Töltelék: kb. 30 dkg sonka, 20 dkg krinolin, vagy virsli, 4 db lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 0,5 dl olaj, 10 dkg margarin, 20 dkg sajt, őrölt bors
Elkészítése: a folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a többit is, és jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát vékony kockákra vágjuk, és kevés olajon megsütjük ( nem pirosra!). A krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és 1-2 percre rádobjuk a sonkára, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal megszórjuk.
Ha készen van, kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint, és belereszeljük az egy fej fokhagymát. A lila hagymát vékonyra szeljük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk sonkával, lila hagymával, sajtot reszelünk rá, és összetekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél óráig. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.
Megjegyzés: Én kenyérsütő gépben dagasztottam, kelesztettem, és házi sonkával készítettem. Fantasztikusan finom lett!
Az utolsó tekercsnél a margarinos fokhagyma után megkentem tejföllel, utána tettem rá a sonkát, hagymát sajtot. Annak sokkal zaftosabb lett a tölteléke. Szerintem úgy még finomabb.
A tejföl kicsit lehúzza, nem lesz olyan magas, de nagyon ízletes.
Szia Andi!
Megsütöttem és a tészta igza, megkelt, de az állaga ragacsos volt és nyúlós- mindent pontosan mértme ki és elég sokáig gyúrtam.
Nem volt itthon elég tejfölöm, így mindneből 1/3-ad adagot használtam. A tésztát elfeleztem, mielőtt nyújtottam volna és arra ráment az összes töltelékmennyiség. A második kinyújtott tésztalapra újat csináltam, csak virsli nélkül és ugyanolyan íze volt.
A csigák nekem vékonyak, szárazak és tésztaízűek voltak(a sonka ízéből semmit nem éreztem.
P4ersze a család megette, de én nem vagyok elégedett.
Ma megsütöttem, szerintem kell bele a hagyma mennyiség, mert féladaggal csináltam és csak 1 hagymát tettem bele és kevés lett, így ne féljetek bele tenni a hagymát. Az íze szuper...
Kb. háromszor elkészítettem már, általában bulikra viszem, olyanokra, ahol fogy némi alkohol. Oda pont ilyen kaják kellenek:) Viszont, ha csak úgy magában eszegetném, a hagyma mennyiségét minimum a felére csökkenteném. Józanon egy kicsit sok:) Egyébként imádják, és ez az adag kb. egy óra alatt el is fogyott.
Vega változatban sárga és piros pritamint tettem a hagymára. Nem volt rossz, de husival ütősebb:)
2011.03.03. 11:14
Judit
Szia Andi!
Kb mekkorákra vágtad a tésztát. Trapéz alja és teteje kb hány centis, mert gondolom ez a sütés közben még kel és ne legyen hatalas :) Köszi ha válaszolsz!! Judit
Kedves Judit! Két éve készítettem, így pontos centimétereket nem tudok már mondani hozzá. A felső képen a 3 db tekercs egy desszertes tányéron van fényképezve, ez talán mérvadó lehet. Üdv, Andi
Fél adagot sütöttem tegnap,nagyon finom volt.A lilahagymát megdinszteltem, és nem szárított élesztővel csináltam,szerintem tök mindegy a gépbe mit teszel.Tényleg nagyon finom,nálunk lencsegulyás mellé volt.Köszi ezt a klassz receptet is!
Már egy néhány receptedet elkészitettem,nagyon jók mind a süti mind akaja receptjeid. Gratulálok az oldaladhoz és köszönöm a sok finomságot.
Léci ird le h. a száritoot élesztőt fel kell futtatni előre tejbe vagy sem. Csak 1-szer használtam ahol azt irta a liszthez kell hozzákeverni de nem tetszett az állaga a tésztának .Most dillemmába vagyok mert Szilveszterre szeretném elkésziteni a sjtos-sonkás tekercset és nem tudom mitévő legyek.
Üdv Lola2
Boldog Új Évet,egészséget és minden jót kivánok neked! a sok finom receptet
2010.11.25. 13:31
Timi
Szia Andi!
Hétvégén elkészítettem a sonkás-sajtos tekercset. Nagyon finom lett, csak kicsit kemény lett a külső része. Te mennyi ideig szoktad sütni?
Szia! Percre pontosan nem tudom megmondani, de ez attól függ, hogy mekkorára van vágva a tekercs. Sajnos túlsütötted, azért lett kemény a külső része. Üdv. : Andi
Szia Andi! Nagyon sok szeretettel gratulálok az oldaladhoz, már nagyon sok finomságot ki próbáltam a receptjeid közül. Most ez következik,remélem sikerülni fog!!!!!!!
2010.11.22. 16:26
Edina
Szia Andi!
Ma kipróbáltam a sonkás-sajtos tekercset.Nagyon fincsike lett,csk az enyémek igen nagyocskák lettek.Te milyen hosszu tekercset szoktál készíteni,hogy ilyen szép formásak a tekercseid?Néztem több oldalon is ,de a tiédet találtam a leg szebbeknek,de nekem nem lett ilyen nagyságu.Kérlek irj!!!
Szia Andi! Nemrég regisztráltam, nagyok jók a receptjeid.
Ezt a sonkás sajtost most hétvégén készítettem el. Nagyon finom volt.
Legközelebb a húsospalacsinta töltelékkel készítem + a sajt, vagy
füstölt sonka és szalonna darabokkal töltöm, majd megírom milyen lett:))
Szia!
2010.09.23. 14:29
Noraa24
Szia Andi!
Az lenne a kérdésem, hogy a 10dkg rétesliszt feltétlenül kell hozzá, vagy elég a az 1 kg sima liszt is. Amúgy én félfogós lisztet használok. Köszi. Nóra
Szia Nóra! Nyugodtan készítheted 1 kg sima liszttel is. Üdv. : Andi
Eddig sose sikerült kelttésztát csinálnom,ez olyan lett mint az álom.Nem tudtam elrontani és villogtam vele.Az utolsó morzsáig elfogyott a sonkás tekercs.Ezer köszi!Csak még egy kérdés:kakaós csigára rágják már holnapra a fülem.Ugyanebből a tésztából készíthetem?Ja és ezentúl a te oldalad a nyerő!
Ez egy isteni vendégváró, ill. a fiúk nagyon szeretik. Nem kell folyton dumálni nekik, hogy piálás közben egyenek. A hétvégén is megsütöttem és jelentem senki sem volt illuminált, holott fogyott rendesen a pia.
Férjem és az én munkahelyemen is visszatapsolták.
Csak ajánlani tudom. Nekem nem jött be tejföllel. Én csak simán sütöm nélküle. Aki még nem próbálta ne hagyja ki.
Nagyon finom ez a tekercs. Már kétszer elkészítettem, de sajnos mind a kétszer eldőltek a tekercsek a sütőben. Mit csinálhattam rosszul? Várom válaszodat:Nobi
Azt szeretném kérdezni hogy milyen lisztből kell késziteni,bocsi én külföldön élek és azért kérdezem és hogy az élesztőnek feltétlenül száritottnak kell lenni vagy jó a kocka is,?
Amúgy gratulálok a receptjeidhez,nagyon jók,szeretem sütni-főzni igy már kinéztem jó néhány receptet amit elkészitek.
Szia! Az 1 kg liszt, sima fehérliszt. Természetesen lehet friss élesztővel is készíteni. Andi
szia andi! már rég megszerettem volna írni a véleményem de csak most jutottam el idáig...ISTENI JÓÓÓ a sajtos tekercs recepted!!!már számtalanszor csináltam de sosem elég belőle. Én annyit változtattam rajta hogy a töltelékeket összeturmiXoltam és még tejföllel összekevertem és így kentem a tésztára.. így is jó lett. köszike ezt a sok finomságot amit megosztasz velünk mindíg!! VICA
Nagyon szuper az oldal, már sokat kipróbáltam belőle, a sonkás sajtost is,de nekem nem lett elég a töltelék és tejföl+ketchup+oregano+sajt+delikát összeállítással készítettem 1 rudat ,isteni finom lett, olyan pizzás jellegű .A családnak mind a kettő ízlet. Köszi Andi nélküled ez nem jött volna öszze.Marika.
