Flódni
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 db tojássárgája, 5 dkg élesztő pici cukros langyos tejben felfuttatva, 4 evőkanál porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dl tejföl
Almás töltelék: 1 kg alma, 4 dkg vaj, 1/2 citrom leve,ízlés szerint cukor
Mákos töltelék: 25 dkg darált mák, 13 dkg cukor, 1 dl tej, ízlés szerint reszelt citromhéj
Diós töltelék: 25 dkg dió, 11 dkg cukor, 1 dl tej, ízlés szerint reszelt citromhéj
Tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd 4 részre osztjuk.
Elkészítjük a töltelékeket: almát megtisztítjuk, felszeleteljük, a vajat serpenyőben felolvasztjuk és rátesszük a cukrot majd az almát. Ráöntjük a citrom levét és megpároljuk. Mákot összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük. Diót összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük.
A töltelékeket kihűtjük.
Kinyújtjuk az egyik tésztát, sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük lekvárral, rátesszük a diós tölteléket. Ismét egy tészta, lekvárral kenjük és az almás töltelék
megint egy tészta, lekvár és a mákos töltelék, végül tésztával fejezzük be.
Lekenjük egész tojással, villával csíkozhatjuk a tetejét, megszurkáljuk, kelesztjük, majd fél óra elteltével 180 fokon megsütjük.
A lapokat 30 * 25 cm-es méretűre nyújtsuk.
Ez az igazán ünnepi hangulatú sütemény TraRita sütödéjéből tetszett meg.
Flódni
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 db tojássárgája, 5 dkg élesztő pici cukros langyos tejben felfuttatva, 4 evőkanál porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dl tejföl
Almás töltelék: 1 kg alma, 4 dkg vaj, 1/2 citrom leve,ízlés szerint cukor
Mákos töltelék: 25 dkg darált mák, 13 dkg cukor, 1 dl tej, ízlés szerint reszelt citromhéj
Diós töltelék: 25 dkg dió, 11 dkg cukor, 1 dl tej, ízlés szerint reszelt citromhéj
Tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd 4 részre osztjuk.
Elkészítjük a töltelékeket: almát megtisztítjuk, felszeleteljük, a vajat serpenyőben felolvasztjuk és rátesszük a cukrot majd az almát. Ráöntjük a citrom levét és megpároljuk. Mákot összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük. Diót összekeverjük a cukorral, felöntjük a tejjel és felfőzzük.
A töltelékeket kihűtjük.
Kinyújtjuk az egyik tésztát, sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük lekvárral, rátesszük a diós tölteléket. Ismét egy tészta, lekvárral kenjük és az almás töltelék
megint egy tészta, lekvár és a mákos töltelék, végül tésztával fejezzük be.
Lekenjük egész tojással, villával csíkozhatjuk a tetejét, megszurkáljuk, kelesztjük, majd fél óra elteltével 180 fokon megsütjük.
A lapokat 30 * 25 cm-es méretűre nyújtsuk.
Ez az igazán ünnepi hangulatú sütemény TraRita sütödéjéből tetszett meg.
|
Sokszor megsütöttem már ezt a sütit is, nagyon kiadós, sokáig elálló. Én a tésztát négyfelé osztva egy éjsakáa a hűtőbe tesem, sokkalkönnyebb nyújtani, az almát nem szeletelni, hanem reszelni szoktam, szerintem sokkal finomabb így, de ízlés kérdése.