Hozzávalók : 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál só,1 dl tejföl,15 dkg tehéntúró, 15 dkg juhturó,25 dkg olvasztott margarin, kb. 20 – 25 dkg reszelt sajt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej( hozzá egy kis cukor és liszt )
+1 tojássárgája a lekenéshez
Elkészítés :1 dl langyos tejben kis cukorral, liszttel 3 dkg élesztőtfuttass fel.Egy nagy tálban 2 tojás sárgáját 1 ek. sóval, 1 dl tejföllel, 15 dkg tehéntúróval, 15 dkg juhtúróval, 25 dkg olvasztott margarinnal keverd simára.Ebbe mehetbele az élesztő és a 60 dkg finomliszt. Gyúrd össze (lágy tésztát kapsz), és keleszd fél órát. Nyújtsd ki, szórd meg sajttalés tekerd fel mint a piskótatekercset.
A tekercset ismét nyújts kikb. 1.5 cm vastagságúra, szaggasd ki tetszés szerinti pogácsaszaggatóval ( én4 cm átmérőjüvel szaggattam ) , helyezd őketsütőpapíros tepsire, kend le tojássájával, szórd meg a tetejüket sajttalés előmelegített sütőben180fokon, kb. 20 percig süssd.
Megjegyzés :én25 dkg tehéntúróval készítettem, de át kell törni szitán. A 4 cm-es pogácsaszaggatóval szaggatva 80 db kis pogácsa lett belőle.
AreceptetTulipáncsokor írta be az NLCafe sütis fórumába.
Sziasztok! Megsütöttem, igaz nehézségek árán. Az élesztő csak 7edjére futott fel, közben a tej meg elfogyott. Ezek után kierült, hogy a lisztem molyos... A sors valamiért nem akarta, hogy megsüssem, de sikerült :) Igaz, alig kelt meg, de az edény forró vízbe raktam, aztán bőven megkelt.
A lényeg, hogy sikerült és csodás lett. A lényeg, hogy nem szabad nagyon pirosasra sütni, mert kiszárad.
Köszi a receptet
Nagyon finom ez a pogácsa,egyedül az nem tetszett,hogy az enyém nem lett elég magas.Nem nyújtottam vékonyra pedig,megaztán kicsit el is dőltek.Ettől függetlenül a családom imádta,hiszen nagyon finom,máskor is ezt fogom sütni.
Kedves Andi! Régóta kerestem a tökéletes túróspogi receptet és végre megtaláltam! Tönkölylisztel készitettem el és mivel az másképp reagál, fél kiló túrót tettem bele és egy tojássárgájával többet....szuper lett! Pehelykönnyü, mintha sima lisztel sütöttem volna..... szóval köszönet a csodás alapreceptért, a hajtogatási ötletért pedig külön dícséret! ;)
Hááát Andi, ez megint egy igen jó recept..... ISTENI LETT!!!!!!! Szétosztom a családnak, nekünk is marad vmennyi. Sül és fogy, ki érti ezt?? Köszi mégegyszer!Kriszta
Végre egy jó pogácsa recept most sütöttem meg másodszorra két nap alatt, nagyon finom lett, csak azt nem tudom másnap is olyan jó-e...? Mivel egyből dupla adagot gyúrtam be, háromnegyed részét lefagyasztottam, viszont annyira kíváncsi voltam, hogy fagyasztás után is jó lesz-e, hogy ma reggel kivettem a fagyasztóból, kiengedett szobahőmérsékleten (kb. 2 óra) és kisütöttem egy újabb adagot. Még finomabb lett, mint tegnap!!! Háromnegyed rész durumbúzával,egynegyed rész teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készítettem. Ez a tészta mindig ott lesz a mélyhűtőmbe. Nagyon ötletes a hajtogatás, végre nem kell órákig hajtogatni!:-)))
Szia Andi.Köszönöm a sok jó receptet. Épp most kel a pogácsa is,szerintem ez nagyon finom lesz.Kívánok Neked az életben minden sok jót,amit szeretnél. Marcsi
A dr. Pack szilikonos sütőpapírt ajánlom, szuper jó, a korábbiakkal én is mindig úgy jártam mint te, hogy ráragadt, nem tudtam leszedni stb. Ezt próbáld ki, spar-interspar üzletben vettem.
Még egy kérdés: a sütőpapírt mivel kenjem meg , hogy ne égjen le vagy ragadjon rá a pogira?? (más sütinél is ez a gondom, ha nem kenem ki a papírt)
Szia! Köszi a képet, szép lett a pogid. Rossz fajta sütőpapírt használsz. Ugyanis egy jó sütőpapírt semmivel nem kell megkenni, és nem ragad rá semmire, hanem szépen le lehet húzni. Üdv. : Andi
Én is elkészitettem! Nagyon finom lett Frissen és másnap is nagyon ízlett!
