Meggyes-Mákos guba torta   
  
  
Hozzávalók: 12 db kifli, 30 dkg mák őrölve, 1,5 l tej, 20 dkg barnacukor, 2 evőkanál méz, 1 db vaniliáscukor, 0,5 citrom reszelt héja, 4 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál szegfűszeg, 0,5 kávéskanál szegfűbors, 2 csipet szerecsendió (őrölt), , 1 csipet só, 10 db tojás, 1 üveg meggybefőtt (magozott) 0,5 l Hulala tejszín 
26*36 –os tepsiben készült 
  
Felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb műanyag tálba tesszük. 
A mákot ledaráljuk, és hozzáadjuk a reszelt citromot.A meggyet jól lecsöpögtetjük. 
A tejet feltesszük melegedni, és közben egy kis tányérba kimérjük a fűszereket. 
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) kicsit a sárgájához szedünk néhány evőkanálnyit, és összekeverjük. 
Amikor már jó meleg a tej akkor hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a tojássárgáját és a fűszereket. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről. 
A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres tejet, majd jól összedolgozzuk. 
A tepsibe én sütőpapírt tettem, úgy hogy kilógjon ,mert amikor megsül úgy könnyen ki lehet emelni a tepsiből. 
A formába szedjük a guba felét, majd a meggy felét  elosztjuk a tetején, és következik a maradék guba a tetejére. 
Előmelegített sütőben 150 C fokon 10 percig sütjük. 
Míg sül, a 10 tojásfehérjét kemény habbá felverjük egy csipet cukorral, és sóval. 
Tíz perc után kivesszük a sütőből, és a tetejére tesszük a kemény fehérjét. 
Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy barna legyen a teteje. 
Mikor kihül, kivesszük a tepsiből,óvatosan megemelgetve kivehető alóla a sütőpapír. 
A fél liter tejszín habbá verjük,közben folyamatosan adagoljuk hozzá a megmaradt meggy felét. 
Mikor ez kész,bevonjuk vele a süteményt. Az oldalát is. Végül a maradék meggyel díszítjük a tetejét. 
  
Amennyiben valaki a diót részesíti előnyben,akkor dióval is elkészíthető ugyanezekkel a hozzávalókkal és mennyiséggel, változás annyi, hogy meggy helyez mazsolát tegyünk bele. 
  
Kapcsos tortaformában is elkészíthető,akkor mindenből a fele mennyiséget használjunk. 
  
Nagyon finom,nem száraz,másnap is, de akár harmadnap is fogyasztható,természetesen hűtve tárolva. 
  
Jó étvágyat! 
  
A receptet és a fotókat Sholya küldte!  
  
  
  
  
   
  
  
  
  
  
 | 
Nagyon jól néz ki !