Omlós kevert kocka
Hozzávalók az omlós tésztához : 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, fél mokkáskanál só, 10 dkg kristálycukor, 2 tojás, kb. 4 evőkanál zamatos fehérbor ( de lehet víz is )
A töltéshez : 25 dkg sütésálló lekvár ( én vegyes gyümölcsöt használtam )
A kevert tésztához : 15 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor, 4 tojás, fél citrom reszelt héja, 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor
Az omlós tésztához a lisztet a hideg margarinnal gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
Adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tojást, a fehérbort ( vagy vizet ) , és dolgozzuk jó össze. Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a tésztát fél órára a hűtőbe.
Egy 23 * 31 cm-es tepsibe tegyünk sütőpapírt úgy, hogy lógjon túl a tepsi szélein, mert így majd könnyen ki tudjuk belőle emelni a kész süteményt.
A pihentetett omlós tésztánkat enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki tepsi méretűre, és szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 8 percig süssük elő.
Amíg sül, a kevert tésztához a szobahőmérsékletű vajat a cukorral keverjük ki, a tojások sárgáját egyesével dolgozzuk bele. Adjuk hozzá a fél citrom reszelt héját, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végül forgassuk bele egy fakanállal a keményre felvert tojásfehérjét.
A jól kikevert lekvárral kenjük meg az omlós tésztánkat, majd simítsuk rá a kevert tésztát. Tegyük vissza a sütőbe, közepes hőfokon, kb. 20 – 25 perc alatt süssük készre. Kés élével ellenőrizzük többször.
|
Sziasztok!
Én is ezt sütöttem múltkor, csak kakaós tésztával! Nagyon finom kakaósan legalábbis én azzal csinálom! Érdemes kipróbálni! Valamint próbáltam diós tésztával is, annak is nagy sikere volt! Se perc alatt elfogyott! Egyszerű és mégis nagy sikerű! Biztos vaníliásan is finom, de kakaósan mennyei! Csupán annyi, hogy kakaóport kell beleszórni a tésztába! A diósnak is nagy sikere volt!, bár nekem a kakaós jobban ízlett!
Szerintem megéri így is kipróbáni!