Paraszt kifli
Hozzávalók:
fél l tej
15 dkg vaj
3 db tojássárgája
2 púpos evőkanál zsír
2 csapott kávéskanál só
2 evőkanál cukor
4 dkg élesztő
kb 80 dkg liszt
20 dkg durvára tört dió
1 üveg szilvalekvár
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, a liszt, tojás,cukor, só, zsír, élesztő és nagyon forró tej keverékéből egy nem túl kemény ragacsos tésztát készítünk, amibe belepofozzuk a vajat, a kész tésztának el kell válnia az edény falától akkor lesz a jó.Ezután megkelesztjük, majd visszapofozzuk. Ha megint megkelt ceruza vastagságúra nyújtjuk, kettévágjuk a tésztát és a kettévágott részekből háromszögeket vágunk, a széles részbe tesszük a lekvárt, a két végét behajtjuk és kifli formára tekerjük.A tetejét megkenjük tojással és darált cukros dióba forgatjuk. Előmelegített sütőben 5-ös fokozaton kb 30-35 percig sütjük.
A receptet Deákné V. Hilda küldte!
|