Túrós –meggyes batyuk / 12 db
Hozzávalók a tésztához : 50 dkg liszt, 8 dkg lágy margarin, 8 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 – 3 dl tej, reszelt citromhéj
Töltelék : 25 dkg túró, 1 egész tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 2 – 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál búzadara, reszelt citromhéj, 1 fél üveg meggybefőtt
Lekenéshez : 1 egész tojás
Elkészítés : Az élesztőt futtasd fel egy kevés tejjel és cukorral.
A többi hozzávalót a tej kivételével tedd egy tálba. Ha az élesztő felfutott add a többi hozzávalóhoz. A tejet fokozatosan add hozzá, és gyúrj egy lágy kelt tésztát.
Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. Nekem pl. pontosan 2 dl kellett hozzá.
Meleg helyen letakarva kelesszük kb. fél órát.
Közben készítsük el a tölteléket.
Ha a tészta megkelt nyújtsuk téglalap alakúra és vágjunk 12 egyforma négyzetet. Töltsük meg őket a túrótöltelékkel, tegyünk rá 4 – 5 – 6 szem meggyet. A széleket kenjük le tojással, és hajtogassunk belőle batyukat. Kicsit nyomkodjuk meg a széleit, nehogy kinyíljanak sütéskor, de ha egy kicsit kinyílnak nem probléma, mert a töltelék nem fog kifolyni. Egy kicsit még hagyjuk őket kelni, kb. 10 percet, majd kenjük le a tetejüket tojással. Előmelegített sütőben, 160 – 170 fokon kb. 20 - 25 perc alatt süssük készre.
|
Sziasztok!
Tegnap előtt megsütöttem ezt a remekművet! Mindenkinek nagyon ízlett. Még a válogatós Páromnak is! A Kislányunkról nem is beszélve!
És ami a legjobban tetszett, hogy másnap is nagyon finom, gyöngéd maradt a tésztája.
Ma a virslis-sajtos-hagymás muffin van soron (az lesz a vacsi), illetve csináltunk a Kislányommal pudingos kekszet.
Szilvia