Az élesztőt megfuttatjuk a cukros tejben, hozzáadjuk a liszthez, a napraforgó olajjal, a sóval bedagasztjuk. 1 órán át kelni hagyjuk. Ha megkelt 4 cipóra osztjuk. A cipókat 0,5 cm vastagra-kerekre nyújtjuk, megkenjük a Delmával és 16 szeletre vágjuk. Kifli alakúra hajtogatjuk. Megkenjük a felvert tojásokkal, tetejére reszelt sajtot szórunk. Kb. 20 percig sütjük.
Rakott cukkinis palacsinta:
Hozzávaló 4 személyre:
2db cukkini, 3db tojás, 30dkg liszt, 3dl víz, 50dkg natúr krémsajt, 30dkg reszelt fustolt sajt.
Sutéshez:
Vaj vagy olaj
Tálaláshoz
1 doboz tejfol
Elkészítés
A cukkiniket megmossuk és héjastul kis lyukú reszelőn lereszeljük
A tojásból, lisztből, és vízből sűrű palacsintatésztát készítünk. Megsózzuk és beletesszük a cukkinit. Jól összekeverjük.
Egy kevés vajat felolvasztunk a palacsintasütőben és kb. 1 merőkanálnyi masszát szétterítünk benne. Mindkét oldalát halványbarnára sütjük. Ezt addig csináljuk, míg a tészta el nem fogy.
Egy tűzálló tálat kivajazunk és beleteszünk egy palacsintát. Ezt megkenjük krémsajttal (kb. 2 bő evőkanálnyival), megszórjuk reszelt füstölt sajttal és ráhelyezzük a következő palacsintát (míg el nem fogy).
Az utolsót megkenjük krémsajttal és díszítésképpen pár darab vékonyra szeletelt sajtot körben elhelyezünk rajta.
Közepes hőfokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Melegen, tejföllel tálaljuk.
-----------------------------------------------------
Hamis hájas tészta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg margarin /zsíros/
csipet só
6 evők. hideg víz
1 evők. ecet (10%)
Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órára hűtőbe tesszük becsomagolva. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formában felvágjuk,
megtöltjük, és előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük. Ha édes tésztát készítünk belőle, akkor miután kisült, hintsük meg vaníliás porcukorral, ha sós süteményt sütünk belőle, akkor a tésztát erősebben sózzuk.
2010.05.03. 09:00
zsuzsa716
Sonkás - sajtos - tejfölös csiga
Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 2 dl tejföl, 3 tojás, só, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, kevés cukor (amiben az élesztőt felfuttatjuk), 15 dkg margarin.
a töltelékhez: 1 nagy pohár tejföl, ízlés szerint zúzott fokhagyma (kb 3 nagy gerezd) - ezt bele szoktam tenni egyből a tejfölbe. kb 30dkg sonka (le szoktam reszelni nagylyukú reszelőn, de lehet vékony csíkokra is vágni. kb 30-40 dkg sajt.
Elkészítése: A tésztát összegyúrom, duplájára kelesztem. 3 cipóra osztom. Egyenként kinyújtom, majd a fokhagymás tejföllel vékonyan megkenem, rászórom a sonkát és a reszelt sajtot. Összetekerem, mint a bejglit, majd kétujjnyi vastagra szeletelem. A sütőpapíros tepsibe elfektetem, megszórom reszelt sajttal, és megsütöm.
Megjegyzés: A sóval óvatosan kell bánni, mert a sajt is és a sonka is sós! A fokhagymát ki lehet hagyni, ha valaki nem szereti...
Hozzávalók: 60dkg liszt 25dkg margarin 25dkg sajt 1 tojás 1 sütőpor 2 kicsi pohár tejföl só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk.ehhez hozzáadjuk a sajt 3/4 részét a tojást a sütőport a tejfölt és a sót.
Jól összegyúrjuk.
