Habos linzer / 40-50 db - saját recept!
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj
A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Vékonyra, kb. 3 mm - esre nyújtjuk.
Karikákat szaggatunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük és kisütjük.
A hab készítése :
Hozzávalók : 4 tojásfehérje, 36 dkg kristálycukor
24 dkg cukrot kevés vízzel ( éppen , hogy ellepje a cukrot ) sűrűre főzzük.
Ezt ne túl erős lángon végezzük, nehogy karamellizálódjon a cukor, mert akkor nem lesz szép fehér a habunk. Kevergetni nem szabad!
Közben a tojásfehérjét a maradék 12 dkg cukorral kemény habbá verjük. Lassan csurgatva hozzáadjuk a főzött cukrot. A főzött cukorral együtt még egy rövid ideig a habot tovább verjük.
Ezután nyomózsákba tesszük és a linzerkarikákra formázzuk.
Utána a sütő legalacsonyabb fokozatán ( 100 fokon ) szárítjuk. Nem kell túl sokáig, csak kb. 15-20 percig.
Mikor megszáradtak a közepébe lekvárt nyomunk. Olvasztott csokoládéval díszítjük.
A hab készítése képekben :
A víz éppen csak lepje el a cukrot.
Kevergetés nélkül olvadjon el a cukor a vízben.
Főzzük sűrűre, addíg amig így nem gyöngyözik.
De vigyázzunk nehogy karamellizálódjon, ne legyen színe!
A közben felvert tojáshabhoz csurgassuk hozzá.
Az összes főzőtt cukor hozzáadása után még verjük együtt egy kis ideig a tojásfehérjével.
Habzsákba töltve formázzuk a linzerre.
|
De jó kis recept! Ezt biztosan kipróbálom! Egyébként mennék sorban az összes recepten és kipróbálnám!