A tökéletes fánk készítés titkai :
-
Mint minden kelt tésztát, a fánkot is meleg helyen készítsük, hozzávalóink pedig legyenek szobahőmérsékletűek.
-
A lisztet szitáljuk át, így könnyebb lesz a fánk tésztája.
-
Próbáljuk ki, hogy nem egész tojásokkal, csak tojássárgájával készítjük a fánkot, lazább lesz a tészta.
-
Tegyünk evőkanálnyi rumot a tésztába, ezzel megelőzhetjük, hogy fánkunk sütés közben teleszívja magát olajjal.
-
Addig keverjük fakanállal, vagy dagasszuk kezünkkel a tésztát, amíg fényes-hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.
-
Türelmesen várjuk ki, míg duplájára kel a tészta.
-
Laza (ne erőteljes) mozdulatokkal nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát.
-
Lisztbe mártott fánkszaggatóval (vagy bögrével/pohárral) szaggassuk.
-
Szaggatás után hagyjuk a fánkokat letakarva pihenni úgy 10-15 percet.
-
A fánksütő serpenyőben 1,5-2 cm magasan álljon az olaj.
-
Végezzünk próbát a sütés megkezdése előtt, dobjunk egy kis tésztadarabot az olajba, hogy megállapíthassuk, kellően felmelegedett-e már.
-
A nyújtódeszkán lévő felükkel felfelé tegyük a fánkokat az olajba. Ne zsúfoljunk bele sok fánkot, egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér.
-
Az első oldalt lefedve süssük 1-2 percig, fordítás után fedő nélkül süssük tovább.
-
Konyhai papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat, hogy leitassuk a felesleges olajat.
-
Csak akkor hintsük meg a fánkokat porcukorral, mikor már langyosra hűltek.
|