2010.09.04. 21:14
Dóraboglárka
Ma megsütöttem,nekem kicsit soknak tünt a túró és még 25 dkg margarin,de beletettem,és tényleg sok volt.Legközelebb csak tehéntúrót teszek,igy túl nehéz volt a végeredmény.És nem lett olyan szép magas sem.
azt kérdezném hogy a recepteket leszoktad venni vagy irjam ki öket hogy meglegyenek?
2010.09.03. 05:35
Anett Morocz
Ez Isteni finom lett, en az USA-ban elek es itt a turo kicsit masabb, de ugy elfogyotth hogy vacsorara semmi sem maradt belole. Gulyaslevest csinaltam hozza.
koszonet a receptert!
Nagyon tetszik az oldalad es tovabbi sok sikert kivanok, valoszinu hogy itt fogok tolteni egy par honapot mire minden finomsagot kiprobalok:) Holnap pl. az Aranygaluskadat:)
Szerintem ez a legjobb pogácsa recept!!!!Nagyon finom,és jó puha a tésztája!! Most sütöm harmadjára! Ajánlom mindenkinek!! Üdv.: Szandi
2010.04.26. 09:16
Reny
Kedves Andi!A pogid akkora sikert aratott hogy mindenki a receptet kéri tőlem:)Nagyon finom és köszi!További sikereket!Ha valaki, esetleg te tudsz finom tortákat szívesen venném tesóm szülinapjára!Köszi mindenkinek
2010.04.22. 16:57
szabob
Sziasztok!
Szerintem ez a legjobb pogácsa recept. Én 25 dkg tehéntúróval sütöm, és ha nincs friss élesztőm, akkor porélesztőből készítem. Még sosem sikerült elrontanom.
A recept egyébként a Mindmegetté-n is fent van.
Egyedülálló az oldalad, sok mindent megcsináltam már róla. Köszönöm az ötleteket.
Üdv.:B.
2010.04.18. 10:19
nikybaba
Szia Andi
olyan kérdésem lenne hogy amikor az élesztőt kell felfutattnni a tejbe miért kell egy kevés liszt??
ha kihagyom a lisztet az is ugyan olyan lessz vagy nagyon muszáj a liszt az élesztő felfuttatásába??kérlek irj
köszönöm szépen kellemes napot! nikybaba
Szia! Nem tudom miért írja a recept a lisztet az élesztőhöz. Szerintem nem probléma, ha kihagyod. Üdv. : Andi
Szia Andi! Szabóné (Erzsi) vagyok gyömröről. Sok receptedet kiprobáltam már a legújabb a túrós pogácsát azt tegnap megcsináltam nagyon finom lett,ma megint megcsinálom. Nagy volt a sikere. üdv.Erezsi 2010.04.18.
Nagyon szépen köszönöm hogy leírtad az élesztő futattását. Ma meg is csináltam, és nagyon fincsi lett! Olyan aranyos vagy hogy minden kérdésre válaszolsz:-) Mivel még kezdő vagyok a sütőgetés terén, ezért első elolvasás után mindig felmerül bennem még pár kérdés, meg egy kicsi bonyolultnak is tűnik, de mikor már csinálja az ember tényleg pofon egyszerű! Jövőhétre is néztem ki sütit, a darázsfészekre esett a választás, írtam oda is, majd nézd meg légyszi.
A segitsegedet szeretnem kerni, egy szamomra fontos dologban. En jelenleg Angliaban elek, es mivel itt nem lehet kapni elesztot, ezert otthonrol hoztam ki magammal tasakos por elesztot. Azonban eddig barmilyen elesztos tesztat sutottem, nem sikerultek. Szeretnem megkerdezni, hogy van e valami otleted, hogy hogyan kell alkalmazni a por elesztot. Valamint egy tasak 7g es azt irja a csomagolas, hogy 50dkg liszthez eleg.Na most te 3dkg elesztot irsz a pogihoz, akkor az porban szamolva mennyi??? Ne haragudj, hogy ilyennel farasztalak, de nagyon szeretnek sutni olyan dolgokat is ami elesztos, mert minden kelt tesztas dolgot szeretunk. Gondoltam megkerdezlek, hogy tudsz e segiteni, mert nagyon profi az oldalad, es gondoltam te ertesz minden suteses fozeses dologhoz. Elore is nagyon koszonom a valaszt. Ja es nagyon jok a receptek. Udv.: Gabika
2010.04.16. 15:44
levaieva
Andi! Nagyon klassz ez a túrós pogácsa. A múlt héten megsütöttem és most készülök újra, olyan nagy sikere volt.
