Zserbó :
Tészta : 85 dkg liszt, 1/2 tk sütőpor, 60 - 70 dkg margarin, 12.5 dkg cukor, 3 tojás, 2.5 dkg élesztő, tej amennyit a tészta felvesz
Töltelék : lekvár, 30 dkg dió, 30 dkg kristálycukor
Kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, a margarint belereszeljük. A cukrot a tojásokkal kikeverjük. Mindent hozzáadunk a margarinos liszthez és jól összedagasztjuk. A tejet ( amennyit felvesz ) csak fokozatosan gyúrás közben adjuk a tésztához. Egyszerre soha ne öntsétek az összes tejet a masszához!
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. A tölteléket pedig 3 egyenlő részre osztjuk.
Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük lekvárral és megszórjuk egy adag cukros dióval.
A lapokat kb. 30*24 cm-es méretre nyújtsuk.
Ezt így rétegezzük a 4 tésztával. A felső tésztát lehet egy kicsit nagyobbra nyújtani, hogy befedje a többit.
1 órát kelesztjük, majd sütjük.
180 fokon, kb. fél óra sül készre.
Szigorúan kihűlés után csokival bevonjuk.
|
Szia Andi!
a csináltam először zserbót és párom szerint nagyo finom lett,aminek nagyon örülök.....köszönöm a receptet!
Üdv:Tünde