Mézeskalács ahogy Saci készíti (az adagot le lehet csökkenteni a kívánt mennyiségre)
2 kg sima liszt
1 kg vegyes virágméz
80 dkg porcukor
8 db egész tojás
25 dkg margarin
10 dkg szódabikarbóna
3 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés :
Liszt +cukor + fűszereket egy nagy tálba szitálod, közepébe fészket készítesz, beleöntöd az 1 dl vízen felolvasztott margarint + mézet és a felvert tojást. Alaposan összekevered. Lágy tésztát kapsz.
Vastagon meglisztezett konyharuhára öntöd, négy sarkát összekötöd, még beleteszed egy nylonzacskóba is Egy napot hűtőbe pihenteted.
Másnap lisztezett deszkán adagonként vékonyra nyújtod és karácsonyi formákkal kiszaggatod. Nem szabad a tepsiben szorosan rakni mert sülés közben megnő. ( én egy kicsit a tepsit kiolajozom) Kb 180 fokon sütöd 7-10 percig, a tészta vastagságától függően.
Ha kihűlt díszítheted cukormázzal.
Máz:1 tojás fehérjéhez addig kevered a szitált porcukrot (nem géppel) amíg nem folyik le a fakanálról. Nem tudok dekát írni, mert függ a tojás nagyságától. Nejlonzacskó sarkába teszel egy keveset, kis lukat vágsz a zacskón és már írókázhatod is a fantáziád szerint.
|
Amikor kihű,legfeljebb másnapra, de ha nagyon kiszárítod, akkor sokáig kemény marad. A mézes tészta tulajdonsága, hogy párás időben megpuhúl. Ha végképp nem tudsz mit csinálni a kemény mézeskaláccsal,vidd ki egy hideg helyre, másnap hozd be.sokat segít.Saci