Elkészítés : A tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. ( az alját is )
Keverjük össze a darált diót és a kristálycukrot.
Ha a tésztánk megkelt, nyújtsuk ki kb. egy – másfél centi vastagságúra és egy kisebb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott tésztákat mártsuk bele egy villával az olvasztott margarinba és forgassuk meg jól a cukros dióba. Ezután tegyük szorosan a tésztadarabokat a tortaformába és szórjuk a tetejére a maradék cukros diót. Így kelesszük még újabb 30 percig.
Előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Vaníliasodó : 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej
Elkészítés : A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk ( ha vanília rudat használunk akkor itt tegyük bele a tejbe ). Ha felforrt akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Tipp : Én ezt a mikróban csináltam, kb. 2 perc volt az egész, közben kétszer megkevergettem. Nem kellett attól félni, hogy leég az alja!
Nagyon finom, puha! Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat a teteje! Az aranygaluska frissen a legfinomabb!
A tortaformából kivéve :
A második kelesztés után, a sütés elötti állapot :
Kedves Andi
10 éve sütök az oldaladrol
Színte minden receptet kipróbáltunk ,kivétel nélkül sikerült.
Nagyon nagy köszönetet szeretnek mondani hogy megalkottad ezt a csodás oldalt
2018.03.01. 14:50
Renáta
Kedves Andi!
Most lett kész az aranygaluska a kisebbik lányom nagy kedvence.
Félve kezdtem hozzá hiszen a kelt tészta készítés nem a nagy kedvencem , sőt nem is igazán szeretem.
De ez a recept hihetetlenül tökéletes. Isteni finom , gusztusos lett . Hibátlan annyira , hogy olyan jó ízűen lakmározta a család , hogy megkóstóltam kellemesen csalódtam , nagyon finom. Talán azért nem szerettem eddig, mert nem ettem finomat?
Ha valamit akarok sütni rendszeresen elöször nálad nézem meg, hogy van-e recept, mert SIKERÜL minden süti.
A zserbód és a pudingos tejfölös sütid is fantasztikus!
Nagyköszönettel: Renáta
Kiskorunkban a mamám készítette mindig, ez volt a kedvenc édességünk.
Sajnos a mama már nem tud készíteni, ezért az én dolgom a családdal felidéztetni a boldog gyerekkort, ami ezzel a recepttel tökéletesen sikerül!
A recept alapján, mintha csak a mama készítette volna Nekünk!
A barátnőm ajánlotta az oldalad. Most készültem el az aranygaluskával, és pont olyan lett mintha anyukám készítette volna. :) Köszönöm a sok jó receptet, már egy párat készítettem az oldaladról. Nagyon jó az oldal!
A Te tésztarecepteted használtam fel. Annyiban másította meg, hogy a cukros dióba kevertem még fahéjat. Isteni illata lett. Sütés közben a család a "mikor lesz már kész?!" mondatot skandálta. :)
Sodó helyett 1 liter tejbe tettem 1 csomag vaníliáspudingot, cukrot, és még egy kis vaníliaaromát. Ezzel tálalva is jó lett.
BÄCHER IVÁN azt írja a szakácskönyvében: "Az aranygaluska nehéz ügy. Vagy sikerül, vagy nem. Meg kell próbálni, mindenesetre."
Én megpróbáltam, és szuperül sikerült! A kelesztőtálban 40 perc alatt jól megkelt. Vajzott kanállal szaggattam ki. A vaníliasodót Gála főzés nélküli pudingból készítettem 800 ml tejjel, így elég híg maradt.
Isteni finom! A férjem oda van érte!
Köszi a receptet!
Már többször csináltam kelt tésztát, viszont eddig soha nem mertem nekiállni az aranygaluskának, de most nekiveselkedtem. Féltem is :) Nem mondom, hogy zökkenőmentes volt az elkészítés (nem nagyon jött fel az élesztő, több, mint egy órát kelt, és még így se kelt meg rendesen, viszont közben rájöttem az okára), de a galuska végeredménye még így is meglepően tökéletes lett.
Iszit ötlete alapján nem nyújtottam ki, hanem evőkanállal szaggattam, és tényleg sokkal egyszerűbb. Köszi!
A mártást bevallom nem a recept szerint csináltam, nem is lett szuper, de nem kellett kidobni. Régóta nem sütöttem kelt tésztát, de azt hiszem, megint gyakrabban fogok.
Mindenkinek ajánlom!
