Sajtos – sonkás –tejfölös csiga
Hozzávalók a tésztához: 0.50 kg liszt, 1 dl tejföl, 1 tojás, 2 csipet só, 2.5 dkg élesztő, 1 dl tej, kevés cukor (amiben az élesztőt felfuttatjuk), 7.5 dkg margarin.
A töltelékhez: 1 kis pohár tejföl, ízlés szerint zúzott fokhagyma - ezt bele lehet tenni egyből a tejfölbe, kb 15 dkg sonka (le lehet reszelni nagylyukú reszelőn, de lehet vékony csíkokra is vágni ) , kb. 15 - 20 dkg sajt.
Elkészítése: A tésztát összegyúrom, duplájára kelesztem. 2 cipóra osztom. Egyenként kinyújtom, majd a fokhagymás tejföllel vékonyan megkenem, rászórom a sonkát és a reszelt sajtot. Összetekerem, mint a bejglit, majd egy vastagabb ujjnyira szeletelem. A sütőpapíros tepsibe fektetem, megszórom reszelt sajttal, és 180 fokon kb. 15- 18 perc alatt megsütöm.
Megjegyzés: A sóval óvatosan kell bánni, mert a sajt is és a sonka is sós!
A fokhagymát ki lehet hagyni, ha valaki nem szereti...
Én tettem bele egy kevés vékonyra szelt és elősütött szalonnát is.
A receptet zsuzsa716 nevű kedves olvasómtól kaptam, mint az Ő családja kedvenc receptje. Az eredeti receptet én megfeleztem, mert soknak tűnt nekem 1 kg lisztből. Így a fél kilóval is lett 15 db nagy csigám. Azért nagy, mert én csak egy cipóban nyújtottam ki. Legközelebb viszont kettő cipóval készítem, mert könnyebb feltekerni és szeletelni. Az eredeti receptet és a fotókat hozzá megtaláljátok a Ti küldtétek rovat, sós sütemények oldalán. ( Katt. ide) Zsuzsa, köszönjük a finom receptet!
|
Kedves Andi !
A középső képen olyan mintha kerekre kiszaggattad volna a tésztát és azon van a rávaló. A sülteken viszont látszik,hogy fel lett tekerve.
Én ha feltekerés után felszeletelem 2 ujjnyira akkor nem ilyen szépek lesznek hanem magasak.A Tied jobban tetszik., bár aranyosak az enyémek is.
Neked hogyan lesz ilyen szép vékonyan sült, formás ?
Szia Zsuzsi! Fel van tekerve a tészta, és felszeletelve. A középső képen azért látszik úgy, mert a felszeletelés után még megszórtam reszelt sajttal pluszba. Én nem 2 ujjnyira vágtam a szeleteket, hanem vékonyabbra, mert az nekem túl vastagnak tünt. Inkább 1 - 1.5 ujjnyira szaggasd legközelebb. Remélem azért ízlett. Üdv, Andi