épp most csinálom a leveles tésztát, holnap pedig már fel is használom, pudingos meggyes süti lesz belőle.

Már nagyon sok receptet megcsináltam az oldalról és mindegyikért oda volt a családom és a barátaim. Volt amit a héten többször is meg kellett csinálom, annyira ízlett nekik.

Már minden barátnőmnek ezt az oldalt mutogatom, mert tényleg nagyon jó és ők is nagyon szeretik. Az ő nevükben is köszönöm a recepteket!

Üdv: Anett

2010.12.01. 19:04
istenno

Hellóóó!

Tegnap elkészítettem a tésztát, nagyon jó lett!!!!!!!

Ma fel is használtam. Szűzérmét sütve, libamájat szintén sütve illetve gombásragut egymásra raktam, befedtem egy másik tésztával. Kis négyzeteket vágtam ki belőlük, lekentem tojással és megsütöttem. Isteni ebéd lett belőle! Nem lehet mást mondani, csak, hogy köszönöm a szájbarágós receptet!

2010.11.28. 16:32
Gardosi

Kedves Andi!

Szeretném megköszönni, hogy  képekkel ilusztrálva ráleltem erre a receptre, mivel étel alergiám miatt sok félkész vagy mirelitt terméket nem tudok megvenni és ezért mindent házilag készytünk el a kitapasztalt alapanyagokból. Utóbbi két évben a képes ilusztrációs recepteket vadászom, mert azok nagyobb kedved adnak az elksézítéséhez és már én is megörökítem az általunk otthon készült dolgokat.

Én megcsináltam ezt a tésztát és minden úgy sikerült, ahogy leírtad. Mivel a margarint a hűtőből előre nem vettem ki és nekiugrottam az elkészítésnek és a margarint lereszeltem és úgy dolgoztam el a 10 dkg liszttel. Mondhatnám, hogy tökéletes lett.

Mégegyszer köszönöm és az ebből elkészült dolgokat hamarosan megosztom  a többiekkel is, mert isteni finom lett belőle minden. A férjem imádta, úgyhogy a lefagyasztott tészta sem volt sokáig a hidegen.

üdv: Ibolya

2010.11.21. 12:55
Krisz13

Szia Andi!

Látom ,többeknek problémát okozott a margarin szétdolgozása a tésztában.Én azt tanácsolnám,hogy a margarint ne tegyük bele a tészta közepébe,hanem úgy ,mint régen a hájas tészta készítésekor ,a tésztát kenjük meg a margarinnal (vajjal)és így hajtogassuk  össze,ismételve a kenést és hajtogatást.Vélemény?

Üdv:Krisztián

2010.11.09. 20:57
decsyangi

Szia Andi,

Szerinted ha margarin helyett, vajat hasznalok, az eredmeny ugyanaz lessz? Nalunk, nem lehet kocka margarint kapni csak kenheto valtozatban.  Meg a cukraszraktarban sem, igaz van valami vegetalis mix, de abban nem bizom.    Viszont lehet"friss" hajat kapni.

Koszonet a munkadert, HB

Szia! Elvileg elkészíthető vajjal is. Régebben még mindenki azzal készítette, azért is hívják vajas tésztának. Üdv. : Andi

2010.10.18. 20:25
A Pék

Szia csacskamacska!

a tészta nem fog kiszakadni ha rá lisztezel rendesen! mi a pékségbe is így csináljuk kijön a dagasztóbol a tészta bele egy margarin.. becsomagolni.. és elkezdjük kinyújtani ha rendesen oda lisztezel nem fog kiszakadni egy szimpla egy dupla hajtás rá mint ahogy a képen van.. sok szerencsét hozzá!

2010.10.14. 21:00
BRIGI

szia Andi!

en sajtrolohoz szeretnek csinalni leveles tesztat, es megtudnad nekem mondani hogy mennyi hozzavalok kellenek kb 15-20 db sajtrolohoz?

es ha igen akkor letudnad nekem irni hogy mik kellenek es mibol mennyi?

elore is koszi a segitsegedet!