Köszi Andi a választ! Még kezdő vagyok a sütögetés terén, így felmerült még egy pár kérdés. Mennyi lisztet és cukrot kell tenni a tejbe? És ez a felfuttatás hogyan kell? Köszi a válaszokat előre is.
Kedves Ibus!
Az élesztő futtatása egy nagyon egyszerű dolog.
A megadott mennyiségű élesztőt összemorzsolod mondjuk egy csészébe és annyi langyos tejjel felöntöd, hogy ellepje.
A langyos tej nagyon fontos, mert nem lehet hideg, de meleg és forró sem.
Ekkor egy kiskanál kristálycukorral megszórod és hagyod pihenni. Kb. 10 - 15 perc. ( Ha a recept írja, mint jelen esetben is akkor egy kávéskanál lisztet is kell hozzá szórni. )
Attól függ, hogy mennyi idő, hogy milyen hőmérsékleten tárolod. Ha melegebb a levegő gyorsabban " felfut".
Akkor kész amikor szépen megnövekedett a térfogata.
Ezután már nyugodtan lehet vele dolgozni, belegyúrni a tésztákba.
Kedves Andi! Nagyon jó az oldalad! Van egy túrós pogácsa recepted amit holnap szeretnék kipróbálni. Csak azt nem tudom, hogy a cukros tejbe mennyi lisztet tegyek az élesztő előtt?A másik kérdésem pedig, hogy dagasztás után mennyi időt kell keleszteni a tésztát? Várom mielőbbi válaszodat! Üdvözlettel: Tünde.
Kedves Tünde, egy kávéskanálnyi liszt kell csak bele. Fél órát kell keleszteni, szerepel is a receptben :) Sok sikert hozzá! Andi
Én mindig tehéntúróval készitem.Nem töröm át szitán,hanem a hozzávalókat a liszt kivételével robotgéppel kikeverem.Dagasztás után 1/2órát,feltekerés után 1órát pihentetem.Nagy kedvenc nálunk.
Andika!
gratulálok,Nagyon jó a lapod
Űdv Vera
2010.04.01. 19:58
Vinnainé, Éva
Kedves Mindenki!
Aki nem ragaszkodik a kerek pogácsához, vágja simán négyzet alakúra (nem lesznek leeső részek), és érdemes felvágás előtt lekenni-sajtozni, így nem pereg a sajt a tepsire. És én az ilyen felvágásokhoz legjobban a pizzavágót szeretem használni. Sokkal gyorsabb, mint a kés.
Az oldal nagyon tetszik. Üdvözlettel: egy családanya
2010.03.28. 18:49
Andi
Szia Andi !
Pazar az oldalad :) Kérdésem : 2 tekercselés között ugye pihenteted a tésztát, még kel egy kicsit ?
Köszi ! Andi
Szia Andi! Én nem pihentettem a két tekercselés között, nem szerepelt a receptben. Andi
2010.03.19. 09:58
Gabó
Szia Andi!
Kisfiam szülinapi tortáját keresgélve találtam rá erre az oldalra.
Szuper
Már előre látom,rendszeres látogatód leszek. Szép napot!
A hét végén elkészítettem a túrós pogácsát, nagyon ízlett a családomnak. Másnapra is puha maradt, nem száradt ki mint a hagyományosan elkészítettek. Köszönöm a sok receptet, örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.
Szép napot Margó
2010.03.11. 11:56
Varga mihályné
Szia! Andikám.Nagyon isteni a túrós pogi,nagyon puha szoval nagyon finom.
Töbfajtát sütöttem már,de ez a legfinomabb.Szerintem 35-prc kell asütéshez
180-fokon,puszi Böbe.
Kedves Böbe, örülök, hogy a többfajta közül tényleg ez ízlett a legjobban. A sütési idő nagyon függ a sütő teljesítményétől. Andi
Én is szoktam sütni túrós pogácsát, de a tejföl helyett natúr joghurtot teszek bele. Próbáld ki sokkal puhább lesz a pogi. Ja és nagyon jók a receptek. Köszi már nagyon sokat kipróbáltam belőlük és mind finom lett.
2010.03.05. 08:19
Kovácsné Szilvi
Szia Andi!
Azt szeretném meg kérdezni,hogy a 25dkg tehéntúró mellé még raktál-e bele 15dkg juhtúrót ?
Köszi
Szilvi, én összesen csak a 25 dkg tehéntúrót tettem bele. Andi
2010.03.04. 21:29
prettyface
Koszonom a receptet es gratulalok az oldalhoz!!!! Igy tovabb!!! Udv:Adri
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi
Kedves Andi! A túrós pogácsa csak élesztővel jó, sütőporral nem fog sikerülni?