Vendégváró szelet
Hozzávalók a kakaós lapokhoz : 25 dkg liszt, 5 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg szalalkáli, 1 evőkanál kakaópor, kevés tej ( kb. 1 dl )
Hozzávalók a piskótához : 6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor,
Hozzávalók a krémhez : 4 dl tej, 5 evőkanál liszt, 25 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 db citrom reszelt héja, és leve
Elkészítés : A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27 * 34 cm-es lapot nyújtunk belőle. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és kés hegyével egy kicsit szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokon süssük meg, de vigyázzunk, mert pár perc alatt kész. Ha túlsütjük a lapokat akkor könnyen kiszáradhat. Hagyjuk kihűlni.
Piskóta : a 6 tojásfehérjét keményre felverjük,és adjuk hozzá a kristálycukrot. Vigyázva keverjük bele egyesével a tojások sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben süssük mint a lapokat.
A krémhez : a lisztet a tejben elkeverjük, sűrűre felfőzzük, hagyjuk kihűlni. Gépi habverővel keverjük ki a margarint a porcukorral, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, és a citrom levét is.
Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük ki a margarinos krémmel.
A sütemény összeállítása : Alulra egy kakaós lap, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótánkat, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, szeletelés előtt minimum egy nappal el kell készíteni, hogy a lapok megpuhulhassanak, és szépen lehessen szeletelni.
|
Szia Andi!!! Az 1dkg szalakáli az kb,1-teás vagy 1-kávéskanálnyi?? Mert megsütöttem a flamingó szeletet hasonló a tésztája és 2-késhegynyi szalakálit tettem bele és elég vékony lett a tészta,egyébként nagyon finom lett!!!!!
Szia! Kb. 1 teáskanálnyi, vagyis 1 kávéskanálnyi :) Mindkettő ugyanankkora. Van a nála kisebb, az a mokkáskanálnyi. Örülök, hogy ízlett! Üdv, Andi