2010.09.27. 13:37
Incus85

Kedves Andi azt szeretném megkérdezni milyen vajjal dolgozol a vajas tésztánál ramaval vagy valamelyik keményebb vajjal pl ligával?Válaszod előre is köszönöm.

Szia! Mindkettő jó, de a Rama ízre finomabb. Üdv. : Andi

2010.09.06. 18:50
csacskamacska

Szia!

Megcsináltam a tésztát, de amikor a vajat beletettem,és elkezdtem nyújtani, a tészta kiszakadt! :(

Kétszer is nekiálltam,és mindkétszer ugyanúgy jártam! De nem adom föl,mindenképpen szeretném megtanulni. :)

Két dologban tértem el a recepttől, az egyik, hogy vajat használtam margarin helyett, a másik, hogy arányosan csökkentettem a mennyiségeket. A kérdésem az lenne, hogy szerinted okozhatta-e valamelyik a tészta kiszakadását?

Ha nem,akkor pedig mi a trükkje annak,hogy ne szakadjon ki a tészta? :)

Amíg nem válaszolsz,addig ár nem merek újra próbálkozni... :D

Köszi előre is!

Az oldal egyébként nagyon tetszik,sok fincsi recept van, amit már kipróbáltam!

Üdv: Andi

2010.09.02. 18:24
csacskamacska

Szia Andi!

Én is megcsináltam,és nekem sem sikerült! Még jó, hogy csak az ötödétcsináltam meg: :D

Nekem is kiszakadt a tészta, de azt hiszem,rájöttem,hogy miért! Valószínűleg nem burkoltam be rendesen a vajat, és levegős maradt a tészta. Amikor elkezdtem nyújtani,kipukkadt!

De újra meg fogom próbálni, csak nincs itthon több vaj! :)

Köszi a receptet!

2010.09.01. 14:42
Szinti

Szia!

Én is megcsináltam vagyis csak próbáltam..mikor letelt az első fél óra pihi beleraktam a margarint a tésztába és nyujtottam. már maga nehezen lehetett nyujtani meg kilyukatt a tészta és kijött a margarin :( nem tom mi miatt lehetett mindent ugy csináltam ahogy irtál..

előre is köszi a segétséget :)

2010.06.03. 19:06
Barbi.

Szia Andi!

Én cukrászatot tanulok!...

Azért ezt a kakaós csigásat megcáfolnámJobb helyeken leveles tésztából készítik a kakaós és a pizzás csigát is:) És szerintem sokkal finomabb is levelesből,mint keltből:)

2010.05.14. 18:04
Adrienn

                                                           Szia Andi

Ma csináltam meg a tésztát de nekem egyáltalán nem olyan lett mint neked mert a tészta nagyon jó lett csak a margarinos cuccal van egy kis problémám mert ahogy beleraktam a tésztába s elkzdtem nyújtani szakadt szét.Sokszor sütök de ez nekem nem tudom h miért nem sikerült.Holnap sütöm meg a hajtogatásokat beleraktam így is h nem olyan a tészta de remélem h a hajtogatás látszani fog benne.Kérlek segíts megoldani a vajas dolgot s kevesebb hozzávaloval ha leírnád nekem s az e-mail cimemre elküldenéd azt nagyon megköszönnén.

Előrre is köszönöm a segítségedet.  Adrienn

2010.04.01. 17:47
Andi30

Andi meg tudod nekem mondani,hogy ezt a tésztát felhasználhatom-e a régi-régi hájas kiflikhez(diós,lekváros meleg hájas kiflik)Ismered ezt a kiflit,nagymamák sütötték mindig.Köszi

Szia! Igen, felhasználhatod ezt a fajta tésztát. Andi

2010.03.26. 14:50
kriszti.k

imádom a leveles tésztát ugyhogy nagy hévvel neki is láttam de nem sikerült:S nekem is úszott a vajban és egyáltalán nem jöttek fel:S mit ronthattam el?

2010.03.04. 15:11
ani

ilyen részletes leirást még nem láttam. nagyon tetszik.Még most fogom elkezdeni. Még nem csináltam leveles tésztát. Remélem sikerülni fog.Köszi Andi.

