Képviselőfánk
Hozzávalók: kb. 12 darabhoz:
1 dl víz,8 dkg zsír,11 dkg liszt,5 tojás,porcukor a szóráshoz
krémhez: 4 tojás,12 dkg cukor,5 dl tej,2,5 dl tejszín,10 dkg étkezési keményítő
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet egy csipet sóval és a zsírral. Egyszerre belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön addig keverjük (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, majd egyenként alaposan eldolgozzuk benne a maradék négy tojást. Jól kikeverjük, mert ettől lesz üreges a belseje.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat). A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra 12 krémgolyót nyomunk és kb. 25-30 percig sütjük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!)
A fánkokat kivesszük, tetejüket levágjuk, így a felesleges gőz távozni tud. Hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük.
A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk kihűlni.
A krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a fánkokat, a krém tetejére tejszínhabot nyomunk és visszaillesztjük a tetejüket, porcukorral megszórva kínáljuk.
A receptet és a fotót Támbáné Pálfy Viktória küldte!
|
Jó nézni őket olyan szépek !