A tésztához:30 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál és a nyújtásnál, 12 dkg zsír (vagy 15 dkg vaj) 10 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 teáskanál sütőpor ½ kávéskanál só
A töltelékhez: 40 dkg csemegeszőlő (kék és fehér vegyesen), 10 dkg cukor, 1 ek vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál keményítő
A tészta szórásához: 4 evőkanál zsemlemorzsa
A tészta kenéséhez:1 kisebb felvert tojás
A pite szórásához:porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A szőlőt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leszemezzük. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk és eltávolítjuk a magjukat A kisebb szemeket hagyhatjuk egészben. Az előkészített szőlőszemeket megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, keményítővel és jól elkeverjük.(A tölteléket ne hagyjuk sokáig állni, mert sok levet ereszthet.) A tésztát kettéosztjuk, cipókat formázunk belőlük, amelyeket jól lisztezett felületen 22x33 cm-es lapokká nyújtjuk. Az egyik tésztalapot egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráöntjük a szőlős tölteléket, elegyengetjük és a másik kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A pite tetejét villával megszurkáljuk, majd felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész pitét legalább 30 percet pihentessük, ezt követően szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Megjegyzés : Kb. 60 dkg szőlővel készítettem, mert az előkészítés során kevésnek találtam a 40 dkg-ot. Utólag azt mondom bőven kellett bele.
A recept a Kifőztük újság 7.számában jelent meg, mely itt letölthető. A recept szerzője : Ízes kalandok
Megsütöttem én is, de a tésztát nem tudtam téglalap alakúra nyújtani, repedezett a szélein körbe, így a gombóc alakú tésztát a kerek tortaformába nyomkodtam kézzel. Nagyon finom lett! Legközelebb kipróbálom almával is!
Nagyon finom lett, az illata kísértésbe ejtette a családomat....nem vártuk meg h kihűljön... :)
2011.01.13. 17:46
Zsuzsiiii
Én almáspitét sütök ebből a tésztából,isteni finom !Köszönöm a receptet!
2010.11.28. 16:10
istenno
Helló Andi!
Annyira guszta ez a süti, hogy gyorsan ki kellett probálnom! :-) Meg is sütöttem már többször is. Rendkívül ízletes csemege. Nemrég kiprobáltam alma körte kombinációval is. Az is nagyon jó!
Már régóta szerettem volna valami szőlőset csinálni, de soha nem találtam...ezt biztosan elkészítem!
Üdv. Gy..
2010.10.31. 21:46
Móni
bocsi,hogy "közbeszólok" de nekem sem volt keményítőm,se pudingom. Lisztet szórtam helyette,és így is tökéletes lett az eredmény!
jó sütögetést mindenkinek!!
M.
2010.10.16. 16:58
Belyus
Szia! Olyan sokszor találkozok receptekben étkezési keményítővel, de nálunk csak nagy kiszerelésben találtam. Azért meg sajnáltam kiadni a pénzt, hisz legtöbbször puding is jó. Ebben az esetben te mit tennél bele helyette? Előre is köszi a választ
Szia! Szerintem tehetsz bele pudingport is nyugodtan. Andi
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy hány fokon süssem a pitét? 180 fokon jó lesz? Vagy ha nem akkor mennyin?? Előre is köszi a választ :)
Szia! Kb. 170 - 180 fokon. Andi
2010.10.09. 07:09
simam
Szia Andi, én is megsütöttem,olyan lágy volt a tésztája,hogy attol féltem,nem tudok majd vele dolgozni...de csupán jobban oda kellett figyelnem,és ahogy te is írtad,vajpuha volt....isteni illat a lakásban,isteni érzés a nyelven:) Sok alapanyaggal-köztük a szőlővel is- ugy vagyok,hogy jo lenne belőle dolgozni...de hogyan....és ez a süti a szőlő ízének legjobb barátja. :)
Szia! Örülök, hogy ilyen siker Nálad is. Nekem a család azt mondta, hogy legközelebb az összes pitét ezzel a tésztával készítsem. Üdv. : Andi
Megsütöttem ezt a sütit is. Nagyon ízlett mindenkinek. A kisebbik fiam nem szereti a szőlőt, de erre a sütire azt mondta, hogy nagyon finom, és süssek máskor is.
Nagyon köszönöm a receptet, várom a következőt!
2010.10.02. 12:41
andri
szia andi!
köszike a receptett csak az a baj h nagyonkemény lett pedig mindet megcsináltam! mit csinálhattam rosszul?
de köcce a reeptet naygon!
Szia! Ha kemény lett akkor sajnos túlsütötted, mert vaj puhának kellene lennie a tésztának. Üdv. : Andi
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi
Én meggyes pitét sütöttem evvel a tésztával. Ez ízlett a piték közül eddig a legjobban. Ez lesz az elsőszámú! Puha, finom és pont elegendő mennyiség!