2010.02.28. 09:44
Eszter

 Sziasztok!

Most olvastam csak át a hozzászólásokat, miután elkészült a tészta, és komolyan mondom, örülök neki! Ha elolvastam volna, el sem mertem volna kezdeni! De így egy nagyszerű tésztát kaptam., ami sütés után sem olvadt szét, hanem SZÉP lett, és FINOM! Korábban még nem csináltam leveles tésztát, és mivel fiatal vagyok, csak "közepes" háziasszonynak mondhatom magam! :) Én ajánlom, hogy kezdje el, akinek van hozzá lelkesedése, ne beszéljük le egymást, mert hiszen hogy lesz valaki tapasztalt a leveles tészta készítésben? Hát GYAKORLÁSSAL! :D

Köszönöm a receptet, Andi, nagyon jó, és a képek nagyon sokat segítenek!

Eszter

2010.02.18. 11:49
abigail

Tényleg csak az fogjon hozzá, aki már csinált ilyesmit! Gyakorlott háziasszonynak tartom magam, de ez a recept nem sikerült. Hamar összegyúrtam egy csomó liszttel még és úgy sütöttem meg a lapokat, finom lett, nem ment kárba semmi.

Máskülömben nagyon jó az oldal, sokmindent kipróbáltam már, sikeresen. Gratulálok, Andi!

2010.02.07. 16:08
Zita

Kedves Andi!

Nagyon jól sikerült a leveles tészta!Pont úgy csináltam ahogy levan írva, és isteni lett!!Köszönöm! Nagyon jó az oldalad!!!

2010.01.21. 14:11
maca

maca      én még soha ,soha nem sűtötem leveles tésztát de ,meg szeretném csináli merjek neki fogni ???? Viszont imádok sütni,főzni ,de ehez a leveles téstához nincs  gyakorlatom de elég értelmesen le van írva és ki probálnám?

2010.01.17. 19:09
CSORBA ÉVA

SZIA KEDVES ANDI!

ÉN MÁMMA  SÜTÖTTEM MEG, DE MÁR NAGYON SOKAT CSÍNÁLTAM HÁJAS TÉSZTÁT DE KÍTÜNÖ LETT ( MÁR 34-ÉVE) A SZAKMÁBA VAGYOK ÉN CSAK AJÁLANI TUDOM MINDENKINEK ÉS GRATURÁLNI  ANDIKÁM NAGYON ÜGYES VAGY MÁR TÖBB MINDENT CSÍNÁLTAM A RECEPTEID KÖZÜL ÉS MINDEN FINOM ÉS GUSZTA.

2010.01.09. 22:05
jocó

Kedves Andi.                                                                                                               .             Szeretném megköszönni a receptet nagyon jol sikerült,pillanatok alatt elfogyott,bár kissé idöigényes,de megéri.KÖSZÖNÖM

2010.01.06. 19:15
Mint a nap:)

Kedves Andi es Hozzaszolok!

Eloszor is Andi szeretnem megkoszonni Neked ez a nagyon tuti receptet!Meg a ferjem is azt mondta na vegre ez olyan mint amit a nagyija sutott reges-regen!Leveles lett mint a kepen.Sutes kozben szepen  megnottek:)Szeretnek Andi vedelmere allni!Nagyon feleve fogtam hozza a sok csalodott hozzaszoloas utan,es igy csak fel adagot keszitettem,sajna.Tegnap megcsinaltam es kitunoen sikerult,pedig en kulfoldon elek es az alapanyagok is egy kicsit masak.A hozzaszoloknak szeretnem uzenni,ahogy Andi is leirta azok keszitsek el akiknek vannak tapasztalatai a sutes teren.Igaz en csak hobbi szinten sutok ,de azert mar van gyakorlatom es lehet erezni mikor   kell pl tobb viz avagy liszt stb.A hozzaszoloknak uzennem ne adjak fel,ez egy igazan kituno recept!!Andinak pedig koszonjuk hogy megosztja velunk bevalt nagyon jo receptjeit:)!

