TOJÁSFESTÉS HÁZILAG
TERMÉSZETESEN
1 lépés : szerezzük be a festésre szánt alapanyagokat (zöldségeket, tojást)
2 lépés : Szükségünk lesz annyi főzőedényre, ahány színt szeretnénk, illetve néhány kisebb üveg edényre (dunsztos üveg), evőkanálra, ecetre, tojás tartóra
Esetleg rossz nylon harisnyára és kisebb levelekre.
3 lépés : A festésre szánt tojásokat jó alaposan mossuk meg és főzzük meg (más lesz a fehér héjú és a barna héjú tojás színe)
Célszerű néhány csepp ecetet cseppenteni a szinező vízbe, így a festék még élénkebb lesz.
Díszíthetjük a fantáziánk korlátainak megfelelően szinte bármivel a már megszínezett tojásokat. Matrica, viasz, festés, szalvéta technika, csillám, tollak stb.
De amennyiben maradunk a természetes megoldásoknál ajánlanám nagyanyáink régi bevált módszerét. A már megfőtt tojásra ráhelyezünk egy általunk kiválasztott levelet (petrezselyem levél vagy bármilyen kisméretű levél megfelel, még a fű is), a levelet szorosan fogjuk a tojáson az egyik kezünkkel, míg a másikkal rátekerünk egy darab harisnyát (mindegy milyen színű), amit rögzítünk gumival, madzaggal vagy saját anyagában megcsomózzuk. Én négyzet alakú darabokra szoktam elvágni a harisnyát, mivel úgy is nyúlik és így ahogy összefogjuk mint egy batyut, csak egy oldalon kell összekötni. Viszont a csomó is hagyhat nyomot, ami szintén dekoratív is lehet és akár éppen ezért több csomót is tehettek rá.
CÉKLA - LILÁSBORDÓ
A cékla levével lilásbordóra festhetünk, ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.
LILA HAGYMA – LILA
A lila hagyma héját kb. fél liter vízben főzzük, majd a tojásokat beletéve tovább főzzük a kívánt szín eléréséig.
VÖRÖSHAGYMA – VÖRÖSES BARNA
A vöröshagyma héját ugyanúgy főzzük, mint lila társáét, de minél több hagyma héjat és minél tovább főzzük, annál mélyebb barna színt kapunk. A tojásokat itt is a meleg lébe főzzük tovább. Nem muszáj leszűrni, mivel egyre jobban oldódik a festék anyag. Szintén a kívánt eredmény eléréséig tartjuk benne a tojásokat. De variálhatunk úgy is, hogy néhányat kiveszünk előbb, néhányat később.
KÁVÉ – SÖTÉT BARNA
Néhány adat kávéból jó erős főzetet készítünk. Hagyjuk kihűlni és utána addig áztassuk a tojást benne, amíg eléri a megfelelő színárnyalatot.
FEKETE TEA – SÖTÉT BARNA
Kávé helyett 6 – 7 fekete tea filtert leforrázunk kb. 1 l vízzel és hagyjuk kihűlni. A kihűlt lébe áztassuk a tojásokat.
VÖRÖS KÁPOSZTA – KÉK
Apróra vágott vöröskáposztát felteszünk főni annyi vízben amennyi ellepi. Kb. fél órai főzés után hagyjuk kihűlni a főzetet. A tojásokat a kihűlt lébe áztatjuk.
KURKUMA – SÁRGA
1 ek. kurkumát fél liter vízben főzzünk és utána a tojásokat beletéve tovább főzzük a kívánt szín eléréséig.
NARANCS, CITROM – HALVÁNY SÁRGA
3 – 4 narancs héját főzzük 1 l vízben negyed órán keresztül, majd a tojásokkal együtt főzzük tovább a megfelelő szín eléréséig.
CSIPKEBOGYÓ – RÓZSASZÍN
Szárított csipkebogyóból vagy filterből sűrű főzetet készítünk és hagyjuk kihűlni. A tojásokat a már kihűlt lébe áztatjuk.
SPENÓT – ZÖLD
Apróra vágott spenótot (fagyasztott is jó) felforralunk annyi vízben amennyi ellepi, majd fél órán keresztül főzzük és kihűtjük.
ŐRÖLT PIROS PARIKA – NARANCS
Fél liter vízben kb 8 ek fűszerpaprikát főzzünk, majd tegyük bele a tojásokat is, és így főzzük tovább a kívánt szín eléréséig.
Az összegyűjtött és kipróbált ötleteket FHajni kedves olvasómtól kaptam. Az aktualitása miatt közzé teszem, hátha kedved kaptok kipróbálni.
Várom azon kedves olvasóim véleményeit, netán fotóit akik esetleg már próbálkoztak hasonló módon tojást festeni.
|
Szia Andi!
Mi erdélybe már karácsony útán elkezdjük gyüjtögetni a hagyma héját( vörös hagymát) a külső barna részét minnél több van annál szebb lesz a tojás.
Pontosabban úgy készítjük szedünk szép formáju füveket, a tojásra rátesszük
és harisnyában jó szorosan áttekerjük vígyázni kell,hogy szorosan legyen átkötve mert ha befolyik a víz fővés közben masszatos lesz.
Hagyma héját feltesszük főzni teszünk bele egy lillahagymát és egy nagyon pici ecetet,de tényleg csak egy picit. Mikor a hagymahéja kifőtte a színét beleteszük a tojásokat, addig főzzük amig szép pirosak nem lesznek. Mikor készen vannak
kivágjuk a harisnyából megkenjük szalonnával, hogy szép fényesek legyenek.
Ezt édesanyámtól tanúltam, még lánykoromba férjhez, mentem most Kecskeméten lakom és így készítem a piros tojásokat igaz nekem nem sikerül olyan szépre mint anyúkámnak, de még eddig mindenkinek tetszet és sokan el sem tudják képzelni ez, hogy készül.
Nagyon szeretem az oldaladat sok finomságot kipróbáltam és még fogok is
nagyon finomak, köszönöm neked!!!!!!!!!!!!!