Amona emeletes tortája (hamis tiramisus)
Hozzávalók a nagy kakaós tortalaphoz: 7 db tojás, 14 dkg k. cukor, 12 dkg liszt, 3 dkg kakaó, 1 csg. sütőpor.
Elkészítés: Úgy készítem mint a piskótát. A tojások fehérjéjéből kemény habot verünk a cukorral (én szoktam bele 2-3 kanál vizet tenni). Majd jöhet bele óvatosan beleforgatva a tojások sárgája, a sütőporral, kakaóporral kevert liszt. 26 cm-es kivajazott, lisztezett tortaformában Kb. 5-8 percig 180 fokon majd 160 fokon sütjük készre.
Hozzávalók a kicsi diós tortalaphoz: 4 db tojás, 4 kanál víz, 4 kanál k. cukor, 5 kanál liszt, 2-3 kanál darált dió, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:Úgy készítem mint a piskótát. A tojások fehérjéjéből kemény habot verünk a cukorral, majd jöhet bele óvatosan beleforgatva a tojások sárgája, a sütőporral, kevert liszt és a darált dió.18 cm-es kivajazott, lisztezett tortaformában Kb. 5-8 percig 180 fokon majd 160 fokon sütjük készre.
Hozzávalók a krémhez: 7-8 dl Hullala tejszín, 2 doboz valamilyen natúr vajkrém ( most TESCO-sat használtam, de szoktam Profi-sat, vagy Coop-osat is használni), 2-3 kanál p.cukor de ez inkább izlés függő, mindenki tapasztalja ki, mert a tejszín eleve cukros.
Egyéb hozzávalók: 1 üveg meggy lekvár, 1,5 csg. babapiskóta (én TESCO-sat használtam az könnyen ázik , kb.2-3 dl tej, oldódós kávé 2 púpos teáskanállal, ízlés szerint őrölt fahéj, étcsokoládé forgácsok(ezt zöldség hámozóval készítem), A díszítéshez meggybefőtt 1 doboz levél alakú csokival bevont piskóta, 2 doboz töltött roletti,
Elkészítjük a krémet, felverjük a tejszínt hozzáadjuk a p. cukrot és a vajkrémeket.
A tejben feloldom az oldodós kávét és a fahéjat is belekeverem. (cukor nem kell bele az a lényeg hogy keserű legyen)
Felvágjuk a tortalapokat, előbb a nagyobb kakaósat, ezt ketté. Meglocsolom a meggybefőtt levével, majd megkenem meggy lekvárral, erre rakok a krémből kb. 2.5 cm –t. Megforgatom a kávés tejben a babapiskótákat (óvatosan nehogy nagyon elázzanak), rárakom körkörösen a krémre, erre újabb 2,5 cm krém. A másik lapot is meglocsolom meggybefőtt lével és megkenem a lekvárral és a lekváros felülettel ráfordítom a krémre. A tetejére kenek a krémből, hogy rátapadjon a kicsi torta. Ezzel kész az alsó rész.
Három részre vágom a diós lapot is. Ha maradt a kávés tejből akkor a lapokat meglocsolom vele, ha nem az se baj akkor csak a krémmel kenem meg mindet és egymásra pakolom. És ezt a kis tortát rátesszük a nagy tetejére. És már csak a díszítés marad.
Egy nyomó zsákba félreteszünk egy kevés krémet ezt a díszítéshez fogjuk használni. A többivel a képen látható módon díszítjük a tortát. Az alsó kerek tortarészt körberakjuk a rolettikkel, a kicsi felső torta oldalához a csokis faleveleket használjuk. A nyomózsákból 1-2 pötty ide-oda, meggy szem néhány pöttyre, és végül jöhetnek a csoki forgácsok. Lehet elsőre bonyolultnak tűnik de nagyon könnyű, hamar megvan , nagyon és nagyon mutatós.
|
Hát ez nagyon jól néz ki és a receptet olvasva felszeletelve is mutatós és finom lehet! Kár hogy nincs róla kép. Az unokahugomnak ezt a tortát fogom megsütni az már biztos! Köszi