A receptet egy rokonomtól kaptam,aki Pusztadoboson él. Innen neveztem el. Nálunk nagyon bevált. A párom szereti a kelt tésztákat,de nekem sem erőm sem időm a dagasztáshoz és a kelesztéshez. Szerencsére ennél a receptnél nincs is erre szükségh. Próbáljátok ki nyugodtan! Nem csalódtok!
HOZZÁVALÓK:
1kg liszt,
0,5 l tej,
3dl étolaj,
3 egész tojás,
1 sütőpor,
1élesztő
só,cukor izlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt pici tejben eláztatom. Nem kell futtatni,csak eláztatni!! Az összes hozzávalóval együtt összegyúrom. Először kicsit ragad,de aztán könnyű tésztát kapunk.A tésztát nem kell dagasztani,sem pedig keleszteni! Azonnal nyújtható,számtalan módon felhasználható. Fél óra alatt elkészítheti még egy kezdő konyhatündér is. Sokáig eltartható,nem szárad ki,nem repedezik fel a teteje.
PL: 4részre osztom. Fél-egy centi vastagra nyújtom. Megkenem vékonyan olajjal,megszórom kakaóporos cukorral,mákkal,dióval,túróval,lekvárral....stb. Feltekerem. Tojással megkenem és kisütöm. Kakaóscsigának is ezt a tésztát használom,csak akkor két cipóra osztom,nagyra nyújtom,és miután feltekertem,felszeletelem. Kissé kilapítom és úgy sütöm ki. Készítettem belőlle aranygaluskát,túrós,káposztás,almás-béleseket,buktákat is. Családom imádja a pizzás tekercset. Ehez annyit módosítok,hogy a tésztába nem teszek cukrot,hanem picivel több sót,és még pizza fűszerkeveréket is gyúrok bele. Kinyújtom kör alakba. Tortacikk szerűen felszeletelem. Minden cikk közepére teszek egy kis apró halmot a pizzás töltelékből,és a széles végétől kezdve feltekerem. A pizzás töltelékhez kevés gépsonkát,füstölt kolbászt ,-no.meg amit találok-össze szoktam darálni,és egy kevés pizzakrémmel összekavarom.
Hozzávalók a töltelé(kek)hez:
Mákos:
20 dkg darált mák,
2 dl fehér bor,
2,5 dkg vaj,
20 dkg cukor,
5 dkg mazsola,
reszelt narancshéj.
Diós:
20 dkg darált dió,
20 dkg cukor,
1 tojás sárgája,
2 dl fehér bor,
5 dkg mazsola,
1 cs. vaníliás cukor,
reszelt narancshéj.
Almás:
1 kg omlós alma,
10 dkg cukor,
fahéj,
1 dl fehér bor.
Fontos: Ezeket a töltelékeket külön külön megfőzzük és hidegen kell a tésztára kenni, lehetőleg jó vastagon. Szilvalekvár: lehetőleg régi recept szerint készült házi lekvárt használjunk!
A tészta hozzávalóit összekeverem, és kevés borral könnyen gyúrható tésztává gyúrom. A kész tésztát öt részre osztjuk és vékonyra nyújtjuk. (Az egyik kicsivel legyen nagyobb, mert ez lesz majd a legalsó réteg.)
Az almát apró darabokra vágjuk és borban megpároljuk. A máktöltelékhez a darált mákot borral felfőzzük, a cukrot, mazsolát, baracklekvárt hozzákeverjük. A diótöltelékhez a darált diót borral felfőzzük, hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, és a reszelt csokoládét. Az összes tölteléket kihűtve kell a tésztára tenni. (Még pár tanács lásd: lentebb is.)
Rétegezés: Alulra jön a nagyobb tésztalap, majd a diótöltelék, egy tésztalap, máktöltelék, egy tésztalap, szilvalekvár, ismét egy tésztalap, almatöltelék, és az utolsó tésztalap, melyet tojás sárgával meg kell kenni, majd lassú tűzön kb. másfél óra alatt arany barnára sütjük.
