Rákóczi túrós
Linzertésztát kell készíteni :
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj
Ezt a linzertésztát 1 – 1.5 cm vastagságúra kinyújtani és megsütni.
Túró töltelék :
0.5 kg túrót, 2-3 evőkanál búzadarával, 1 tojással, 5 dkg cukorral ( többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék ) ,
1 vaniliáscukorral, citromhéjjal és mazsolával elkészítjük.
A közben kisült tésztát ,ha kihűlt vékonyan megkenjük baracklekvárral. És rákenjük a túrótölteléket is.
Tojáshab : 5 tojásfehérje , 30 dkg cukor
20 dkg cukrot kevés vízzel jó sűrűre felfőzni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön. ( éppen csak annyi vizzel amennyi a cukrot ellepi, és közben kevergetni nem szabad! )
A maradék 10 dkg cukrot a tojásfehérjékkel habbá verni és forrón hozzáadni a cukros vizet is. Ezzel együtt kemény habbá kell verni.
A tojáshabot egyenletesen kenőkéssel simára elkenni a túrón és utána a sütőben szárítani 80 – 100 fokon. Csak szárítani, sütni már nem kell!
Ez egy házi recept, mindhárom réteg szinte ugyanolyan vastagságú. Soha nem szerettük a 10 cm magas tojáshabot, így sokkal finomabb!
Nyáron a túró és a tojáshab közé félbevágott epret tettem!
Nagyon finom lett !
A tojáshab készítése képekben :
A víz éppen csak lepje el a cukrot.
Kevergetés nélkül olvadjon el a cukor a vízben.
Főzzük sűrűre, addíg amig így nem gyöngyözik.
De vigyázzunk nehogy karamellizálódjon, ne legyen színe!
A közben felvert tojáshabhoz csurgassuk hozzá.
Az összes főzőtt cukor hozzáadása után még verjük együtt egy kis ideig a tojásfehérjével.
|
Most készült el az enyém , nagyon finom lett és szép. A tésztájánál vagy elmértem a liszt mennyiséget vagy nem tudom mert nekem kellett hozzáadnom kb. két kanál tejfölt,hogy összeálljon. A tölteléknél pedig nagyon morzsolódós lett volna ha nem teszem bele a tojások összes sárgáját.A hab klassz lett,jó volt,hogy részletes volt a leírás mert tényleg nagyon sűrűnek kell lennie a főzött cukornak.Legközelebb a néger kockához is így készítem a habot. Köszönöm szépen a receptet és a leírás, szuper jó.