Meggyes-Mákos guba torta
Hozzávalók: 12 db kifli, 30 dkg mák őrölve, 1,5 l tej, 20 dkg barnacukor, 2 evőkanál méz, 1 db vaniliáscukor, 0,5 citrom reszelt héja, 4 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál szegfűszeg, 0,5 kávéskanál szegfűbors, 2 csipet szerecsendió (őrölt), , 1 csipet só, 10 db tojás, 1 üveg meggybefőtt (magozott) 0,5 l Hulala tejszín
26*36 –os tepsiben készült
Felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb műanyag tálba tesszük.
A mákot ledaráljuk, és hozzáadjuk a reszelt citromot.A meggyet jól lecsöpögtetjük.
A tejet feltesszük melegedni, és közben egy kis tányérba kimérjük a fűszereket.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) kicsit a sárgájához szedünk néhány evőkanálnyit, és összekeverjük.
Amikor már jó meleg a tej akkor hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a tojássárgáját és a fűszereket. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről.
A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres tejet, majd jól összedolgozzuk.
A tepsibe én sütőpapírt tettem, úgy hogy kilógjon ,mert amikor megsül úgy könnyen ki lehet emelni a tepsiből.
A formába szedjük a guba felét, majd a meggy felét elosztjuk a tetején, és következik a maradék guba a tetejére.
Előmelegített sütőben 150 C fokon 10 percig sütjük.
Míg sül, a 10 tojásfehérjét kemény habbá felverjük egy csipet cukorral, és sóval.
Tíz perc után kivesszük a sütőből, és a tetejére tesszük a kemény fehérjét.
Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy barna legyen a teteje.
Mikor kihül, kivesszük a tepsiből,óvatosan megemelgetve kivehető alóla a sütőpapír.
A fél liter tejszín habbá verjük,közben folyamatosan adagoljuk hozzá a megmaradt meggy felét.
Mikor ez kész,bevonjuk vele a süteményt. Az oldalát is. Végül a maradék meggyel díszítjük a tetejét.
Amennyiben valaki a diót részesíti előnyben,akkor dióval is elkészíthető ugyanezekkel a hozzávalókkal és mennyiséggel, változás annyi, hogy meggy helyez mazsolát tegyünk bele.
Kapcsos tortaformában is elkészíthető,akkor mindenből a fele mennyiséget használjunk.
Nagyon finom,nem száraz,másnap is, de akár harmadnap is fogyasztható,természetesen hűtve tárolva.
Jó étvágyat!
A receptet és a fotókat Sholya küldte!
|
Nagyon jól néz ki !