A sárgarépát nagyon apróra reszelem, majd hozzáadom a cukrot, a citromlevet és a héját, majd jól összekeverem, azután a darált kekszet is belerakom. Jó dió nagyságú golyókat formálok és kókuszreszelékbe forgatom, és már kész is.
Egyszerre hozzáadunk 10 dg lisztet, 1 percig keverjük, míg elválik az edény falától.
Még melegen hozzákeverünk 1 egész tojást. Hagyjuk hűlni, kb. 15-20 percet.
Utána egyenként elektromos keverővel hozzákeverünk 2- 3 egész tojást. (A tojás nagyságától függően. Lényeg, hogy ne legyen folyós.) Sütőpapíron sütjük. (7- 8 halmocskát) Habzsákba, vagy közönséges nejlon zacsiba veszünk ki masszát a hattyúnyakaknak.
Sütéskor lényeges, hogy nem szabad korán rájuk nyitni, mert összeesnek. Sütéskor egy kis lábaskában teszünk be vizet a sütőbe, alulra. Állítólag a gőztől lesznek szép nagyok. Amikor megsülnek, nem veszem ki azonnal, kicsit kitámasztom a sütő ajtaját, száradjanak.
Utána megsütöm a nyakakat. „2” formákat nyomok sütőpapírra. A fánkok ízlés szerinti krémmel tölthetők. Ezután belenyomjuk a nyakakat.
A fánk felső részét középen ketté vágjuk, és 180 fokot fordítunk rajta, és jobbról-balról a nyak mellé a krémbe nyomjuk.
Tortapapírra sorba ültetjük őket, és porcukorral megszórjuk.
Ha nincs idegzetünk sütögetni, bolti képviselő is megteszi, és csak a nyakakat kell megsütni.
A babapiskotakat sorban lerakjuk egy 26 cm-es kapcsos tortaformaba.A tejszint habba verjuk es megfelezzuk.
Az epres joghurtba belekeverjuk az instant zseleport es beleforgatjuk a fel adag tejszinhabot. Ezt a masszat ontjuk a babapiskotak tetejere es megszorjuk az aprora darabolt eperrel.
A natur joghurtot cukorral, vaniliascukorral kikeverjuk, hozzaadjuk az instant zseleport esa tejszinhab masik felet.
Ezt a kremet ontjuk az elozo retegre a tortaformaba.
20 percre hutobe tesszuk.
Szeletelt eperrel diszitjuk a tetejet. A piros torta zselet a tasakon levo utasitas szerint elkeszitjuk es az eperre ontjuk.
20 dkg liszt,8 dkg étkezési keményítő,késhegynyi sütőpor,20 dkg vaj esetleg jó fajta margarin,1 evőkanál tej,5 dkg cukor,2 cl rum/nem szeszesital,igazi rum/ esetleg 5 dkg darált dió/de enélkül is isteni/
Töltelékhez:
50 dkg áttört túró/én krumplinyomón szoktam és nagyon ajánlom a Pennyben kapható 25dkg-os ,papírcsomagolású túrót,nekem ez vált be. 3 tojássárgája,5 dkg cukor,1 csomag apróra cágott friss kapor/a szárított nem az igazi/1 evőkanál búzadara,reszelt citromhéj,a 3 tojás keményre vert habja.
A sütőporos,keményítős lisztből a vajjal és a cukorral gyorsan tésztát gyúrok,hozzáadom a darált diót és a tejet,rövid ideig pihentetem.majd kinyújtása után vajjal kikent és gyengén,egyenletesen lisztezett tepsibe teszem.Villával megszurkálom és középmeleg sütőben kicsit elősütöm.Csak,amíg pici színt kap.
Elkészítem a tölteléket:a túrót áttöröm,hozzáadom a cukrot,a tojások sárgáját,a finomra vágott friss kaprot,kevés reszelt citromhéjat,a búzadarát,jól elkeverem és a végén óvatosan beleforgatom a keményre felvert fehérjehabot.Az elősütött tésztára kenem.