Aztán kinyújtjuk és még egy tojással megkenjük.A maradék sajtot rászórjuk.Derelyevágóval csikokra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.És 200 fokos sütőbe helyezzük , hogy megpiruljon.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalókhoz adom és kidolgozom a tésztát. Kelesztem, 2 cipóra osztom. A cipókat 2-3 mm vastagra kör alakúra nyújtom, felnyolcadolom. Az így kapott háromszögeket a szélesebb felétől feltekerem. Zsiradékkal megkent tepsibe rakom végül a tetejét megkenem tojássárgával és megszórom durva sóval. Míg a sütő felmelegszig addig pihen a tészta. 200 fokon sütöm.
hozzávalók 3 főre :
1 csomag leveles tészta
100 g szeletelt sajt (pl. Edami)
20-25 szem zöld olajbogyó
kenéshez, szóráshoz
1 tojás
kis maréknyi fenyőmag
bors
elkészítés
A leveles tésztát szétterítjük, lefedjük a sajtszeletekkel.
A lecsepegtetett olívabogyókat finomra vágjuk és egyenletesen beborítjuk vele a sajtokat.
A tésztát felvágjuk a sajtszeletek illeszkedésénél. Egyesével feltekerjük, a rolókat sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük.
Lazán felvert tojással megkenjük a tekercseket, tetejüket megszórjuk durvára vágott fenyőmaggal, meghintjük frissen őrölt borssal.
200 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 18-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Húsos hasé:
hozzávalók 3 főre:
300 g darált marhahús
1 csomag leveles tészta
1/2 vöröshagyma
só
frissen őrölt bors
1 tk dijoni mustár
3 ek olívaolaj
tetejére
1 tojás
reszelt sajt (ízlés szerint)
elkészítés
A felapríttott vöröshagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk, erősebbre vesszük a lángot és hozzáadjuk a marhahúst.
Sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük és állandó kevergetés mellett megpirítjuk a húst.
A csomagolásából kihajtogatott leveles tésztát hat egyenlő téglalapra vágjuk, a húsos tölteléket igazságosan elosztva a közepükre halmozzuk és feltekerjük a tésztalapokat.
Sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük a hasékat. Tetejüket megkenjük tojással, meghintjük egy kevés reszelt sajttal és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe (légkeverésen) 15-20 percre.
A tejfölben elkeverem az élesztőt és egy teáskanál cukrot, majd a tésztához való anyagokat összegyúrom, kinyújtom, tojással megkenem és megszórom a reszelt sajttal. Csíkokra vágom és hagyom pihenni kb. 1-2 órát (lehet úgy is, hogy nem hagyod kelni, de azt tapasztaltam, hogy finomabb, ha pihen ). Előmelegített sütőben 200 fokon kell sütni.
Az élesztőt a tejben, a cukorral felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Majd be kell tenni a hűtőbe a tésztát 1 éjszakára. Reggel a tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tojással megkenjük a tetejét és reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kell megsütni.
Hozzávalók: 25 dkg kg liszt, fél kávéskanál cukor, fél kávéskanál sütőpor, ízlés szerint só, 12,5 dkg vaj vagy margarin, fél vizespohár hideg tej.
Mindezeket jól összegyúrjuk, 3 cipót formázunk belőle. Kicsit pihentetjük, majd nagyon vékonyra nyújtjuk (amennyire csak lehet). A következő tölteléket rákenjük.
Töltelék: 12 dkg vaj, 15 dkg sajt reszelve (legjobb a trappista sajt), pici pirospaprika, a sajt ízétől függően pici só. Ezt jól kikeverjük, a tésztalapra egyenletesen rákenjük, jó szorosan felcsavarjuk, kb. kolbász vastagságú lesz. Legalább 1 éjszakára mélyhűtőbe tesszük (3 csillagosnál előbb ki kell venni legalább 1 órával a sütés előtt, mert ott úgy átfagy, hogy nem lehet szeletelni, de ekkor is csak a hűtőbe tegyük le) Ha egy tepsit teleraktunk a rúdból felvágott korongokkal, a maradék tésztát mindig tegyük vissza a hűtőbe, különben nem tudjuk majd szeletelni. A 10 Ft-os nagyságú korongokat bezsírozott tepsibe fektetjük és halvány sárgára sütjük.
