Buktatorta
Hozzávalók : 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 dl langyos tej
A töltelékhez : 25 dkg baracklekvár
A kenéshez : 1 db tojássárgája
Elkészítés :
Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalóval összegyúrjuk és duplájára kelesztjük VAGY beletesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába az összes hozzávalót, a felfuttatott élesztővel együtt. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő!
Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk a tésztát, nyújtófával egy kb 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a buktácskák. Ezután a tojás sárgájával lekenjük a buktasereget. Előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.
|
Kedves Andi! Tudtam, hogy létezik ilyen, csak... No a te recepted olyannyira tökéletes, hogy 3 napon belül már másodszor kell sütnöm, :D Annyit módosítottam , hogy csak falanyi kis buktagolyók lettek, lehet ezért fogy olyan gyorsan...A harmadik kör közkívánatra Nutellás lesz.