Oroszkrém torta pillecukor fondanttal
Hozzávalók:
Piskóta: 10 db tojás, 10 evőkanál liszt(púpos), 10 evőkanál cukor(csapott), 2 kávés kanál sütőpor, 1 cs. van.cukor
Krém: 0,5 l tejszín (hulala), 2 cs van.puding, 8 dl tej, 8 evőkanál cukor, vanília aroma ízlés szerint
Pillecukor fondant: 14 dkg pillecukor, 28 dkg jól átszitált porcukor, 10 dkg margarin
2 ek víz, ételszínezék a szükséges színekben, mandula aroma
Elkészítés:
A 10 tojásból piskótát sütünk, 180C ra előmelegített sütőben 30 perc(én kétszerre sütöttem 5-5 tojásból, mert így 4lapot kaptam és sokkal magasabb és szebb lett a torta).
Amíg a piskóta sül,elkészítjük a krémet. A pudingokat a 8 dl tejjel,a 8 ek cukorral,vanília aromával megfőzzük és félretesszük hűlni. A tejszínt kemény habbá verjük és ha kihült a puding belekeverjük. Ha habbal is szeretnénk díszíteni a tortát akkor félrerakunk belőle egy keveset. A piskótalapokat megtöltjük a krémmel,egymásra illesztjük,kívülről is és a tetejét is bevonjuk vele.
Kétféleképpen díszítettem a tortát(mert kettőt sütöttem egyszerre),az egyiket csak tejszínnel a másikat pedig pillecukor fondant-al.(Hamis marcipán)
Ehhez a pillecukrot egy jól kimargarinozott,mikrózható tálba apróra vágtam.
Hozzáadtam 2 ek vizet és betettem a mikróba 30 másodpercre.
Megkevertem és ismét mikró 30másodpercig.
Ezt kb 2-2,5 percig kell ismételgetni,amíg a pillecukor el nem olvad.
A fakanalat,amivel kevertem,azt is bekentem margarinnal,mert a pillecukor nagyon ragad ha olvad.
Amikor felolvadt belekevertem a mandulaaromát,a porcukor nagy részét ,a többit a gyúrótáblára szórtam és és elkezdtem gyúrni.
Addig kell gyúrni az összes porcukrot felveszi.
Ha nagyon ragacsos akkor porcukrot kell még hozzágyúrni,ha túl kemény és törik akkor pici vizet.
Ha jól formázható lett már a massza akkor belegyúrtam kb 1 dk margarint és még pici cukrot.
A kezünknek és a gyúrólapnak mindig porcukrosnak kell lenni,különben a massza leragad.
Ezzel kész is a hamis marcipánunk,amiből kedvünkre formázhatunk,vagy bevonhatjuk vele a tortánkat.
A maradék marcipán,légmentesen lezárva hűtőben hetekig eláll.
A receptet és a fotókat Vörösmarty Ágnes küldte!
|