SACHER-TORTA ( Innsbruckbol, eredeti osztrak recept ) / sziszi.
7 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg rétesliszt, 25 dkg főzőcsoki ( ét ), 1 sütőpor,1 vaniliáscukor, 1/4 l olaj (nem oliva!), csokoládé a bevonáshoz.
baracklekvár
Sütési idő kb. 1 ora (légkeveréses sütőben 170 fokon)
A tojássárgáját, a cukrot es a vanilacukrot fehéredésig keverem. A főzőcsokit az olajjal együtt felolvasztom (gőz felett vagy alacsony lángon.) A tojás fehérjéből pici sóval kemény habot készitek. Ha ez a csokis-olajos massza kihült, hozzákeverem a tojássárgás masszához. Erre szitálom a sütőporral összekevert lisztet, összedolgozom, majd hozzáadom a habot és óvatosan beleforgatom. A masszát kivajazott-lisztezett tortaformába (normal meretű) öntöm es megsütöm. 20 percig NEM SZABAD a sütő ajtaját kinyitni, mert akkor összeesik a torta!!! 35-40 perc utan "tűprobával" meg lehet nézni, hogy kész van-e.
Ha kész, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihülni. Kozépen kettévágjuk es kikevert sárgabaracklekvárral bekenjük. Visszatesszük a torta tetejét (érdemes két késre fektetni, különben eltörik), majd a szélét és a tetejét is bekenjük a lekvárral. Ezután bevonom csokoládéval az egész tortát. Szeletelés elött pár órára hűtőbe teszem.
|
Ehhez akkor nem is kell vaj?Csak mert több receptet is olvastam és valamelyikbe írnak.
Köszi :)