Gyúrt fánk
Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 5db tojássárgája, 4 kanál porcukor
5dkg olvasztott vaj, 1dl langyos tej, étolaj a sütéshez
Elkészítés:
A langyos tejbe teszünk egy evőkanál porcukrot,az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk.
A hozzávalókat: liszt, tojássárgája, 3 evőkanál porcukor, 5dkg olvasztott vajat összedolgozzuk, majd a felfuttatott élesztőt is, összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük.
Kinyújtjuk, összehajtjuk, ismét 20 percet pihentetjük, majd ezt még 2x megismételjük.
Egy cm vastagra kinyújtjuk,majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk,enyhén lisztezett deszkára tesszük.Az étolajat felhevítjük,majd a fánkokat a lisztezett felükkel lefelé beletesszük az olajba,fedővel letakarjuk, (ekkor lesz szalagja a fánknak) mikor látni hogy sül a fánk akkor levesszük a fedőt és megfordítjuk a fánkokat, papírra kiszedjük. Porcukorral meghintjük, baracklekvárral tálaljuk.
A receptet és a fotót Horváth Zoltánné küldte!
|
A recept nagyon jó, rögtön 2kg lisztből csináltuk meg, a szokásos módon. Gyúrás az enyém, a sütés kedves feleségemé. Azért a receptet kicsit bővíteném. Az 1kg liszthez 1/2 dl rum, még két evőkanál cukor és plusz 3dl tej ami dukál. A tészta először kicsit "cuppog", de utána kis nyomkodás, bögdösés, dagasztás után elválik az edény falától és mehet kelni. Csoda finom, légies tésztát kapunk, de tartsuk be a hajtogatást, és ne sajnáljuk minden pihentetés előtt még egy kicsit meggyúrmászni. Gratulálok a recepthez!!!
Miklós