Udvozlettel: Mint a nap:)


2010.01.01 20:32
Bongóc

„ Kedves Andi!

Bocsánat, ha belekotyogok. Sokszor szoktam vajas-leveles tésztát csinálni én is itthon, (az egyik tanult szakmám cukrász), valóban kevesebb margarinnal, bár nem lényegesen. Ehhez a liszt mennyiséghez 80-90 dkg margarin is elég szokott lenni, azonkívül lényeges, hogy nagyon gyorsan, ha lehet, hideg helyen, lapon kell összegyúrni, hogy ne olvadjon meg a kezünk között túlzottan. Ajánlatos előre összeaprítani késsel, mert attól nem olvad meg könnyen. Ha megolvad a margarin, már visszaszilárdulás után nem ugyanúgy viselkedik. 

A másik különbség, hogy félfogós lisztet használok, ami pihenés közben jobban magábaszívja a folyadékot. 

Egyébként fantasztikusak a recetjeid. Mindegyikben meg lehetett bízni, amit eddig csináltam. Talán ezzel sincs gond, csak annak, aki kezdő vagy gyakorlatlan.

Üdvözlettel: Bongóc

Kedves Bongóc! Köszönöm a hozzászólásod, mindenben egyetértek amit írtál. Természetesen elkészíthető 80 - 90 dkg liszttel is, de az igazi összesmérése a leveles tésztának 1 : 1 arányú a liszt és a zsíradék. Tény és való, hogy rutin és gyakorlat kell hozzá. Üdv. : Andi

2010.01.01. 20:32
Bongóc

 Kedves Andi!

Bocsánat, ha belekotyogok. Sokszor szoktam vajas-leveles tésztát csinálni én is itthon, (az egyik tanult szakmám cukrász), valóban kevesebb margarinnal, bár nem lényegesen. Ehhez a liszt mennyiséghez 80-90 dkg margarin is elég szokott lenni, azonkívül lényeges, hogy nagyon gyorsan, ha lehet, hideg helyen, lapon kell összegyúrni, hogy ne olvadjon meg a kezünk között túlzottan. Ajánlatos előre összeaprítani késsel, mert attól nem olvad meg könnyen. Ha megolvad a margarin, már visszaszilárdulás után nem ugyanúgy viselkedik. 

A másik különbség, hogy félfogós lisztet használok, ami pihenés közben jobban magábaszívja a folyadékot. 

Egyébként fantasztikusak a recetjeid. Mindegyikben meg lehetett bízni, amit eddig csináltam. Talán ezzel sincs gond, csak annak, aki kezdő vagy gyakorlatlan.

Üdvözlettel: Bongóc

Kedves Bongóc! Köszönöm a hozzászólásod, mindenben egyetértek amit írtál. Természetesen elkészíthető 80 - 90 dkg liszttel is, de az igazi összesmérése a leveles tésztának 1 : 1 arányú a liszt és a zsíradék. Tény és való, hogy rutin és gyakorlat kell hozzá. Üdv. : Andi

2009.12.26. 21:52
Maryann

Tényleg sajnálom, hogy ilyen formában sikerült hozzászólnom, a méreg beszélt belőlem. De tényleg nem lett jó a tésztám, pedig gondosan hajtogattam és mindent úgy csináltam, ahogy le van írva! Azért gondoltam, hogy nem jó a recept, mert nekem (és ahogy láttam más hozzászólóknak is) a 10dkg liszt összekeverve 1kg liszttel másképpen festett, mint neked a képen! Neked olyan, mintha több liszttel összedolgozott tésztád lenne ott. Nekem egy nagy "margarin ragacs" lett belőle, hiszen a 10dkg liszt elenyésző az 1kg margarinhoz képest!  A "formáról lefolyást" úgy értettem, hogy sajtos rolót akartam csinálni és a henger formáról sütés közben lefolyt a tészta! Kiolvadt a margarin, látszott, hogy sok a margarin a tésztában és egyszerűen lefolyt a sütőpapírra! Tényleg nem tudom, mit rontottam el!! Neked mindig jó ez a tésztád? Nekem is réteges lett a tésztám, de szinte látszott a margarincsík is benne. Szóval nem értem az egészet.

