Túrós fánkkarikák / kb. 33 db
Hozzávalók : 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 2 evőkanál rum, 25 dkg túró, 1 csipet só, 2 csipet sütőpor
0.5 dl tejjel, kevéske kristálycukorral és 2 evőkanál liszttel az élesztőt futtassuk fel. Dolgozzuk krémesre a puha vajat a tojássárgájákkal , a rummal, a túróval, és a porcukorral. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, az átszitált lisztet (a sütőporral ), a sót és a maradék langyos tejet ( de csak fokozatosan amennyit a liszt felvesz ) . Egy közepesen lágy tésztát kell kapnunk.
Dagasszuk ki és kelesszük meleg helyen 40 percig.
Gyúrjuk át a megkelt tésztát , majd nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra. Szúrjunk ki belőle korongokat egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral. A közepüket pedig szúrjuk ki egy jóval kisebb kb. 3 cm-es pogiszaggatóval. Helyezzük a fánkokat lisztezett vagy sütőpapíros felületre ,takarjuk le őket konyharuhával és kelesszük további 30 percig.
Bő olajban , lassú tűzön süssük a fánkokat aranybarnára , majd szedjük konyhai papírtörlőre. Ha kisültek forgassuk meg őket kristálycukorban vagy szórjuk meg porcukorral. Sárgabaracklekvárt kínálhatunk mellé.
Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok könnyen megéghetnek!
|
Szia ANDIKA nagyon jók a receptjeid köszönőm szépen mind szuper!