Sokáig eláll, ha nem fogy el előbb és nagyon mutatós, ropogós sós sütemény.
Tészta: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 dl tej + kis kanál cukor, 2.5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl,csipet só
A lisztet a margarinnal (legyen puha, de nem folyós),a tejben felfuttatott élesztővel, a tojás sárgákkal, tejföllel, sóval összedolgozni. Meleg helyen fél órát pihentetni.
15 dkg reszelt sajt, 1 darabolt ananászkonzerv (amit meg 4 fele vágsz)
bors, mustár (ízlés szerint),esetleg só.
A sonkát ledarálni,(de ha vékonyan felszeleteled, szét lehet morzsolni) hozza a többi hozzávaló. Ananászból ízlés szerint. Ha elég füstölt, házi a sonkád, már nem kell bele só!!
A tésztát 2-3 mm-esre nyújtani 8 cm-es (fontos, hogy ennyi legyen, hogy tudd tölteni!)átmérőjű szaggatóval kiszúrni. A maradék tésztát újra gyúrhatod, és szaggathatod. Korongok egyik felére bele a töltelek, ráhajtani a másik felet, széleit villával összenyomni. Tetejére tojás fehérjét kenni, esetleg szezámmaggal megszórni.
Meleg sütőbe,200 C fokon 20 percig sütni. Tepsiben hagyni egy kicsit hűlni, utána kiszedhető. Kb. 45-50 db lesz.
U.i.:Megeshet, hogy marad a töltelékből:nagyon finom meleg szendvics készíthetőbelőle,vagy én legutoljára lesütöttem natúr csirkemell filét,beletettem egy kis tepsibe, rá a töltelék, plusz egy kis sajt,es be a sütőbe megpirítani. Nagyon finom volt!
1/2 kg liszt, 2 dl tejföl, 25 dkg margarin, 1 tojás, 1 csomag szalakáli, a tetejére lehet reszelt sajtot szórni. (Én a tésztájába sütöttem bele magvakat: tök-, szezám, napraforgómag, de lehet bármilyet)
1/2 kg lisztben elmorzsolni a Ráma-t, 1-2 deka sóval, (ki-hogy szereti). 2 ek tejben föloldani 1 cs szalalkálit, majd az 1 pohár (2 dl) tejfölt a margarinos liszt közepébe készített fészekbe önteni. 1 tojássárgájával, és a szalagárés tejjel együtt alaposan összedolgozni, 10-15' percig pihentetni. Majd lisztezett deszkán ujjnyira kinyújtani, kiszaggatni, kikent tepsire rakni! kb 1/2*-esre nö!, a villával kissé megvert tojásfehérjével lúdtollal megkenni, megszórni sokfélével lehet: Reszelt sajt, szezámmag, darabolt dió, mogyoró, éteklenmag, mák, kömény.
Tipp: Lezárt fémdobozban hüvös spájzban 1 hétig is eláll, nem keményedik meg, mint az élesztösök! Törékeny! Igen finomra megbolondítja, ha beleteszünk a lisztbe 10 dkg apróra-reszelt füstölt karaván sajtot!
Ha van olyan kedvenc, bevált sós süti recepted amit szívesen megosztanál másokkal is, itt megteheted. Receptek beírásáshoz regisztráció szükséges! Kérlek itt ne " beszélgess", ide csak receptek kerüljenek! Köszönöm! Ha esetleg fotód is van a recepthez, akkor azt küld el az andikonyhaja@indamail.hu címre és én felteszem a recepthez.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi