Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
[8-1]
Sütőtök sütés:
Én megmosom, kivájom a belsejét (kikaparom kanállal a magokat a magházzal), cikkekre vágom, a cikkeket egy alufóliával bélelt tepsibe teszem. Vizet soha nem teszek alá. Az alufólia széleit fel kell hajtani, mert jön majd belőle egy kis lé. Kb. 180 - 200 °C -on sütöm 45-60 percig, a szeletek vastagságától függően lehet tovább sütni (akár 120 perc is lehet!). Mikor szépen karamellizálódik a teteje, és villával megszurkálva vajpuha, akkor kész.
|
Tzatzikis újburgonya:
hozzávalók 4 fore:
1 nagy fehér joghurt (vagy lehet gorog joghurt)
3 kisebb uborka,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 e.k. olivaolaj,
só,
1 csokor kapor,
kozepes méretu héjábanfott újburgonya,
ízlés szerint paradicsom.
Elkészíttés:
Az uborkát meghámozzuk és kimagozzuk,nagylyukú reszelon lereszeljuk és hadjuk lecspegni.A kaprot apróra vágjuk .
Tálba ontjuk az uborkát,kaprot,átnyomott fokhagymákat, joghurtot, olivaolajat és a sót.Jól osszekeverjuk,és 1 órát hadjuk álni huttoszekrényben.
.A fott burgonyát negyedekre vágjuk. A paradicsomot karikázzuk.
Tányérokra osztjuk ontunk rá tzatzikis ontetet.
Salátaként,és foételként is tálalható.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Padlizsánfasírt 2. -kuszkuszos
hozzávalók 2 főre
* 1 közepes zsenge padlizsán
* 1 közepes hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 kicsi chilipaprika
* só és bors ízlés szerint
* 1 tk keményítő
* 5 dkg kuszkusz
* annyi forró víz, amennyi ellepi a kuszkuszt (kb. 0,5-1 dl)
* olaj a sütéshez
elkészítés
1. A kuszkuszt leöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, és hagyjuk, hogy felszívja a vizet, és megduzzadjon.
2. A padlizsánt meghámozzuk, kockákra szeleteljük.
3. A megtisztított és nagyobb darabokra vágott hagymát, a fokhagymát és a felkockázott padlizsánt, valamint a magjaitól, csutkájától megtisztított chilipaprikát egy késes aprítóba tesszük, és annyira apróra vágjuk, hogy szinte pépes legyen.
4. A padlizsános masszát összekeverjük a kuszkusszal és a keményítővel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és 10 percig pihentetjük.
5. Ezt követően 4-5 cm átmérőjű pogácsa fasírtokat formálunk a masszából, és forró olajban kisütjük. (Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy kb. a fasírtok feléig érjen.) |
Csípős tojás recept
Hozzávalók:
Hat fott tojás,
10 dkg ghí (vízmentesre fozött leszurt vaj) vagy vaj,
három csemegehagyma,
két gerezd fokhagyma,
egy paradicsom,
egy-egy piros és zöld csípos paprika,
2-3 kanál kókuszos tej,
egy-egy kávéskanál orölt koriander,
köménymag,
kurkuma,
curry,
garam masala,
só.
Elkészítés:
A vajban az összezúzott fokhagymával üvegesre pároljuk a vékony karikára vágott hagymát, majd kiszedjük és félretesszük. A köményt, kurkumát, koriandert és curryt a vajon egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát, megsózzuk, és kb. negyed óráig fozzük. Hozzákeverjük a kókuszos tejet, beletesszük a félbevágott tojásokat és további tíz percig fozzük.
Nant (joghurtos kenyérféle) vagy pirítóst, illetve gyümölcscsatnit (ízesíto) kínálunk hozzá.
Elkészítés ideje: 35perc
|
JUHTÚRÓS, HAGYMÁS PULISZKA
25 dkg kukoricadara
1 l víz
20 dkg juhtúró
1 nagy tejföl
3 fej vöröshagyma
A kukoricadarát a lobogó forró vízben, állandóan kevergetve megfőzzük. Olajos kanállal egy jénai tálba lerakjuk. Tetejét megszórjuk a juhtúróval, rálocsoljuk a tejfölt, és megszórjuk az előfonnyasztott hagymával. Forró sütőben 220 fokon átsütjük.
|
Rakott brokkoli, ahogy én csinálom
Hozzávalók:
90 dkg mirelit brokkoli, 6 főtt tojás, 3 tojás,1 nagy pohár tejföl
20 dkg főtt barna rizs, 10+5 dkg trappista sajt, só, bors, koriander , 10 dkg vaj
Elkészítés:
Egy vajjal kikent tepsibe beborítjuk a brokkolit, ráterítjük a rizst, a karikára vágott főtt tojást.
A tejfölt összekeverjük a tojással, a fűszerekkel és a reszelt sajttal és nyakon öntjük a tepsi tartalmát.
Rádaraboljuk a vajat és fólia alatt sütjük 30-40 percet 200 fokos sütőben.
A végén az 5 dkg sajtot szórjuk a tetejére, és fólia nélkül olvasszuk rá.
|
Rántott paraj
Hozzávalók: 40 dkg friss paraj, vagy mirelit (akkor a levét nem használjuk fel és közvetlenül a besamelmártásba tesszük) 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl tej, 2 g szerecsendió, 4 db tojás, 8 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl olaj, só.
A friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól kinyomkodjuk és áttörjük, vagy apróra összevágjuk.. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük, és habverővel simára keverve addig forraljuk, amíg az edény falától elválik. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, belekeverjük a sajtot.. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a parajt és az előzőleg elhabart 2 db tojást, majd jól összekeverjük. Hűvös helyre téve megvárjuk, míg teljesen kihűlt, ekkor kisebb lapos szeleteket formálunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük. Burgonyapüréhez tálalva kitűnő húspótló étel.
Már mirelit sóskából is készítettem, azzal is kitűnő. |
Répafasírt
Hozzávalók: 1/2 kg répa 2 tejben áztatott zsemle,1 tojás 10 dkg reszelt sajt, olaj a sütéshez só, bors, petrezselyemzöld, fokhagyma ízlés szerint. A panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa. A répát, lereszeljük, a sajt reszelő részén, hozzákeverjük a tojást,sajtot, fűszereket, és annyi zsemlemorzsát, hogy a massza formázható legyen,Lisztbe, tojásba, morzsába panírozzuk, forró olajban aranyszínűre sütjük. Bármilyen köret, főzelék illik hozzá.
|
Kedves Olvasóim!
Ha van olyan kedvenc, bevált vegetáriánus recepted amit szívesen megosztanál másokkal is, itt megteheted. Receptek beírásáshoz regisztráció szükséges! Kérlek itt ne "beszélgess", ide csak recept kerüljön! Köszönöm! Ha esetleg fotód is van a recepthez, akkor azt küld el az andikonyhaja@indamail.hu címre és én felteszem a recepthez.
Üdv. : Andi / a szerkesztő |
[8-1]
|