A többi anyagból piskótatésztát készítek,amelyet a túrótöltelék tetejére simítok,majd készre sütöm.Ha barnul a piskóta,sütőpapírral letakarom,meg ne égjen.
Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórom.
Nekem régi típusú gáztűzhelyem van.A sütési idő kb.35-40 perc volt először forró,majd félidőben kisebb fokon.
A tepsi mérete:36X24 cm-es,24 szép gusztusos kockára lehet felvágni.
Fekete Rózsa
Ezt a sütit amikor legelőször megláttam egyből szerelmes lettem bele ,muszáj volt megsüssem az első adandó alkalommal.
Tészta:
-60 dkg liszt
-10 dkg Ráma
-20 dkg porcukor
-1 tojás
-1 sütőpor
-1 tk szódapor
-pici só
-2 dl tej
Ezt az egészet összegyúrjuk, és 6 felé osztjuk. Két lapot sütőlapon akkorára sütünk, mint amiben majd a rudakat sütjük. Kinyújtjuk egyenként a többi tésztát is, és megkenjük a négy részre osztott mákos töltelékkel, ami a következő:
-20 dkg darált mák
-25 dkg porcukor
-20 dkg liszt
- 1 sütőpor
-10 dkg olvasztott Ráma
-2 dl langyos tej
-2-3 vaníliás cukor
-citromhéj
A lisztet elkeverjük a sütőporral, az olvasztott Rámával és a többi hozzávalóval, rákenjük a kinyújtott lapokra és feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a négy rudat, előmelegített sütőben közepes lángon 25-30 percig sütjük, amíg picit kezd barnulni.
A rudakhoz legalább 25 cm szélesre kell nyújtani a tésztát, hogy minél több legyen rajta a tekerés.
Krém:
-1 l tejből és 3 vanília pudingból sűrű pépet főzünk, 1 Rámát 25 dkg porcukorral kikeverünk, ha a puding kihűlt összekeverjük, adunk még hozzá vanília aromát.
1.Egy lapot leteszünk.
2.A krém felét rákenjük,
3.A kihűlt egybenőtt mákos rudakat rátesszük,
4.A krém másik felét rákenjük a mákos rudakra
5. Befedjük a másik lappal.
Jól lenyomtatjuk, hagyjuk összeérni egy éjszakát és bevonjuk csoki glazúrral.
Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. Legközelebb a krémbe csak egy fél margarint teszek, mert azt egy kicsit soknak találtam és nem is kentem rá.
Somogy kocka
Hozzávalók: tepsiben sütött piskótalap, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, kevés tej, 1 tk. vaníliaaroma, 15 dkg mogyoró, 7 dkg cukor
Elkészítés: A piskótát három egyforma lapra vágjuk. A szobahőmérsékletű vajat keverőtálba tesszük, és robotgép közepes fokozatán habosra keverjük. Hozzászitáljuk a porcukrot, s tovább keverve beletesszük az aromát s a tejet (ez se legyen hideg!). Végül a darált mogyoróból is tíz dekát. A tortalapokat megkenjük a mogyorós vajkrémmel, a tetejét megszórjuk durvára tört pörkölt mogyoróval.
1kg liszt, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál 10%-os ecet,kevés olaj,langyos víz (kb 5-6 dl), 2 db tojás.
Elkészítés:
A lisztet beleöntjük egy tálba,beletesszük a sót. A langyos vízbe tesszük az ecetet és az olajat. Ezt beleöntjük a lisztbe meg a 2 db tojást. Összedolgozzuk és addig dagasztjuk míg el nem válik a kezünktől. Mikor már szép szima ráöntünk egy kis olajat és elsimítjuk a tésztán hogy ne száradjon ki mert olyan fél órát pihentetni kell. Mikor ez megvan gombócokat csinálunk (ebból kb 2 gombóc jön ki) egy olajozott tálcára rakjuk és a gombócokat is megolajozzuk és állni hagyjuk kb 10-15 percig. Utána abroszon középről kifelé szép óvatosan nyújtjuk majd mikor már szinte átlátszó a tészta akkor a szélét leszedjük.