2011.05.04. 13:22
Brigi0902
Szia!
Nagyon tetszik az oldalad,el is mentettem.Nagyon sok recept van ami tetszik és meg is fogom csinálni.
Csak így tovább! :)
Kalapom emelem előtted, nagyon jó az összes recept csak így tovább.Érthető a kezdők számára is, guszták a képek, kedvet kap hozzá az ember még akkor is ha csak egy kicsit barangol az oldaladon. Gratulálok még egyszer.
Üdv. ÉVUCSKA
2011.01.18. 13:22
kleo86
Sziasztok!!
Sajnos nekem nem sikerült.Nem kelt meg a tészta,pedig hagytam állni 45 percet,nem értem mi történhetett. A tésztát mikor összegyurtam,nem állt össze ,ráragadt a kezemre,ragacsos,volt,ezért raktam bele még kicsi lisztet ugy sikerült összeállítanom...de lapos tallérok lettek..:((mi lehetett a baj???1,3 tejet nem értettem,igy raktam bele 1 dl-nél picit többet és élesztővel felfutattam..
Eddig az életben bevallom /férfiasan/ nem nagyon sütöttem ezt a családom is a fejemhez vágta,és igazuk volt.Most,hogy az interneten keresztül megismertem recepteidet nincs egy olyan hétvége,hogy ne készítsek valami különlegeset vagy ne süssek.Most is nagy izgalommal várom már a karácsonyt,hogy sok finomságot készítsek.
Köszönjük a család nevében is ezt a sok jó recepteket.Marcsy
2010.08.30 15:35
Pancsika
„Sziasztok!
Nálunk mindenki imádja az aranygaluskát... innen való a kedvenc recept :D
A család a diós változatot fogyasztja, én azonban teljes dió-mogyoró allergia miatt nem ehetek velük, pedig nagyon kívánom. Ezért a golyócskákat kókuszreszelékbe vagy rumaramás tejjel meglocsolt babapiskótával túrbózom fel, így én is olyasmit eszek, mint ők... :) de az övék bizti finomabb. :)
Sok receptet olvasva, többől kitaláltam egy saját verziót.Őszintén, finom, de nem az igazi.Ez nagyon megtetszett, a hozzávalók, és az elkészítés módja miatt is.Kifogom próbálni így,tutira bejön, és ez az, amit kerestem.Köszi.:-)))Éva-Anyóca
Szia Andi! Azt szeretnem megkerdezni,hogy 170 fokon 25-30 perc alatt megsul?Nem marad nyers a teszta?Mert en tovabb szoktam sutni,es akkor megkemenyedik a teteje..
Szia! Ez sajnos teljesen a sütődtől függ. Végezz tűpróbát és akkor meglátod, hogy nyers-e vagy megsült. Üdv. : Andi
Ezúton köszönöm szépen a rengeteg munkát, amit ebbe a portálba fektettél!
Nekem is - mint sokaknak- kincset érsz!!! A szalagos fánk, a lángos és az őzgerinces husi után az aranygaluska volt a negyedik étel, amit kipróbáltam és kivétel nélkül mind bejött! A husit és a fánkot rendszeresen követeli a kislányom és a férjem. Nélküled nagyon unalmas lenne már a repertoárom! Alig várom, hogy a férjem hazaérjen és megkóstolja a mai sütit, mert bizony jobb lett, mint az anyósomé, ami nem kis dolog, mert ő nagyon érti a dolgát.
Én mostantól új recepteket csak innen fogok kipróbálni, többé nem zsákbamacskázom! Köszönjük, hogy vagy!
Kedves Reni! Nagyon köszönöm a kedves és elismerő soraidat! Örülök, hogy eddig mindent kipróbált recept sikert aratott a családodban. Sok sikert kívánok a további receptek kipróbálásához is! Üdv. : Andi
Nálunk mindenki imádja az aranygaluskát... innen való a kedvenc recept :D
A család a diós változatot fogyasztja, én azonban teljes dió-mogyoró allergia miatt nem ehetek velük, pedig nagyon kívánom. Ezért a golyócskákat kókuszreszelékbe vagy rumaramás tejjel meglocsolt babapiskótával túrbózom fel, így én is olyasmit eszek, mint ők... :) de az övék bizti finomabb. :)
Köszönjük a jobbnál jobb recepteket!
Üdv, Pancsi!
