Máglyarakás
kb. 6 alma
1 mk. őrölt fahéj
15 dkg margarin
8 zsemle
1 l tej
4 tojás
30 dkg porcukor
1 cs. van. cukor
baracklekvár
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük, fahéjjal megszórjuk és 5 dkg margarinon megpároljuk.
A zsemlét kockákra vágjuk és egy tálba tesszük.
A tejet felforraljuk, a tojások sárgáját a fele cukorral, a van. cukorral és a margarinnal összekeverjük, a forró tejbe belekeverjük és rálocsoljuk a zsemlére.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, zsemlemorzsával meghintjük, a zsemle felét belerakjuk, ráterítjük az almákat és a maradék zsemlével beborítjuk.
Baracklekvárt kevés vízzel elkeverünk, ezzel megkenjük a tetejét, sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.
A tojásfehérjéket a maradék cukorral habbá verjük, belekeverünk kb. 2 ek. lekvárt, a "rakottasra" kenjük és visszatoljuk a sütőbe, hogy a hab kicsit rászáradjon.
A tojássárgájához hozzátettem mind a 30 dkg cukrot, mert a felvert habba inkább 3 evőkanálnyi baracklekvárt löttyintettem.
.
30 perc sütés után rákentem a tojásfehérje habot(baracklekvárosan) és 1 kis szint adtam neki. készen is van.
|
Sziasztok!
Ezt a receptet én is másképp ismertem meg, de ez a király :)
A tej mennyisége is pont jó, mikor betettem a sütőbe, még lötyögött egy kicsi az alján, de azt is melléöntöttem, és még sosem volt ennyire finom, és puha, mint így. Egyszerűen sütés közben elpárolgott. A régi recepttel amúgy az volt a legnagyobb baj, hogy a kalács száraz maradt. Anya még diót, mákot, meg cseresznyebefőttet is tett mellé, ezekkel az a gond, hogy a fiam nem szereti, amúgy meg nekem sem hiányzott. Jah, nekem kicsit sok benne a cukor, max a felét teszem bele (igaz, nem kiflivel, hanem kalács maradékkal készítem, gondolom emiatt érzem túl édesnek).
Köszi!