Meggyes pite
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg sima liszt, 15 dkg darás liszt, 5 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor, 2,5 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 2 tojássárgája, 15 dkg margarin,csipet só
Töltelékhez: 2 üveg magozott meggybefőtt + a leve, 2 db hámozott reszelt alma, kevés fahéj,20 dkg cukor (ha cukrozott a befőtt kevesebb kell),12 kanál búzadara
Elkészítés: Az élesztőt a tejben 1 kk.cukorral felfuttatjuk,majd hozzáadjuk a lisztben elmorzsolt margarint,tojássárgáját,maradék cukrot,vaníliás cukrot,sót:Jól összegyúrjuk és hűtőbe rakjuk,amíg a tölteléket készítjük.
A töltelékhez a meggyet a cukorral,fahéjjal saját levében főzöm kb 5 percig,majd hozzáadom a darát is és addig főzöm,amíg besűrűsödik,kb 10 percig,majd leveszem a tűzről.
A tésztát 2 részre osztjuk. Egy közepes tepsit kikenünk,kilisztezünk (ha sütőpapírt használunk nem szükséges),kinyújtjuk az egyik lapot,rárakjuk a tölteléket,majd beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és megkenjük tejjel. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig sütjük.
Megjegyzés:
Készíthetjük mákos töltelékkel is: Felforralok 2 és fél dl tejet, beleteszek 30 dkg mákot és 5 dkg búzadarát, párszor átkeverem. Majd a tűzről levéve hozzáadok 2 db hámozott reszelt almát, 2 ek.sárgabaracklekvárt, 1 cs.vaníliás cukrot, kevés citrom héjat és levet,végül a felvert tojásfehérjét. Ez a töltelék kerül a lapok közé.
Nagyon fincsi!
A receptet és a fotót Mohácsiné N. Gyöngyi küldte!
|