2010.02.25. 13:16
Rena29
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lesz ez a süti másnapra vagy érdemes aznap készíteni?? Szülinapi bulira szeretnénk jópár finomságot csinálni, de nem tudunk mindent aznap elkészíteni. Köszi a választ, előre is!!
UI: Nagyon jó az oldal!!:-))))))
Szia! Én ezt a helyedben frissen készíteném, mert úgy a legfinomabb.Ez nem süti, hanem inkább szendvics helyett való. Készíts inkább előre valamilyen sütit. Üdv. : Andi
2010.02.12. 09:53
Kati
Szia.Légyszi írd meg,hogy hogyan használtad a kenyérsütöt mert én csak most kaptam és nemhasználtam csak az elöírás szerint.( hány percig?az egész adagot egyszerre rakod bele?)Köszönöm.
szia andi! megcsináltam a sütit és nagyon izlett a családnak. azóta többszőr csináltam és mindig sikerült. a virslivel töltött kifli receptje is nagyon jó! köszi, anyus 42
Szia Andi.
Megcsináltam én is a tekercseket és nagy sikere volt.Köszi a receptett.
2009.12.19. 11:24
szamimami
Szia!
Isteni az oldalad, minden nagyon finom, amit elkészítettem és tényleg olyan, mint a képeken.
Én nem szeretem a szárított élesztőt, ezért kérlek, ha lehetséges tedd már mellé, hogy normál élesztőből mennyi kell hozzá!
Szia! Szerintem 1 kocka élesztő az 1 kg liszthez biztosan kell. Andi
2009.12.15. 19:34
Anna Maria
Szia Andi.Nagyon koszonom a recepteket!A sonkas tekercset jo parszor mar elkeszitettem,mert nagyon izlik mindenkinek.A baratoknak is csak ajanlani tudtam az oldaladat,oszinte elismeresem a sok receptert,kepert,a sok munkaert!Kitartast es egeszseget tovabbra is!
Anna Maria
2009.11.19. 18:09
Ani
ÉN GÉP HELYETT KÉZZEL KÉSZITEM ÉS MENNYI ÉLESZTÖ KELL HANEM SZÁRITOTT?
Én ma gyorsban elkészítettem, nagyon finom lett, sonka helyett füstölt tarját tettem bele. Fele adagot megkentem tejföllel és valóban zamatosabb úgy. Mi lenne ha pirított gombát is tennék bele?
Már kész vagyok vele.Mennyei finom!!!Végül a a hagymát nem pirítottam meg.Bonyolultnak tünt először,valójában semmi ördöngösség nincs benne.Köszönöm ezt a csodálatos receptet!!!
Szia Andi : A tegnap kiprobaltam a vadrozsa receptjet es isteni finom lett,az egesz csaladnak nagyon izlett es biztosan tobszor meg fogom meg sutni. Koszi szepen a receptet nagyon szuper .Tetszik az oldal nagyon minden nap bongeszem es mas recit is ki fogok probalni Udvozlettel Moncsi
Már későn olvastam el a válaszodat, és megpirítottam a magokat, de szerintem így mégjobb lett. Nagy sikert aratott a sütid, köszi a receptet!
2009.07.23. 18:20
Bori
Egy kicsit bátortalanul csak fele mennyiségből próbáltam ki, de nyugodtan készíthettem volna teljes adagot, mert rekordgyorsasággal elfogyott! Nagyon finom!
Szia. Én még csak most néztem meg a honlapodat. Fantasztikus jó dolgok vannnak rajta. Én is szeretek sütni főzni. Nagy acsaládom. Gratulálok ! Szia. Én Hédi vagyok Miskolcról.
Szeretettel üdvözlök Mindenkit a honlapomon és kellemes nézelődést kívánok! Várom véleményeiteket, tapasztalataitokat a vendégkönyvemben. Bármi kérdésetek van, írjatok bátran!
Ha Neked is vannak bevált, kedvenc receptjeid, és szívesen megosztanád az olvasóimmal, akkor a bal oldalon lévő Ti küldtétek....Olvasóim kedvenc receptjei rovatban megteheted! Üdv, Andi
Szia Andi! Most csináltuk meg ezt a receptet és szuper lett! Imádom az oldalt , sok receptedet csináltam már meg és mind kifogástalan lett!