Meggyes – rizses szelet
Hozzávalók : ( kb. 12 szelethez )
2 dkg élesztő, 25 dkg liszt, 8 dkg porcukor + a szóráshoz, 1 dl tej, 5 dkg vaj, 1 db tojás, só, reszelt citromhéj
A töltelékhez : 17.5 dkg rizs, 15 dkg porcukor, 1 L tej, 1/2 cs. vaníliás pudingpor, 750 gr. meggybefőtt, 10 dkg mandulaforgács
Elkészítés : Langyosítsunk meg egy kevés tejet, morzsoljuk bele az élesztőt. Adjunk hozzá kevés cukrot és lisztet, hagyjuk megkelni. A maradék lisztet öntsük tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a megkelt élesztőt, a megolvasztott langyos vajat, a tojást, a csipetnyi sót, a citromhéjat, a maradék tejet. Dolgozzuk sima tésztává.
Készítsük el a tölteléket : a rizst mossuk át, majd csipetnyi sóval és 10 dkg cukorral együtt öntsük 7.5 dl tejhez. A rizst főzzük puhára és hagyjuk kihűlni. A vaníliás pudingport a maradék tejjel valamint a maradék cukorral főzzük sűrű pudinggá, majd keverjük a rizshez.
Végül keverjük hozzá a lecsepegtetett meggybefőttet is.
A megkelt tésztát nyújtsuk a sütőforma méretére, majd tegyük a zsiradékkal kikent és liszttel megszórt formába. ( vagy sütőpapírra ) Öntsük a tésztára a rizses - meggyes tölteléket. Szórjuk meg a mandulaforgáccsal és tegyük előmelegített sütőbe. 180 fokon süssük kb. 20 percig. Hagyjuk kihűlni és szórjuk meg porcukorral.
Én most tortaformában készítettem és nem tettem a tetejére mandulaforgácsot. Finom, könnyű édesség.
|
Szia Andi!
Ma a "mindmegette"-n láttam ezt a csodás kis sütit. Szóról-szóra a Te recepted, még a középső képedet is belinkelte változtatás nélkül Karli Szandra. Tudom, nem az én dolgom, de megírtam neki, hogy ejnye-ejnye. Legalább egyszer megsüthette és lefotózhatta volna, mielőtt felteszi. Nagyon bosszant az ilyen lenyúlás.
Szia! Köszi, hogy szóltál! Majd jelzem a szerkesztőknek, és megpróbálom a fotóm levetetni. Sajnos nagyon sok ilyen van, bosszantó, de nem igazán lehet ellene mit tenni...Köszi mégegyszer! Üdv, Andi