Salzburgi galuska
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 db tojásfehérje , 3 db tojássárgája, 8 dkg kristálycukor, 3 csapott evőkanál finomliszt, 1 cs. vaníliás cukor vagy egy negyed vaníliarúd, fél dl rum
Elkészítés:
A még hideg sütőbe beteszünk egy üres, 20x30 cm átmérőjű, ovális formájú kerámia sütőtálat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és tegyük bele a kerámiatálat is, hogy az is átforrósodjon.
A vajat egy közepes méretű teflonserpenyőben mérsékelt lángon kevergetve folyósra olvasztjuk, aztán elzárjuk alatta a tüzet, de nem vesszük le a tűzhelyről.
( a tálba öntés előtt forraljuk fel újra )
A tojássárgájákat, a lisztet, a fél vaníliarúd kikapargatott belsejét és a rumot kézi habverővel simára keverjük.
A tojásfehérjéket robotgéppel lágyan felverjük, aztán apránként hozzászórjuk a cukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot nem kapunk
A felvert tojásfehérjéből vegyünk ki két kanállal, és keverjük simára vele a tojássárgás masszát, hogy lágyabb legyen, így könnyebben tudjuk a fehérjével az egészet összekeverni. ( az összekeverésnél vigyázzunk ne törjük össze a felvert fehérjét )
Ha a sütő és a kerámiatál is kellően forró akkor öntsük bele a forró vajat a tálba, és a habos masszából pakoljuk tele óriás galuskákkal. 180 fokon, 10 – 15 perc alatt süssük készre, akkor jó, ha már szép piros a teteje. ( Ha túl hamar színt kapna a teteje akkor vegyünk le a hőfokból, hogy a közepe is át tudjon sülni.
Forrón tálaljuk.
A tálaláshoz: vaníliás porcukrot, kakaóport vagy rummal elkevert baracklekvárt ajánlok.
A recept Stahl Judit receptje. Habkönnyű, egyszerű, gyors sütemény.
|
Kedves Andi!
Receptjeidből már sokat kipróbáltam, és mind nagyon jól sikerült, sőt nagyon finomak is.
A Salzburgi galuskát is megsütöttem, csak kicsit híg lett, nem maradtak meg galuska formában, hanem összefolyt a massza. A hab pedig jó kemény volt. Talán több liszt kell bele?
Kellemes sütést az ünnepekre, és békés, boldog ünneplést kívánok!
Üdvözlettel: Dénesné Tünde