Krumplis tészta vagy Gránátos kocka
A tésztához : 60 dkg liszt, 4 tojás, 2 kávéskanál só, kb. 2 dl víz
A burgonyás masszához : 90 dkg burgonya, 4 nagyobb fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors
Elkészítés : A burgonyákat héjában megfőzzük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre pároljuk. A tűzről levéve pirospaprikával ízesítjük. Ha a burgonyák megfőttek, melegen törjük össze burgonya nyomóval és adjuk hozzá a pirospaprikás hagymához. Ízesítsük ízlés szerint sóval és borssal.
Készítsük el a kocka tésztánkat. A lisztből, tojásból, sóból és vízből gyúrjunk egy tésztát és felezzük el. Így könnyebben ki tudjuk majd nyújtani. Pár percet hagyjuk pihenni, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtsuk ki. A kinyújtott tészta tetejét lisztezzük le. A képen látható formában vágjuk csíkokra a kinyújtott tésztát, ezután kockázzuk fel. A kockákat szedjük szét, egy kicsit „rázogassuk” össze.
Egy nagyobb edényben forraljunk vizet. A vízbe tegyünk olajat és sót is. Én ezt a tésztát mennyiséget 4 részletben főztem ki. A tészta főzési ideje kb. 3 perc, tehát nagyon gyorsan megpuhul. Azért mielőtt kiveszed a tésztákat a főzővízből mindig kóstolj meg egy szemet, hogy kellőképpen puha-e. A megfőtt tésztákat szűrővel vedd ki a vízből és vízzel mosd át. Az átmosott és jól lecsepegtetett tésztákat add hozzá a hagymás burgonyához és jól keverd össze.
A krumplis tészta megpirítva is nagyon finom. Inkább másnap pirítsuk, mert első nap nem pirul rendesen a tésztában lévő nedvesség miatt. Ekkor tegyünk a tésztát egy nyeles teflonos edénybe és kevergetés mellett erős lángon pirítsuk át benne a tésztát.
Természetesen készíthető kész nagy kocka tésztával is, abból kb. 50 dkg kell kifőzni. De azért a házi tészta sokkal finomabb.
Savanyúsággal vagy fejes salátával kínálhatjuk.
|
Jó kis gyúrt tészta recept,hálás köszönet érte!
Én is így csinálom a krumplis tésztát csak bors nélkül és ritkán házi tésztából.