2010.08.25. 15:39
Szilvi
Hálás köszönet a receptért! A múltkor megsütöttem s páromnak is, nekem is nagyon ízlett! Kényszerűségből változtattam a recepten (nem volt itthon dió, így mogyoróval helyettesítettem, ráadásul nem darált volt, hanem durvára tört), de annyira ízlett, hogy ezután inkább így fogom sütni. Ha szeretitek a mogyorót, feltétlenül próbáljátok ki azzal is!
ezzel anyosomnal meg egy plussz pontot szereztem :D Isten nyugtassa neki az anyukaja szokta cisnalni, de en nem tudtam, es ma megsutottem, nagyon orult neki !!! koszonom!!!
A barátnőm ajánlotta ezt az oldalt, az őzgerinces csirkemellel kezdtem, isteni lett :) és mindenkinek nagyon tetszett (azóta több barátnőm is elkészítette, mindenhol siker volt).
Azóta minden receptet először itt nézek meg, általában meg is találom, pl ezt a csodás aranygaluskát!!! A párom imádta, jövő vasárnap is ez lesz a desszert.
Ma zsemlében sült sonkás tojás lesz a vacsi.
Köszi a sok sok ötletet, és ami a legjobb, a sok fotót, így sokkal könnyebb :)
Imádom ezt az oldalt, bátran vágok bele a receptek elkészítésébe,mert eddig mindig siker élményem volt.
Az aranygaluska szuperül sikerült, ráadásul rögtön dupla adaggal kezdtem, és el is fogyott!
Köszi Andi!
2010.03.02. 23:18
iszit
Szia!
Én annyi különbséggel csinálom, hogy nem nyújtom ki, hanem a kelesztőtálból olajba (vagy olvasztott vajba) mártott kanállal kiszaggatom. Kevesebb macera Aztán mehet a cukros dióba, és az edénybe. Vanília sodót meg egyszerűen és gyorsan egy kis hidegen kikeverhető pudingból készítek, kis vaníliás cukor és az előírtnál több tej hozzáadásával. Így is alig tudják kivárni a gyerekeim, hogy készen legyen :D
Andi! Isteni finom lett az Aranygaluska! Előszőr mikor én gyúrtam a tésztát, akkor a liszt felét tettem bele, mert rosszul mértem és anyukám picit furcsállta, hogy ilyen folyós a tészta és ilyen kicsi, mert feleannyi liszt volt benne. Aztán tettünk bele még annyit. De amúgy meg nagyon finom lett! Örülök, hogy megnéztem az oldaladat! Érdemes volt...
Nagyon jó ez a recept! Isteni finom, pedig próbáltam már más oldalon található recepttel aranygaluskát készíteni, de az közel nem lett ilyen puha és omlós. Igazolja ezt a barátom is, aki miután kijeletette (a múltkori kevésbé sikeres próbálkozásom után), hogy ő nem szereti az aranygaluskát "csak" 2-szer evett belőle :D
Remek ez az oldal, sokkal jobb mint a mindmegette... :) Ma délután kitaláltam, hogy ennék valami édességet, és ezt csináltam meg. Pikk-pakk kész lett, és isteni finom, a páromat idézve: " minden bűnöd megbocsátva" :)
Köszi, ezt és a sok finomságot!
Zsu
2010.02.01. 10:48
Reni
Szia Andi. Engem az érdekelne hogy ezt az aranygaluskát dio helyet lehetne-e valami mássel csinálni mivel a családba a diot nemszereti senki???!!! Esetleg mákkal vagy fahéjjal??? Vagy akkor már a tésztát máskép kell csinálni? Megköszönném,ha válaszolnál nekem. Reni
Szia! Nyugodtan készítheted mákkal is, biztosan finom lesz, igaz én még nem próbáltam. Nem hinném, hogy más tészta kellene neki.Üdv. : Andi
Szia Andi!Ez a recept valmi fantasztikus!!!!!!! A héten megcsináltam,mit ne mondjak csak lestem az üres tortaformát:-))) Köszönöm a receptet.Ja képet is küldtem volna de már nem volt mit fényképezni,esetleg az üres edényt:-))) Üdv:Moncs
Sziasztok! Én a napokban sütöttem meg az aranygaluskát, ráadásul dupla adagot csináltam rögtön elsőre. Este szomszédékhoz vittem át belőle és annyira ízlett nekik, hogy másnap kellett készítenem még egy adagot. Úgyhogy köszi a receptet, már ki is van nyomtatva a gyújteményembe.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi
Kedvencem köszike aranyos vay Andika