♥ Menü
 
♥ Képgaléria
 
♥ Sütemények
 
♥ Étel receptek
 
♥ Muffinok
 
♥ Sütés nélküli sütik
 
♥ Húsvéti receptek
 
♥ Leveles tésztából......
 
♥ Torta receptek
 
♥ Update receptek
 
♥ Epres finomságok
 
♥ E-mail értesítő új receptről
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
♥ ♥ ♥ ♥
 
♥ Vendégeim
Indulás: 2008-01-20
 
♥ Vendégeim
 
Andi konyhája Receptverseny
 
♥ Ti küldtétek..... Olvasóim kedvenc receptjei
 
Receptek nyomtatása

Egy klikkelés és már nyomtatódik a recept.....hogyan? Jelöld ki a nyomtatni kívánt szöveget, majd kattints erre a linkre, állítsd be, hogy csak a kijelölt szöveget nyomtassa és már mehet is! Ilyen egyszerű!!!!

 
Meggymártás pirított darával

 

Meggymártás pirított darával

 

Hozzávalók : 40 dkg friss kimagozott meggy, 10 dkg kristálycukor, 1 kis pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, egy kis darab vaníliarúd, pár darab szegfűszeg, pár darab egész fahéj, ( vagy őrölt ) 15 dkg búzadara, só

 

A mártás elkészítése : tegyük egy edénybe a meggyet, és öntsük fel annyi vízzel ami ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, a vanília rudat, a fahéjat, és a szegfűszegeket. ( ha van fűszertartó tojásunk akkor abba tegyük a fűszereket, könnyebben ki tudjuk majd venni ) Forraljuk fel, majd távolítsuk el a fűszereket.

Habverővel keverjük ki a tejfölt a liszttel, merjünk hozzá a meggy levéből, keverjük simára, és habarjuk be a mártást. Forraljuk fel, és zárjuk el alatta a lángot.

 

Pirított dara elkészítése : 3 evőkanál olajon folyamatos keverés mellett, közepes lángon  pirítsuk meg a búzadarát, közben fél mokkáskanálnyi sóval ízesítsük. Ha egyenletesen megpirult adjunk hozzá 4 dl hideg vizet, keverjük jól össze, fedjük le fedővel, és 5 perc alatt beszívja a vizet.

 

Természetesen mikor nincsen friss meggy akkor fagyasztott, és konzerv meggyből is elkészíthető.

Konzerv meggy használatakor ne vízzel, hanem a meggy levével forraljuk fel, és mivel az már édesített ezért kevesebb cukrot kell használni a készítéskor.

A dara pirításához vastag falú edényt használjunk, különben könnyen leéghet.

 

 

17 hozzászólás
Idézet
2017.03.12. 13:09
Éva Bíró

Azt szeretném tudni, egy 6 tagu családnak vajon mennyi darából készítsem? Mert ugye a dara elég csalóka, ha megdagad! A meggyszósz az más kérdés, mert azt tudom, hogy annyi az annyi!

 

Idézet
2017.03.01. 12:40
Róza

de mikor zárom el a gríz alatt a gázt?

 

Idézet
2015.09.27. 16:40
Tünde

A pirított dara akkor lesz pergős, ha forró-fővő vízzel öntjük fel, és közben gyorsan kavargatjuk. Kb. fél perc alatt besűrűsödik, akkor lehet elzárni alatta a gázt, és befedve hagyjuk. Az utána következő fél órában kb. 2-3 alkalommal kell jól átkeverni, hogy a gőz távozzon belőle. Az egyes kavargatások után mindig visszafedjük. Ezután lesz jó pergős. 

 

Idézet
2015.06.17. 10:30
abonyimoni

Nagyon jó recept, mondhati tökéletes :) Nagyon jól sikerült, az egész családnak bejött :)

Idézet
2014.07.04. 18:13
Nina
Nekem is ragacsos lett a dara, biztosan en rontottam el valamit. :( Segítség!
Idézet
2014.05.30. 16:54
nagyi

Nem kezdő vagyok a konyhában. A meggy levest szoktam így készíteni. A mártást meg lehet bolondítani csersznyével. Kevés olajban felteszem a meggyet és csersznyét, kicsit megdinsztelem, felöntöm vízzel, vagy tejszínnel, felforralom,majd behabarom. Az állaga ugyan ilyen krémes lesz, a fűszereket természetesen ugyanezeket teszem bele.

Idézet
2014.05.18. 12:00
jani76

Nekem nem lett pergős a dara

kevesebb vízzel próbáljam legközelebb ?

 

Idézet
2013.11.11. 14:58
Zsuzsy

Mitől lesz ilyen gyönyörű krémes a mártás???? S.O.S.!!

Idézet
2013.08.05. 19:18
Bertók Csabáné

Én a habarás helyett 1 cs vaniliás pudingport keverek ki a tejfölben, sokkal krémesebb lesz az állaga.

Idézet
2013.07.01. 16:05
Mónika73

  M.M.M


2012.10.01 17:10
˘ivett

„ Hű de jol nézki.  Én is enné ilyet!


2012.06.28 08:36
visitor

Az egyik kedvenc kajám !!!

Csak én a meggyet szitán áttöröm, és fejföl helyett  tejszit használok.

Hanonló mártás készíthető ribizliből is .

Idézet
2013.01.06. 15:00
cage

Szerintem úgy jó a recept, ahogy van. Teljesen felesleges "ribizli" -vel helyettesíteni, bár lehet, de az egy másik recept, kedves "visitor" ! :) Összetörni sem szükséges a megyet, ha csak nem a műfogosorod miatt szükséges, bár szerintem a meggy önmagában is puha állagú. Majd ha eléred azt a kort, pépesíthetz még eleget. :) :D Teesék úgy elkészíteni, ahogyle van írva és "puntktum". :) Na!! :) 

Idézet
2012.11.03. 16:19
Tündi

Nekem nem sikerül a dara... Ragacsos lesz... :-(

SOS

Idézet
2012.10.01. 17:10
˘ivett

Hű de jol nézki.  Én is enné ilyet!


2012.06.28 08:36
visitor

Az egyik kedvenc kajám !!!

Csak én a meggyet szitán áttöröm, és fejföl helyett  tejszit használok.

Hanonló mártás készíthető ribizliből is .

Idézet
2012.07.06. 17:03
gabo53

Na az már tuti,hogy hétvégén megcsinálom. Unokám imádni fogja!

Köszönöm

Idézet
2012.06.28. 16:37
mamoka1957

nagyon szeretem,hétvégén kipróbálom. köszönöm

Idézet
2012.06.28. 14:32
Gregor Lászlóné Éva

Nagyon szépen köszönöm, könnyű, egyszerű, gyors, finom étel, ebben a hőségben kitűnő étek lesz. Köszönöm szépen..-))

Idézet
2012.06.28. 08:36
visitor

Az egyik kedvenc kajám !!!

Csak én a meggyet szitán áttöröm, és fejföl helyett  tejszit használok.

Hanonló mártás készíthető ribizliből is .

 
♥ Bemutatkozás

Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!   

Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi

 
♥ ♥ ♥
 
♥ Sós sütemények
 
♥ Túrós sütemények
 
♥ Fánk receptek
 
♥ Legújabb receptek

Receptért kattints a képre!

Tojáskrém

Békebeli Orosz krémtorta

Puncsgolyó

Gesztenyés keksz szalámi

Stefánia  vagdalt

Diós - vaníliás kiflik

Kókuszos  keksztekercs

Baconos - sajtos fasírt muffin

Karajba zárt csülök

Túrós - meggyes pite

Habkönnyű  túrógombóc

Vaníliás - fahéjas rúd

Sajtgolyó

10 perces fánk

Darás  túrószelet

Bögrés  Raffaello

Tejszínes  kókuszkocka

Cseresznyés  pite

Húsvéti  töltött  csirkemell

Húsvéti  töltött  tojás

Gesztenyés  mézes  krémes

Citromos - túrós muffin

Kakaós - pudingos szelet

Túrós  táska

Pudingos - tejfölös sütemény

Meggyes - mákos lepény

Sütőtök golyók

Almafánk

Pudingos  keksz

Füstölt  sajtos  pogácsa

Baconban  sült  szűzpecsenye

Banángolyók

 

Burgonyás  pogácsa

Meggymártás  pirított  darával

Tejfölös  kekszes - sütés nélkül

Pehelykönnyű  túrós  pite

Pudingos - túrós csigák

Foltos  mákos

Sonkás töltött tojás II.

Túrós zserbó

Burgonyás rakott hús

Almarózsa