Mézes kókuszkocka
48 db kockához ( 23x35 cm-es tepsiben )
Tésztához: 40 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 8 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás, 3 evőkanál híg méz, 2 dl tej
A mázhoz: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaópor, 8 evőkanál tej, 1/2 dl rum, vagy fél kis üveg rumaroma, de akkor kell még bele 1 dl tej. ( Én egy kicsit több tejet tettem bele, hogy folyósabb legyen )
Továbbá :15 - 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés : A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 C°-ra.
1) A liszttel összekeverjük a sütőport.
2) A vajat, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a mézet, azután beledolgozzuk a lisztet, végül a tejet.
3) A masszát a tepsibe öntjük, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróbáig). 10 percig a tepsiben pihentetjük, majd kiborítva hagyjuk az egészet kihűlni, és 4x4 centis kockákra vágjuk.
4) A mázhoz simára keverjük a vajat a porcukorral és a kakaóporral, apránként hozzáadjuk a tejet, majd mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a rumot, vagy rumaromát.
5) A tésztakockákat egyenként belemártjuk a csokis masszába, kissé lecsepegtetjük, és a kókuszreszelékbe forgatjuk, majd tálcára, vagy rácsra helyezzük. Hagyjuk egészen megszáradni. Én hűtőben tárolom egy napig, másnap fémdobozba pakolom. Sokáig eltartható.
|