Mégegyszer nagyon sajnálom, azért írtam, hogy hátha ki kell egészíteni, hogy valamelyik mozzanat lemaradt, ami fontos lenne. Olvastam, hogy másnak sem lett tökéletes a tésztája, és olyat is aki hasonlóan járt, mint én (Pl.: little. zsoka), csak neki emailt írtál és nem derült ki számomra, hogy nála mi volt a baj. Valamit biztosan rosszul csináltam én is. :(

Üdvözlettel: Maryann

Kedves Maryann! Azért tünik úgy, mintha nekem több liszttel készült volna a margarinos massza, mert jól össze van dolgozva a margarin a liszttel. Azért látszottak neked a margarincsíkok, mert nem volt jól összedolgozva. Azt elismerem, hogy a leveles tészta készítéséhez gyakorlat és rutin szükséges. Andi

2009.12.23. 11:24
maryann

Szia Andi!

Nagy örömömre szolgált, hogy megtaláltam ezt a receptet!

Tegnap meg is csináltam, és ma akartam kisütni!

Sajnálatomra úgy jártam ,mint az egyik hozzászóló, hogy lefojt a formáról a tészta!

Pedig mindent úgy csináltam ,ahogy le van írva.

Úgy gondolom ezt a receptedet vagy ki kellene egészíteni vagy levenni az oldaladról, ha nem akarod tovább égetni magad vele!

Ugyanis számomra elég bosszantó, hogy beleöltem az energiámat és a pénzemet, és már így karácsony előtt nem tudok több időt ráfordítani.

Sajnálom, ha bántó üzenetet sikerült írnom, csak nagyon bosszús vagyok emiatt!!!

Kedves Maryann! Milyen formáról folyt le a tészta?

Sajnálom, hogy neked nem sikerült, ez egy cukrász receptje, jól van leírva, tehát nem fogom a receptet levenni. Andi

2009.12.05. 14:27
Kacorka

Ujra én. Valahogy a hozzávalókkal nem vagyok tisztába. Azt irod a végén 5 db kb 60 dekás darabokra kell felvágni.Közel egy kg a viz? Segíts!

2009.12.05. 14:21
Kacorka

Kedves Andi! ugy látom nekem ez a leveles tészta nem igen fog menni,mert szuper levelest szeretnék. Nem tudom, hogy az közel 1kg liszthez nem sok a margarin? Kérlek írj, mert addig nem kezdek hozzá.Üdv :Kacorka

Kedves Kacorka, nem sok a margarin, így kell készíteni ahogy le van írva, eredeti cukrász recept. Andi

2009.11.29. 20:55
Béres Józsefné

Kedves Andi! Csak gratulálni tudok Neked,nagyon szeretem olvasgatni a honlapodat, már több recepredet is elkészítettem,nagyon ízlett a családomnak.Nagyon jó ötleteid vannak.Nagy szeretettel váron az ujdonságaidat,kellemes ünnepeket kívánok Jutka mama.

2009.10.31. 14:42
Kismoncsi

Ja... azt el is felejtettem, hogy az isler-receptedet megcsináltam, s az hibátlan lett!

2009.10.31. 14:39
Kismoncsi

Szia Andi!

Hát én nem tudom, hogy mit ronthattam el... Kimértem minden hozzávalót a tésztához, ami egy nagy ragacs lett, egy csomó lisztet kellett hozzáadnom, hogy egyáltalán összeálljon. A margarinnal is voltak problémáim, 1kg margarinnal hogyan lehet össz. 10 dkg lisztet összegyúrni úgy, hogy olyan legyen, mint a te általad feltöltött képen? Hacsak nem keversz még hozzá gyúrás közben lisztet... Nekem a margarin olyan lett, mint az egyszerűen csak magában összegyúrt margarin, nem nevezhető tésztának. Mit rontottam el?

