Croissant reggelire
Hozzávalók:
70 dk liszt
1 pohár joghurt vagy kefír (140gr)
2 dl tej
1 kávéskanál só
5 evőkanál cukor
2 tojás
5 dkg élesztő
20 dkg hideg vaj (fagyasztott)
Mielőtt elkezdjük a munkát, a vajat (vagy margarint) tegyük a mélyhűtőbe, akár előző nap.
A hozzávalókból a vaj kivételével a kenyérsütő gépben tésztát dagasztunk, majd a hűtőbe tesszük 1-1,5 órára keleszteni. Másfél óra múlva meg fogunk lepődni, amikor a tésztát kivesszük a hűtőből, és elgondolkodhatunk azon, hogy valóban meleg helyen kell-e a tésztát keleszteni?! Ezután nyolc egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd kinyújtjuk jó vékonyra, kör alakúra, kb 10-15 cm átmérőjűre.
És most jön a vaj: sajtreszelőn a tésztára reszelünk egy adagot, majd kinyújtjuk a másik tészta darabot, amit ráteszünk az elsőre, majd, újra vajat reszelünk rá, addig csináljuk, míg elfogy a tésztapogácsánk, a tetejére már nem teszünk vajat.
Az egész most úgy néz ki, mint a rakott palacsinta, aminek vaj a tölteléke. Ezután a tésztát kerek formára kinyújtjuk, (célszerű ezt a konyha pulton csinálni, mert a deszka kicsinek bizonyulhat) majd 16 cikkre vágjuk, mint a tortát. Hosszú egyenlő szárú háromszögeket kapunk, amit feltekerünk kifli formára.
Sütőpapírra bélelt tepsibe rakjuk, fél – egy órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük és 180 fokos sütőben megsütjük.
Megjegyzés: a 8 db-ra osztott tésztából 4 lapot töltöttem meg a vajjal, és ezt külön kinyújtottam egy nagy körre, ezt vágtam 16 cikkre ,majd a következő 4 lappal ugyanígy jártam el. Gesztenyemasszát kiolvasztottam és ezzel töltöttem meg, kifli formára feltekertem és beletettem a tepsibe. Egy éjszakát a hűtőben volt, majd reggel kivettem a hűtőből, megkentem tojással és frissen kisütöttem 30 perc alatt.
A receptet és a fotókat Gárdosi Ibolya küldte!




|
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 1 kg liszttel csinálom, az is ugyanolyan jó lenne a vaj arányt nem változtatva?