2.5 dl forrásban lévő vízbe beleteszünk egy kávéskanál sót és 10 dkg vajat. A tűzről levéve hozzákeverünk 16 dkg lisztet, majd a tűzre visszatéve sűrűsödésig keverjük, hogy a tészta elváljon az edény falától (klasszikus égetett tészta, a képviselőfánk tésztája)...
Ha a massza kissé kihűlt, egyenként hozzákeverünk 3 egész tojást, majd 15 dkg reszelt sajt 2/3-ad részét.
Sütőpapíros tepsire habzsákból kis rózsákat nyomok úgy, hogy egymástól 2 cm távolságra legyenek, mert sütés közben még megnőnek. A tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben, az első kb. 5 percben 200 fokon, majd ha már megdagadtak a kis fánkocskák, 175 fokon készre sütjük.
Eleinte tilos a sütőajtót kinyitni, mert összeesnek a fánkok. Szép világosra kell sütni a fánkokat. Még forrón ki kell venni a tepsiből, illetve a lemezről.
A fánkok tetszés szerint bármivel tölthetők. Én most egyik felét ízlés szerint készített körözöttel, a másik felét sajtkrémmel töltöttem.
Sajtos töltelék:
Besamellt csinálok : 5 dkg lisztet megfuttatok 5 dkg margarinon, és felengedem 5 dl tejjel. Folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Még forrón belekeverem areszelt sajtot, fehér borsot, sót, szerecsendiót. Mindig teszek bele füstölt sajtot, attól nagyon finom lesz az íze. Használhatsz tubusos sajtkrémet is.
Kedves Andi, gratulálok az oldalhoz, én magam azelőtt nem voltam túl kreatív, pedig jól főzök, sütök, de otthonról a "pörkölt-nokedli" nézetet hoztam magammal. Mostanában viszont, - többek között a Te oldaladnak köszönhetően - sokkal változatosabban étkezünk, köszönet
Szia Andi.Véletlenül találtam rá az oldalra,mini fánkrecept után kutattam és íme fantasztikus dolgokat találtam,máris akadt jó néhány amit feltétlenül kiprobálok.Dícséretes a kreativitásod,csak gratulálni tudok.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi
A sajtos töltelékben mennyi sajtot kell használni? Csak a besamel összetevői vannak részletezve!