Kismoncsi, gondolom a lisztedhez sok volt a 7 dl víz.. Sajnos ezt csak fokozatosan szabad hozzáadni, mert valószínű neked kevesebb is elég lett volna. Minden liszt máshogy "viselkedik", máshogy veszi fel a vízet. Ha legközelebb próbálkozol vele, akkor csak fokozatosan add hozzá a vizet. Ez lehetett a legfőbb oka annak, hogy nem sikerült a leveles tésztád. Üdv. : Andi

2009.09.24. 22:37
little.zsoka

Szia Andi!

Régebben már megcsináltam a hajtogatott leveles tésztádat, amely úgy nézett ki mint a Tiéd. Egyből 1,5 adagot csináltam, mert nagyon régóta kerestem ezt a receptet és Nálad találtam meg. Igen ám, de amikor sütésre került a dolog, egyszerűen úszott a megolvadt margarinban. Lehet, hogy ott ronthattam el, hogy a 10 dkg lisztet az 1,10 dkg-ből vettem el?

Nagyon örülök az oldaladnak. más receptedet is megcsináltam családom legnagyobb örömére.

Légyszíves válaszolj nekem, mert így nem merem mégegyszer megcsinálni.

Köszönettel és üdvözlettel: little.zsoka

Kedves Zsóka! Remélem az e-mail-em megkaptad! Üdv. : Andi

2009.07.22. 13:58
stanyó gabi

 Szia Andi.A recepted nagyon ígéretesnek látszik,de áruld el nekem,hogy a margarint olvasztva kenjem a tésztára vagy egészben tegyem rá és így "csomagoljam" be?

Szia Gabi, a margarint darabban kell becsomagolni a tésztába. Üdv. : Andi

2009.06.28. 11:58
Leányvirág

Andi:)

Gratu a szép oldaladhoz:)A képek is nagyon jók,szemléletesek,érthetőek.

Mit a véleményed erről?Anyósomtól-pedig nem volt egy reformkedvelő(Isten nyugosztalja)tanultam a legegyszerűbb és leggyorsabb , leghatásosabb hajtogatási módszert:Mikor ki van nyújtva és megkenve a tészta a zsíros vagy margarinos keverékkel,mint a bejglit feltekerem és egymásra hajtom még plusz-Így teszem el pihenni.Többször nem is kell hajtogatni,pihentetni, max a tepsiben ha akarjátok:)A hajtogatás vonatkozik a hájas sütésére is, bár ez kezd kimenni a divatból.Nekem bevált.Jó étvágyat.Üdv Ági
 

2009.06.20. 15:25
kata39

Köszönöm a receptet! Most először sikerült a hajtogatott levelestészta úgy amilyennek lennie kell.Nagyon jó az oldalad és sok receptet kipróbáltam már és minden sikerült. Üdv: Kata

2009.06.18. 11:15
An-y

Kedves Andi!

Sajnos Én nagyon nem szeretek ecettel sütni-főzni.....ki lehet hagyni, valami mást lehet helyette használni?

Válaszod előre is köszönöm!

Nagyon jó receptjeid vannak, rengeteget kipróbáltam már :)

Üdvözlettel; An-y

Kedves An-y, egy kevéske ecet muszáj bele, mert attól nem szakad a tészta, de egyáltalán nem lehet benne érezni. Üdv. : Andi

2009.06.07. 16:44
boszi

Kedves Andi!

Meg tudnád írni, hogy mennyi időt kell a tésztát pihentetni a hajtogatások között?

Üdvözlettel: Boszi

Kedves Boszi, szerepel a receptben, hogy fél órát kell pihentetni a tésztát a hajtogatások között. Üdv. : Andi

2009.06.04. 14:48
Bera

Szia Andi!

Nagyon érdekes ez a hajtogatási módszer. Hájastésztát én is szoktam készíteni, de másképpen hajtogatom. Ki fogom próbálni ezzel a módszerrel is.

Nagyon jók a receptjeid, már többet is kipróbáltam.

További jó sütkérezést kívánok!

 

 

2009.05.24. 07:56
almafa

Kedves Andi!

Ebből a tésztából lehet kakaóscsigát készíteni?

Almafa, hát nem igazán ajánlatos, mert az nem igazi kakaóscsiga lenne. Azt inkább kelt tésztából készíts. Andi

2009.05.20. 20:13
Adri

Kedves Andrea!

