-20g (fél tasak) Haas glutén-és laktóz mentes csokipuding ( szinte minden nagyobb boltba kapni Spar pl. )
-100g gesztenyemassza (fagyasztott)
-20cl rum aroma
-250ml Alpro Soya vaníliás tej
-25g cukor
A tetejére:
-150g gesztenyemassza
(a töltelékből maradni fog a tetejére és esetleg egy kis csokis "zizi" díszítő, de felesleges)
Tálalásnál Lina növényi tejszínhabot -Metro-ba pl. lehet venni- ajánlok rátenni ( aki glutén - és laktóz érzékeny, annál tutira nem okoz különösebb gondot ).
Elkészítés:
A tésztája: a lisztet, a sütőport, a tojássárgáját, a cukrokat, a kakaóport és az olajat beletesszük egy nagyobb edénybe és összekeverjük picit, majd beletesszük a tejet is és elkeverjük. Felverjük a tojás fehérjét és azt is finoman hozzá keverjük.
(Megnyaljuk, hogy elég édes e, nekem így megfelelő volt, de, ha nem , "ízlés szerint")
Majd miután összeállítottuk a tésztát 165°C-on légkeverésen előmelegítjük a sütőt és míg melegszik muffinsütő papírkákba helyezzük a krémet ( amit természetesen előzőleg egy 12fakkos fém muffin sütőlemezbe rakunk, de ez egyértelmű ).
Ne töltsétek teljesen tele, kb. 0,8 cm elég a tetejétől a papírnak, ha a barna tésztát beleteszitek, mert eléggé megkel!
20perc alatt kb. készre sütitek (de tudjátok ellenőrizni , ha beleszúrtok a tésztába egy tiszta kést és nem ragad rá, akkor kész ).
Ha nem légkeveréses a sütő, akkor elvileg 18-20 perc alatt 180 fokon készül el.
A krém: Amíg a tészta sül 250g fagyott gesztenyemasszát beteszünk a mikróba és kiolvasztunk úgy 3 perc alatt.
Közbe a pudingport, a cukrot, a rumot és 1dl tejet elkeverünk egy kisebb lábosba csomómentesre, majd hozzáadjuk a maradék tejet és utána megfőzzük, majd lefedjük a tetejét és félre tesszük.
Kész összeállítás:
Miután megsültek a muffinok , hagyjuk kicsit kühülni és levesszük róluk a papírt.
100g gesztenyemasszát kipréselünk gesztenye(-és krumpli) kinyomóval és hozzákeverjük a még meleg pudinghoz.
A muffinokat megtölthetjük krémtöltővel a gesztenyemasszával, vagy (én így csináltam:) felvághatjuk kicsit (kb. 2cm-nyit) a muffin tetejét késsel átlósan és kiskanállal beledugunk egy kis pudingos krémet, majd a tetejére is oszlatunk belőle.
Ezt az összesnél megcsináljuk, majd 150g gesztenyemasszát kinyomunk újra és a muffinok pudingos tetején eloszlatjuk alaposan.
Hűtőben hagyjuk kihülni és pár órán belül finom és ehető, tejszínhabbal és anélkül is.
Díszítéshez: tej, bármilyen ízű puding, Smarties drazsé
Elkészítés: A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a kicsit megolvasztott vajat habosra keverjük. A lisztet és a sütőport, a kakaóport, valamint a tejet összedolgozzuk. A muffinformákat megtöltjük tésztával és középmeleg sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután megcsináljuk a pudingot, és a picit meghűlt muffinra öntjük. Ha ráöntöttük, a smarties drazsékat úgy tesszük a pudingra hogy virág alakú legyen. Berakjuk a hűtőbe, kb 20 perc múlva kivesszük, és elfogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Készítette a receptet: Flóra
2009.06.18. 20:11
Andi konyhája
Kávés muffin / almi 97 olvasóm beküldött receptje
Hozzávalók :
3 csésze liszt
2 teaáskanál szódabikarbóna
fél csésze margarin vagy vaj
1 teáskanál sütőpor
2 csésze kifőzött kávé
1,5 csésze kristálycukor
fél csésze mazsola
2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra. Béleljük vagy vajazzuk be a formákat. A
lisztet szódabikarbónát a sütőport keverjük össze. Kis fazékba a kávét a
cukrot a vajat és a fahéjat kevergessük a tűzhelyen hogy ne kozmáljon oda.
Forrásig melegítsük, ha kihűlt a kávés massza akkor a lisztes masszával
keverjük össze és rakjuk bele a formákba. A muffinokat 20-25 perig hagyjuk
sülni.
2,5 dl natúr vagy gyümölcsös joghurt( lehet ugyanannyi tejföl vagy 2 dl tej is )
15 – 20 dkg cukor
0.75 dl olaj
Elkészítés:
Legelőször a muffinformát margarinnal vagy zsírral kikenjük, be is lisztezhetjük. Majd 15 – 20 percre betesszük a fagyasztóba. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A száraz és a nedves alapanyagokat külön - külön összekeverjük. Majd a száraz alapanyagokat beleöntjük a nedves alapanyagokba, és gyorsan összekeverjük. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor nem lesz könnyű és laza a tészta.
A tésztát a formába kanalazzuk, és 20 percre a sütőbe tesszük. Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, utána kiszedhetjük a formából.
Variációk:
Tehetünk bele kakaóport, csokidarabokat, fahéjat, gyümölcsdarabokat ( pl. meggyet; de narancsot semmiképp), diót, mogyorókrémet, stb.
Keverhetjük a tésztába, de lehet úgy is, hogy a formába teszünk 1 kanál tésztát, rá tölteléket, tetejére megint tésztát.
A tojást a cukorral, a vajjal jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a barackízt, a kakaót, a darabokra törtdelt csokit, végül a sütőporos lisztet. 170 fokon 20-25 percig kell sütni.
Ha van olyan kedvenc, bevált muffin recepted amit szívesen megosztanál másokkal is, itt megteheted. Receptek beírásáshoz regisztráció szükséges! Kérlek itt ne "beszélgess", ide csak recept kerüljön! Köszönöm! Ha esetleg fotód is van a recepthez, akkor azt küld el az andikonyhaja@indamail.hu címre és én felteszem a recepthez.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi