Füstölt sonkával- sajttal töltött tészta- lyukacsos tészta készítővel
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg rétesliszt, 4 tojás, 1 evőkanál paradicsompüré (elhagyható), csipet só, víz
Töltelék: 20 dkg füstölt, főtt sonka darálva, 20 dkg füstölt, reszelt sajt, 3-4 evőkanál tejföl, só, fehérbors
Szósz: 10 dkg vaj vagy margarin, 1 kis pohár tejföl
Elkészítés:
A lisztből, tojásból, sóból, kevés hideg vízzel közepes keménységű tésztát gyúrunk. Ha szeretjük, egyik felét 1 evőkanál paradicsompürével ízesíthetjük. A tésztát 45 percig pihentetjük folpackba csomagolva, közben a töltelék hozzávalóiból kenhető masszát készítünk.
A tésztákat külön- külön vékonyra nyújtjuk lisztezett gyúródeszkán. A formázóra ráfektetjük a „sárga” tésztát, kicsit lenyomkodjuk, hogy látszódjon az alatta lévő forma, amelynek mélyedéseibe kiskanállal halmokat teszünk a töltelékből. Ráfektetjük a „piros” tésztát, sodrófával jól lenyomkodjuk. A forma oldaláról a felesleges tésztát leszedjük, majd alulról kinyomkodjuk a kész, töltött tésztákat. A leeső darabokat újra összegyúrjuk, töltjük.
Vizet forralunk, sót, olajat teszünk bele, és 10-12 perc alatt készre főzzük a tésztát.
Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk, amit tejföllel simává keverünk. A megfőtt tésztát ebbe a szószba forgatjuk bele. Tálaláskor megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.
Jó étvágyat hozzá!
A receptet és a fotókat B. Andi küldte!
|