Máglyarakás muffin / 12 db
A kalácsos alaphoz: 35 dkg szikkadt kalács, 3 tojás, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 12 dkg baracklekvár
A párolt almához: 30 dkg alma , 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 kk őrölt fahéj, 1/2 citrom leve
A barackos habhoz: 2 tojásfehérje, 5 dkg cukor, 10 dkg baracklekvár, 2-3 ek barna cukor
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és ha nem szilikonos muffin tepsivel dolgozunk, akkor a horpadásokat kivajazzuk és beszórjuk zsemlemorzsával.
A kalácsot 1*1 cm-es kockákra vágjuk, aztán a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét kézi habverővel összedolgozzuk, és hozzákeverjük a kalácskockákhoz.
A kalácsokat jó 5 percig áztatjuk, aztán kb. 3 cm vastagon szétosztjuk őket a muffin tepsiben, és egy kiskanál hátával lesimítjuk, hogy egyenletes rétegben legyenek. 20 perc alatt megsütjük őket.
Közben elkészítjük a párolt almát: az almát vékonyan felszeleteljük, majd mérsékelt tűzön pár perc alatt lefedve megpároljuk a vajon a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Ha kész, villával pépesre törjük. ( Ezt készíthetjük mikróban is! )
Miután a kalácsos alapok langyosra hűltek, kiszedjük őket és áttesszük egymás mellé egy sütőpapírral borított 30*40 cm-es sütőlemezre.
Mindegyikre rákenünk 1-1 kávéskanál baracklekvárt, és arányosan rápakolunk a párolt almából is.
A habhoz a tojásfehérjéket lágyan felverjük, apránként hozzászórjuk a sima cukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény habunk nem lesz. Fakanállal beleforgatjuk a baracklekvárt.
A barackos habot habzsákból rányomkodjuk a lekváros-almás kalácsos alapokra.
A habpamacsokat megszórjuk barna cukorral, és a máglyarakás muffinokat előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Addig süssük míg a hab elkezd a muffin tetején elszíneződni.
Tipp : Jól felhasználható az esetlegesen megmaradt húsvéti kalács.
Stahl Judit receptje.
|
Jó vagy! Csak így tovább!
üdv: Kóka