Köszönöm a segítségét. Gratulálok az oldalához, nagyon sok remek receptet találtam már itt, amivel elbűvöltem a családom.

2009.05.19. 20:21
Adri

Kedves Andrea!

Szeretném megkérdezni, hogy ehhez a tésztához milyen vajat kell, érdemes használni? Már sokszor próbálkoztam ezzel a tésztával, de valószínűleg azért nem sikerült mert én a krémmargarint használtam.

Válaszát előre is köszönöm

Kedves Adri! A krémmargarin biztosan nem jó hozzá, tuti, hogy az miatt nem lett jó a tészta. Rendes kocka margarint kell hozzá használni. Üdv. : Andi

2009.05.19. 19:29
Sándor Ica

Szia Andrea!Ma is egy remek receptel ajándékoztál meg bennünket. Ez a leveles tészta készítésed nem PISKÓTA!

Sok bonyolult,időigényes sütit megsütöttem már,de hogy ehhez nekiálljak százszor meggondolnám.Gratulálok!

2009.05.19. 17:02
Nyitrai Imréné Pircsi

Szia Andikám! Megint alkottál, nagyon ügyes vagy! Ki írtam magamnak, biztosan meg csinálom. Köszike. puszi Pircsi.

2009.05.19. 16:41
dedimami

Andikám,ezt is kipróbálom. Nem vagyok már egy mai leányka, de a Te oldaladról sok mindent tanultam, sokfélét kipróbáltam és mind nagyon ízlett.Köszi!

2009.05.18. 21:10
SzekeresAgi

Gratulálok, ez nem semmi művelet, már olvasni is elég. Nálunk anyukám szokta készíteni, darált hájból. Aztán lefagyassza adagonként. Krémeslapnak, sajtos-sós sütinek, kolbásszos sósnak csakis ezt használjuk.

2009.05.18. 21:02
Pályi Gyöngyi

 Kedves Andi!Elöször is gratulálok ehhez a csodálatos képességhez!Amikor csak tehetem mindig ellátogatok a honlapra .A leveles tészta készítése nagyon jó.Tetszett:Sajnos időhiány miatt én vásárolom .Egy mezőtúri "Tibi cukrászdában" dolgozom És onnan rendelem a frissen készített vajas tésztát amit Talmács József cukrász készít és otthon abból készítek finomságokat.gratulálok a munkájához :Pályi Gyöngyi mezőtúr

 
♥ Bemutatkozás

Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!   

Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi

 
♥ ♥ ♥
 
♥ Sós sütemények
 
♥ Túrós sütemények
 
♥ Fánk receptek
 
♥ Legújabb receptek

Receptért kattints a képre!

Tojáskrém

Békebeli Orosz krémtorta

Puncsgolyó

Gesztenyés keksz szalámi

Stefánia  vagdalt

Diós - vaníliás kiflik

Kókuszos  keksztekercs

Baconos - sajtos fasírt muffin

Karajba zárt csülök

Túrós - meggyes pite

Habkönnyű  túrógombóc

Vaníliás - fahéjas rúd

Sajtgolyó

10 perces fánk

Darás  túrószelet

Bögrés  Raffaello

Tejszínes  kókuszkocka

Cseresznyés  pite

Húsvéti  töltött  csirkemell

Húsvéti  töltött  tojás

Gesztenyés  mézes  krémes

Citromos - túrós muffin

Kakaós - pudingos szelet

Túrós  táska

Pudingos - tejfölös sütemény

Meggyes - mákos lepény

Sütőtök golyók

Almafánk

Pudingos  keksz

Füstölt  sajtos  pogácsa

Baconban  sült  szűzpecsenye

Banángolyók

 

Burgonyás  pogácsa

Meggymártás  pirított  darával

Tejfölös  kekszes - sütés nélkül

Pehelykönnyű  túrós  pite

Pudingos - túrós csigák

Foltos  mákos

Sonkás töltött tojás II.

Túrós zserbó

Burgonyás rakott hús

Almarózsa