A tésztát mindig olajozni kell ha kivan nyújtva ,elég csak ha a kéz belevan mártva olajba és úgy föcsköljük rá.
Elkészítése: A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót,majd a liszttel elkevert pudingporokat és sűrű krémet főzünk belőle.Még melegen belekeverjük a tejfőlt.
Állandó keverés közben kihűtjük. Habosra keverjük a margarint és a kihűlt krémet apránként hozzáadagolva habosra keverjük.
Megtöltjük a kihűlt lapokat ,úgy,hogy a tetejére is kerüljön krém. Egy éjszakára hűtőben dermesztjük,majd olvasztott csokival bevonjuk,ha megszilárdult,-szeletelhetjük.
Krémhez: 12,5 dkg vaj,12,5 dkg cukor,2,5 dkg kakaópor,1,5 ek. tej
Mázhoz: 15 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj
A tojásfehérjét verd kemény habbá.Add hozzá apránként a porcukrot,citromlevet,ízesítsd vaníliás cukorral.Állítsd gőz fölé,és addig verd,míg sűrű,fényes masszává válik.
Töltsd csillagcsöves habzsákba,és a sütőpapírral borított tepsibe nyomj "csókokat".Langyos sütőben szárítsd ki.
A vajat keverd habosra a cukorrak,egyenletesen dolgozd el benne a kakaóport és a tejet.
A kész csókokból kettőt-kettőt ragassz össze a csokoládékrémmel,majd mártsd őket félig gőz felett megolvasztott csokoládéba.Rácsra téve hagyd hűlni.
A tojássárgáját a kávéval, a porcukorral fél óráig kavarjuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, sütőport, és a 4 tojás felvert kemény habját, majd pecsenyesütőben megsütjük. Krém: a diót a porcukorral, tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt, belekeverjük a rumot, és a vajjal habosra keverjük. Rákenjük a tésztára, majd csokimázzal megkenjük a krémet.
A meleg krémbe bele kavarunk 1cs. rámát, a lapra rákenjük a fele krémet, aztán kirakjuk háztartási keksszel, a krém másik felébe 10 dkg. olvasztott keserű csokitkavarunk, rákenjük a kekszre. Torta bevonót teszünk a tetejére.
Elkészítés: 2dl langyos tejben 3 kiskanál cukkorral pici liszttel,felfuttatjuk az élesztőt.A többi lisztet összedolgozzuk az étolajjal,a maradék langyos tejben feloldott cukorral,csipetnyi sóval, és a tojások habbá vert fehérjével. Hozzáadjuk a megkelt kovászt,a tésztát összegyúrjuk,és hólyagosra dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben a töltelékhez a cukrot elkeverjük a pudingporral,kakaóval,hozzáadjuk a tejet és szokásos módon pudingot főzunk. Ha kész levesszük a tűzről és belekeverjük a darabokra vágott margrint.
A megkelt tésztát 6 egyforma cipóra osztjuk,lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk,megkenjük a pudinggal és feltekerjük.A rudakat kettesével összesodorjuk. Így lesz 3 kalácsunk. Margarinnal kikent tepsibe tesszük őket (én külön- külön sütüttem őket mert nagyok lesznek) egymástól távol,mert nagyon megnőnek.
Tetejüket tojássárgával kenjük,előmelegített sütőben kb. 40perc alatt kész.
Hozzávalók a tésztához: Ez a tejfölös csodabogárból
20 dkg Liszt
20 dkg Kristálycukor
1 Nagy doboz Tejföl (375gr)
2 db Tojás
1 cs. Sütőpor
10 dkg Tortadara
Hozzávalók a krémhez: ez pedig a citromos álom
5 dl Tejföl
5 dl Tejszín
1 cs Habfixáló
1 db Nagyobb Narancs vagy 2 db kisebb
Kb. 10 evk Porcukor
1 cs Vaniliáscukor
A tésztához a tejfölben elkeverjük robotgéppel a tojások sárgáját és a cukrot. Majd a lisztet a sütőporral hozzákeverjük. Végül a tortadarát óvatosan fakanállal hozzáadjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben kb 35 percig lassú tűzön megsütjük. A kihűlt tortalapot tetszés szerint felvágjuk és a krémmel megtöltjük.
