Tojással sült húsvéti foszlós kalács
Hozzávalók 8-10 személyre:3,5 - 4 dl tej, 1 kockacukor,30 g élesztő, 500 g sima liszt,100 g vaj,50 g cukor, 3 tojássárgája, só, a formázáshoz liszt, 6-8 kemény tojás,1 kk.olaj
A tejet meglangyosítjuk, 1 dl tejben elkeverjük a kockacukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből annyi lisztet keverünk hozzá fakanállal, hogy galuska lágyságú legyen. Tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.(kb. 20 perc)
Közben felolvasztunk 80 g vajat. A maradék tejben elkeverjük a cukrot, a 2 tojássárgáját és 1 csapott mk. Sót .Apránként a liszthez adjuk, majd 2-3 adagban beledolgozzuk a vajat is, és addig dagasztjuk, amíg szép hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, hengereket sodrunk belőle és hármas fonással megfonjuk.A maradék vajjal kikenünk egy 26 cm átmérőjű kerek sütőedényt, belefektetjük-kanyarítjuk a tésztát úgy, hogy a végek a közepére kerüljenek.Letakarjuk és langyos helyen addig kelesztjük, míg a tészta már majdnem a forma pereméig ér.A sütőt előmelegítjük 200 fokra(gázsütő:3.fokozat)
A kemény tojásokat a keskenyedő végükön tojás- vagy hústűvel kiszúrjuk, vékonyan beolajozzuk , és kiszúrt végükkel felfelé a kalácsba nyomkodjuk(beolajozni azért kell, hogy ne ragadjon rá a tészta, kiszúrni pedig azért, hogy ne robbanjon szét sülés közben) A tészta tetejét - a tojásokat nem! - megkenjük tojássárgával, beteszzük a sütőbe és 40-45 percig sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni. Csak az asztalnál szeleteljük!
|
Véleméynem szerint, azért illene feltüntetni, hogy a recept Lajos Mari 99 ünnepi étel című könyvéből való.