A cérnametéltet főzzük ki ( a vízbe tegyünk egy kevés olajat és sót ) , de éppen csak 2 percig főzzük, majd szűrjük le, csepegtessük és hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, hogy ne puhuljon meg a tészta, mert a sütés során a nedvességtől még puhulni fog!
A túrót szitán törjük át.
A vajat keverjük ki a porcukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját. Ehhez adjuk a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citromhéjat, az előre beáztatott mazsolát, és az áttört túrót. A kihűlt cérnametéltet lassan adagolva adjuk hozzá, és jól keverjük el a tojásos masszában. A legvégén pedig a keményre vert tojásfehérje habot keverjük bele laza mozdulatokkal.
Egy magasabb falú tepsi alját kenjük ki olvasztott margarinnal vagy olajjal. A réteslapokat terítsük ki és mindegyik lapot kenjük meg szintén olajjal vagy olvasztott margarinnal. ( 1-et kivéve ) A tepsi aljába helyezzünk 4 lapot egymásra, majd erre öntsük a túrós – metéltes tölteléket. Ennek a tetejére szintén tegyünk 4 réteslapot, de a legfelsőt tojással kenjük le.
Jól előmelegített sütőben, alacsony hőfokon ( kb. 170 fokon ) süssük, kb. 40 percig.
Ha kész, egy pár percet hagyjuk hűlni, és még melegen szeletelhető.
Megjegyzés : Felszelve, a képen látható négyzet formában 6 nagy adag lett, de kicsit kisebbre szelve 8 adag is bővel kijön belőle. Én most csak3 – 3 réteslappal készítettem, legközelebb 4 –el fogom. 23 * 31 cm-es tepsiben készült. Én mazsola nélkül készítettem, mert nem szeretjük. Porcukorral tálaljuk, de eperöntetet is készíthetünk hozzá, melyhez fagyasztott gyümölcsöt, vagy konzervet is nyugodtan használhatunk.
Pl. : 45 - 50 dkg epret főzzünk össze 10 dkg kristálycukorral folyamatos keverés mellett addig, míg darabos szószt nem kapunk.
Édesanyám mindig házi gyúrt tésztából csinálja, de cérnametélt alakúra, hanem négyzetekre vágja a tésztát. Mint a krumplistésztánál. Szerintem úgy sokkal finomabb, bár már 30 éve úgy eszem. Én nem szeretem a cérnametéltes változatot, pedig a vargabéles tényleg az egyik kedvencem!
Én meg sütötem és melegen szeletelttem a tepsibe .A felsö réteg rétes darabokra töredezett , mit csináltam roszul ! De etöl el tekintve nagyon finom !!!!
aranyos ember szeretőre val amit csinálsz ! Segitesz hamar elkészithető finomságokat ,megosztani másokkal. Mi akkik töled lesük el a sok finomságott ,csak köszönettel tartozunk neked !!! Csak igy tovább Zsuzsa
Szia! Valószínű túlsütötted a tetejét, kiszáradt és ez miatt töredezett. Köszönöm a dícséretet! Üdv. : Andi
kosz a sok jo receptekert, a legtobb tenyleg sikerult, ez azt jelenti hogy nagyon jo munkat vegzel... En kanadaban vagyok,persze Erdelyi vagyok es ez az oldallal segitsegevel sok jo magyar etelt tehetetunk az asztalra...Sosem tudtam fozni,de amint latom te megtanitasz :) ..... Koszi hogy megtanitod a magyar fiatalokat fozni,raadasul ingyen ,ez jo emberre val.... (Isten is halas az ilyen emberekert)
...ja es a jelenlegi receptre azt akartam mondani hogy en egy kerek torta suto tepsit(vagy format ) hasznalok bevajazom es utanna grizet (vagyis buzadara azt hiszem a magyaroknal) szorok ra ugy hogy betakarja a vajat es beontom a maszat utana megszorom megint grizzel...(ez a valtozat a lustasagom miatt van eegyreszt mert lusta vagyok keresni vekony lapot ..masreszt nem kell kenegetni vajjal) megvarom mig barnalesz a teteje es akkor kesz is van.... ma is igy csinalom ...(vegul is a griz fogja nekem ossze)... mit szolsz .... tenyleg jo..ki lehet probalni
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, és így megkönnyíti a főzési-sütési munkámat, ha kézben tartom a receptet.Köszi szépen.Várom az új csodákat, olyan jó, hogy meg tudom csinálni.Közben sajátjaimat is alkotgatom, de az nem ér fel a tiedével, nagyon nagy a gyakorlatod, és látszik-szívvel és lélekkel!!!Én is, csak még nem ennyire spéci módon.Köszi:szia:Éva
Tegnap az egyik meglepetés volt az ebéd után, és köszönöm, már rég ettem ilyen finomat, és azt is, hogy nem volt benne mazsola.Így hiába volt leves, második féle, elfogyott!!!Köszi,várom a következő csodákat!!!
Ha már lehet esetleg a receptjeidet kinyomtatni, ahogy nem régen írtad, akkor feltétlen szóljál, mert sütés közben nem mindig tudok rohangálni a gép és a sütés közt, jobb ha az a kézben van.Már mint a recept,pappíron.
Köszi, további jó sütést,főzést, kitalálást.
Éva
Kedves Éva! Örülök, ha Nektek is ízlett a Vargabéles. A receptek nyomtatási lehetősége folyamatban van. Lassan ugyan, de minden recepthez külön kell beraknom ezt a funkciót, így elég sokáig tart. A receptek legalján, mint itt is a vargabéles alatt van egy zöld Print Friendlygomb, amire ha rákattintasz akkor ki tudod nyomtatni a receptet a fotókkal vagy anélkül. Üdv. : Andi
Tegnap megcsináltam ezt a sütidet,nagyon finom lett!!Biztos többszőr el is fogom készíteni,mindenkinek ízlett.
Üdv.Vikica
2010.09.30. 18:10
...
Nagyon finom lett!
2010.09.28. 07:50
Szépné Timi
Szia Andi!
Hasonlóan csinálom én is a vargabélest, de valahogy mégis más. Mind a kinézete mind a hozzávalók aránya miatt - gondolom.
Ha nem baj akkor elküldöm majd külön levélben hogy én hogy készítem, hátha az is tetszeni fog.
Nálunk ez nem süti, hanem vacsora szokott lenni.
üdv Timi
Köszi az új receptet.Elkészítem,már nagyon régen ettem, és a család is.Ha jól láttam, a mazsola csak beletehető, de ebbe, a képek alapján nincs.Ez már nyert ügy, mi nem szeretjük, és így csinálhatom.Köszi szépen:Éva
2010.09.25. 18:06
Becca alias Mónika
Hmm, Édesanyám kedvenc sütije!
Kedves Andi, engedd meg, hogy megajándékozzalak egy vándordíjjal, a Kreatív Blogger díjával! Kérlek nézz be hozzám érte: http://beccaesasutik.blogspot.com
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi
Édesanyám mindig házi gyúrt tésztából csinálja, de cérnametélt alakúra, hanem négyzetekre vágja a tésztát. Mint a krumplistésztánál. Szerintem úgy sokkal finomabb, bár már 30 éve úgy eszem. Én nem szeretem a cérnametéltes változatot, pedig a vargabéles tényleg az egyik kedvencem!