A krémet két tálban készítjük. Az egyikben elkeverjük a tejfölben a narancs lereszelt héját (csak óvatosan a fehér része ne kerüljön bele) majd a kicsavart levét és a kétféle cukrot. Majd a habfixálóval a tejszínt kemény habbá felverjük. A tejfölös krémet apránként belekeverjük a tejszínbe és megkenjük a tésztát. Tetszés szerint formázzuk és díszítjük. Isteni! Köszönöm Andinak a fantasztikus recepteket!
1 tojást, 10dkg cukrot, 8dkg. vajat kikavarunk, majd hozzá teszünk 20dkg. lisztet ,½ cs. sütőport. Ki nyújtjuk annyira, hogy a tepsit ki béleljük vele.
Töltelék: ½ kg. túróba teszünk 1 cs. vanilia pudingot,(főzőt, de nem kell megfőzni), 1cs.vanilia cukrot, 15 dkg. cukor,½ l. tej, 3 tojás sárgája, pici só, 1 citrom reszelt héja, mazsola, 1dl. Étolaj. (ez egy nagyon híg massza, de nem kell meg ijedni, mert sütés közben besűrűsödik) bele öntjük a tepsibe, közepes tűznél 15-20 percig sütjük. A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük 1 evőkanál cukorral, rákenjük a túrókrémre, és még 5 percig sütjük. Majd ha kihűlt lehet szeletelni.
A tojások fehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk a sárgáját, lisztet, sütöport és a vizet és 180 fokon megsütjük.
Krém: 250 ml hulala tejszín, 1 vaníliás cukor, 500 ml tejföl.
A tejszínt a vaníliás cukorral fölverjük és utána összekeverjük a tejföllel. Rákenjük a piskótára és hidegre tesszük.
Utána 0.5l kivisszirupot összekeverünk 0,5l vízzel. Hozzáadunk 12 dkg cukrot , 2 krémport és megfözzük. Mikor kezd hülni ráöntjük a tésztára. Hidegre tesszük. Nagyon egyszerü, üde és finom süti. Ajánlom mindenkinek.
A lisztet és a porcukrot leszitáljuk.Összekeverjük,darabokban hozzáadjuk a margarint,és egyenletesen elmorzsoljuk.Gyorsan öszeállítjuk a tésztáját.Hűtőben pihentetjük 15 percig.Ezután a tésztát átgyúrjuk,téglalap alakúra formázzuk,és lisztezett asztalon egyenletes vastagságúra nyújtjuk(kb. 3-4 mm),és a kis kosárkákkal kiszúrjuk.Ezután a nagyujjunk segítségével a tésztát belenyomkodjuk a kosárba,és az aljára késsel X-et vágunk.Ezután sütőlemezre tesszük,és 200 fokon kisütjük.Sütés után a formákat még melegen leszedjük róla.Ha kihűlt,dermesztjük,dermesztés után az alját csokiba mártjuk peremig.Elkészítjük a krémet.Az eperpudingot kevés tejjel simára keverjük.A maradék tejet a 2 dkg cukorral felforraljuk,ezután a pudingos keveréket belekeverjük és besűrítjük.Ezután hideg vízfürdőbe rakjuk.Közben a margarint habosra keverjük,összekeverjük a pudinggal.A zselatinport kis nyeles edénybe tesszük,ráöntjük a gyümölcslevet,cukrot,és 1 óráig áztatjuk.A kosárkákat csillagcsöves habzsák segítségével megtöltjük,majd felrakjuk a szeletelt gyümölcsöket és dermesztjük.A zselatint állandó keverés mellett felmeleítjük 40 fokra.Mikor majdnem megdermedt,ecset segítségével felvisszük a gyümölcsök tetejére.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi