Spanyol tortilla, avagy burgonyás rántotta
Hozzávalók 4 főre:
1 fej hagyma
4 db. szép burgonya
6 tojás
só, bors, olíva olaj a sütéshez
A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, majd olajban, vigyázva hogy meg ne égjen, aranybarnára pároljuk. A burgonyát is megtisztítjuk, kockára vajuk és aranysárgára sütjük, vigyázva, nehogy kiszárítsuk. Miután kész, tálba tesszük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, (esetleg delikátozzuk) majd enyhen egy fakanál segítségével, összetörjük (megnyomkodjuk). Hozza adjuk a hagymát és a felvert tojásokat, jól összekeverjük, majd 3-4 percet pihentetjük. Közepes átmerőjű (kb. 24 cm) palacsintasütőben sutjuk, úgy minta a palacsintát. Sütéskor az olaj meleg kell legyen de nem forró , a tűz pedig mérsékelt, mert nagy lángon megéghet. A fordításhoz, lapos tányért kell használnunk, amivel leborítjuk a palacsintasutot és így átfordítjuk a tortillat. Sütés közben (amikor már megkötött), a palacsintasütő állandó ide-oda mozgatásával, lassan forgatjuk hogy egyenletesen süljön. A sütési idő kb. 2-3 perc oldalanként, de ez mindig a tűz erejétől és a tortilla vastagságától függ. Ha úgy érezzük hogy a közepe nagyon puha lenne, átfordíthatjuk többször is, egyik oldalról a másikra.
A tortilla sokkal ízletesebb ha a közepe, sütéskor nem szárad ki. Akik esetleg megkedvelik, készíthetik tonhalas vagy paprikás változatban. Úgy is nagyon finom ha a tetejére, majonézes tonhalat kenünk és egy tojásból készült vékony rántottával takarjuk. Ez utobbi töltelék, lehet sajt és gépsonka, vagy majonézes szeletelt gomba keveréke is.
A receptet és a fotókat Decsy Angelica küldte, Spanyolországból.
|