Puncstorta
16 szelethez
1 db 26 cm-es piskótartorta
80+40 g ribizlilekvár
A töltelékhez
8 deka puha mazsola,10 deka dió/mandula, 8 deka cukrozott citrom és narancshéj, 10 deka étcsokoládé, 1 ek. instant kávégranulátum, 1 dl tej, 4 tasak van.cukor, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 1 dl rum, 15 deka vaj/margarin, fél dl málnaszörp, 20 db babapiskóta
Máz+dísz
20 deka porcukor, 3 ek. citromlé, 3 ek. rum, 1 kk. málnaszörp, 2 ek. vaj/margarin, 5 deka pirított madulaforgács
Egy nappal a töltés előtt piskótatortát sütünk. Másnap 3 lapra szeljük, a középsőt felaprózzuk, tálba szórjuk, az alsó legsimább lapot félretesszük, a másikat 26 centis sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljára fektetjük, majd mindkettő vágott felületét vékonyan bekenjük 8 deka forró lekvárral.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepepgtetjük. A diót/mandulát darabosra, a cukrozott citrushéjakat finomra vágjuk, és a mazsolával együtt a darabolt piskótához adjuk. A csokit felaprózzuk, a kávét feloldjuk 2 ek. forró vízben. A tejet összeforraljuk a vaniliáscukorral, a citrom és narancs reszelt héjával, a kávéval és a csokival. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a rumot és a vajat/margarint, végül összedolgozzuk a piskóta aprólékkal.
A rumos pép felét a formában levő lap tetejére nyomkodjuk, a babapiskótát beleforgatjuk a málnaszörpbe, majd a töltelék tetejére sorakoztatjuk.
Bevonjuk a maradék péppel, és a lekváros oldalával lefelé ráillesztjük a maradék tortalapot. Sütőpapírral letakarjuk, méretének megfelelő fa/fémkorongot helyezünk a tetejére, és teli konzervdobozzal vagy lekváros üvegekkel lenyomtatva-tömörítve 8 órára hűtőbe tesszük.Ezután rácsra emeljük, leszedjük róla a nehezéket, a sütőpapirt, és a tetejét, oldalát bekenjük a maradék felforrósitott lekvárral, és 25 percig szikkadni hagyjuk.
A mázhoz sűrű péppé keverjük a porcukrot a citromlével, a rummal és málnaszörppel, hozzáadjuk a felforrósított vajat/margarint, határozott mozdulattal a torta közepére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és bevonjuk a torta oldalát is. 2 óra szikkadás után beszórjuk az oldalát mandulaforgáccsal,és száraz hűvös helyen (de már nem hűtőszekrényben!)10 órát száritjuk.
|
jól értettem? ha nekem péntekre kell a torta, már szerdán készítsem el?
8 óra összelapítás + 10 óra száradás.... vagy hajnalban kellek csütörtökön és akkor beleférek az időbe...?